szerző:
MTI

Nagyobb a kockázata a rákos megbetegedés, vagy az agy vérellátásának károsodása miatt bekövetkező halálnak a balkezes nőknél - figyelmeztettek dán kutatók az Epidemiology című orvosi szaklapban megjelent kutatási eredményeik alapján.

Balkezesek: a legnagyobb kisebbség
© hvg.hu
Az oxfordi egyetem tudósai szerint az LRRTM1 jelű gén nem csak a balkezességet határozhatja meg, hanem némiképp olyan mentális megbetegedések kialakulásának kockázatát is emeli, mint a skizofrénia.
 
A Molecular Psychiatry orvosi szaklapban közzétett tanulmány szerint a gén kulcsszerepet játszhat annak ellenőrzésében, hogy az agy mely része irányít olyan különleges funkciókat, mint a beszéd és az érzelmek - jelentette kedden a BBC internetes hírszolgálata.
 
Az emberi agy felosztása aszimmetrikus. A jobbkezeseknél az agy bal féltekéje felelős a beszédért és a nyelvért, míg a jobb félteke irányítja az érzelmeket. A balkezeseknél azonban éppen fordított a működés, s a kutatók szerint ezt az LRRTM1 okozza.
 
Az orvosok arra meggyőződésre jutottak, hogy az ilyen génnel rendelkező embereknél nagyobb a skizofrénia kialakulásának kockázata, ezt az állapotot ugyanis gyakran hozzák összefüggésbe az agyfunkciók szokásostól eltérő egyensúlyával.
 
"Reméljük, hogy a kutatás eredményeit felhasználva megértjük majd, hogyan alakul ki az aszimmetria az agyban" - nyilatkozta dr. Clyde Francks, az oxfordi egyetem humán genetikai intézetének tudósa.
 
A genetikus azonban kiemelte, hogy a balkezeseknek semmi okuk a félelemre amiatt, hogy a tanulmány kapcsolatot talált a balkezesség és a skizofrénia között, hiszen a balkezesek túlnyomó többségénél sohasem alakul ki ez a betegség, és egyébként sem tudják még pontosan, hogy mi is ennek a bizonyos génnek a szerepe. Az embereknek körülbelül a 10 százaléka balkezes.
 
Korábban publikált tudományos kutatások szerint a balkezesek agya gyorsabban jár, ha számítógépes játékot játszanak vagy sportolnak, illetve balkezességük előny lehet a fegyvertelen küzdelemben. Ugyanakkor arra utaló jeleket is találtak, hogy néhány megbetegedésnek nagyobb a kockázata a körükben, és az is valószínűbb, hogy baleset éri őket.

ATV Itthon

Balkezesség: súlyos következményei lehetnek az átszoktatásnak

Elsősorban a szülők és a pedagógusok felelősségét hangsúlyozza a Magyarországi Balkezesek Egyesülete, akik a vasárnapi nemzetközi világnapra előadásokkal és készségfejlesztő játékokkal készülnek, hogy a „világ legnagyobb kisebbsége” hallathassa a hangját.