szerző:
MTI

A pisztácia csökkentheti a vérben található koleszterin szintjét - tapasztalták amerikai kutatók.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A Penn State University által készített tanulmány kimutatta, hogy a csonthéjas gyümölcs rendszeres fogyasztása négy hét alatt több mint nyolc százalékkal csökkentheti a koleszterin összértékét, a "rossz" LDL-koleszterinét pedig akár több mint tizenegy százalékkal is.
 
Az egyetemi kutatók négy héten át a szívre és a vér összetételére kedvezően ható ételekkel táplálták a kísérleti alanyokat, így azok csoportonként naponta vagy semennyi, vagy 1,5 uncia (mintegy 42 gramm), vagy pedig 3 uncia pisztáciát fogyasztottak.
 
Négy hét elteltével a napi három unciányi - mintegy két maroknyi - pisztácia 8,4 százalékkal csökkentette a vér koleszterinszintjét, az LDL-koleszterinét pedig 11,6 százalékkal - jelentették be tudósok washingtoni konferenciájukon, emlékeztetve arra, hogy a vér magas koleszterinszintje növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Plázs

A koleszterin mellett a kalcium is veszélyes lehet

A koleszterint-szint meghatározása a legtöbb orvosi vizsgálat rutin részét képezi, ám a szív egészségének felmérésekor a koszorúerekben található kalcium-szint is értékes adatot szolgáltathat.

hvg.hu Plázs

Koleszterin: a jó, a rossz és a csúf

A szív- és érrendszeri betegségek leggyakoribb kiváltó tényezője a nem megfelelő koleszterin-szint. Bár örökletes tényező is lehet, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stresszhatások mellett az étkezés szintén befolyásolhatja szintjét a vérben. Ha leletén a koleszterinszintje 6,5-7,8 mmol/l értéknél, vagy triglicerid szintje 1,7 mmol/l-nél magasabb, nagy az érelmeszesedés és az infarktus kockázata, forduljon orvoshoz!

hvg.hu Plázs

A koleszterin-csökkentők nem előzik meg a rákot

Két olyan kutatási eredmény is napvilágot látott, mely szétfoszlatta a reményt, miszerint a koleszterin-csökkentő statin alapú szerek legalább akkora eséllyel csökkentik a rák kialakulásátnak esélyét, mint a szívrohamét. Ettől függetlenül a statin továbbra is a szívbaj legkiválóbb ellenszerének bizonyult.

Panoráma Tech

A koleszterin jó az agynak

Lehet, hogy a koleszterin árt a szívnek és a keringési rendszernek, de kifejezetten jót tesz az agynak.