szerző:
MTI

A pattogatott kukoricára kerülő mesterséges vajaroma súlyos légúti megbetegedéseket okozhat, pontosabban az aroma egyik vegyülete, a diacetyl.

A The Washington Post című amerikai lap online változata számolt be a "Popcorn-Workers-Lung", szó szerinti fordításban a "Pattogatott-Kukorica-Munkástüdő" nevű betegségről, amely akut légzési zavarokat okoz, és a hörgők megvastagodásához vezet. A tüdő levegőfelvétele olyan csekély lesz, hogy a túlélés tüdőátültetés nélkül nem lehetséges. Ez a roppant ritka betegség feltűnő gyakorisággal éri azoknak a gyáraknak a dolgozóit, ahol mikrohullámú sütőben kisüthető pattogatott kukoricát gyártanak. 
 

Felejtsük el?
© sxc.hu
Tudományos vizsgálatok már 2001-ben utaltak arra, hogy összefüggés lehet a mesterséges vajaromában lévő vegyi anyagok és a betegség között. A pattogatott kukorica-aroma előállítói eddig több mint százmillió dollár kártérítést fizettek ki a beteg munkásoknak. Hivatalos adatok szerint eddig egy ember halt meg a vajaroma miatt, ennek ellenére Amerikában legálisan használható a szer.
 
A betegség első feltűnése óta 29 aromaanyag gyárat ellenőriztek az egészségügyi hatóságok, 8 esetben bizonyított, hogy a munkatársak megbetegedtek a bronchiolitis obliterans nevű betegségben. További 22 munkásnak jelentősen csökkent a tüdőkapacitása, ami a betegség korai stádiumára utal.
 
David Michaels az amerikai szövetségi munkavédelmi hatóság egyik vezetője kijelentette: "A diacetyl nem olyan rákkeltő szer, amelytől az ember majd harminc év múlva hal meg, az emberek szemünk láttára vesztik életüket. Csak a tilalom lehet hatékony eszköz." Kaliforniában a törvényhozás vitatkozik a szer betiltásáról, de egyelőre még nem határoztak - írja az amerikai napilap online változata.
 
Európában és így Magyarországon sem használható aromaanyagokhoz a diacetyl nevű szer, amely valóban súlyos légúti megbetegedéseket okozhat - mondta Sohár Pálné, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője.
 

MTI Plázs

Egyre több fiatal szenved krónikus légúti betegségtől

A krónikus obstruktív légúti betegség (a COPD) jelenleg a negyedik leggyakoribb halálok az Egyesült Államokban, és ha a tendencia nem változik, 2020-ra már a harmadik helyre lép elő - olvasható az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institute of Health) honlapján.