szerző:
MTI

Nagyobb a kockázata a rákos megbetegedés, vagy az agy vérellátásának károsodása miatt bekövetkező halálnak a balkezes nőknél - figyelmeztettek dán kutatók az Epidemiology című orvosi szaklapban megjelent kutatási eredményeik alapján.

Balkezesek: a legnagyobb kisebbség
© hvg.hu
Az oxfordi egyetem tudósai szerint az LRRTM1 jelű gén nem csak a balkezességet határozhatja meg, hanem némiképp olyan mentális megbetegedések kialakulásának kockázatát is emeli, mint a skizofrénia.
 
A Molecular Psychiatry orvosi szaklapban közzétett tanulmány szerint a gén kulcsszerepet játszhat annak ellenőrzésében, hogy az agy mely része irányít olyan különleges funkciókat, mint a beszéd és az érzelmek - jelentette kedden a BBC internetes hírszolgálata.
 
Az emberi agy felosztása aszimmetrikus. A jobbkezeseknél az agy bal féltekéje felelős a beszédért és a nyelvért, míg a jobb félteke irányítja az érzelmeket. A balkezeseknél azonban éppen fordított a működés, s a kutatók szerint ezt az LRRTM1 okozza.
 
Az orvosok arra meggyőződésre jutottak, hogy az ilyen génnel rendelkező embereknél nagyobb a skizofrénia kialakulásának kockázata, ezt az állapotot ugyanis gyakran hozzák összefüggésbe az agyfunkciók szokásostól eltérő egyensúlyával.
 
"Reméljük, hogy a kutatás eredményeit felhasználva megértjük majd, hogyan alakul ki az aszimmetria az agyban" - nyilatkozta dr. Clyde Francks, az oxfordi egyetem humán genetikai intézetének tudósa.
 
A genetikus azonban kiemelte, hogy a balkezeseknek semmi okuk a félelemre amiatt, hogy a tanulmány kapcsolatot talált a balkezesség és a skizofrénia között, hiszen a balkezesek túlnyomó többségénél sohasem alakul ki ez a betegség, és egyébként sem tudják még pontosan, hogy mi is ennek a bizonyos génnek a szerepe. Az embereknek körülbelül a 10 százaléka balkezes.
 
Korábban publikált tudományos kutatások szerint a balkezesek agya gyorsabban jár, ha számítógépes játékot játszanak vagy sportolnak, illetve balkezességük előny lehet a fegyvertelen küzdelemben. Ugyanakkor arra utaló jeleket is találtak, hogy néhány megbetegedésnek nagyobb a kockázata a körükben, és az is valószínűbb, hogy baleset éri őket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
ATV Itthon

Balkezesség: súlyos következményei lehetnek az átszoktatásnak

Elsősorban a szülők és a pedagógusok felelősségét hangsúlyozza a Magyarországi Balkezesek Egyesülete, akik a vasárnapi nemzetközi világnapra előadásokkal és készségfejlesztő játékokkal készülnek, hogy a „világ legnagyobb kisebbsége” hallathassa a hangját.