szerző:
MTI

Ma Magyarországon az emberek harminc százalékát azért nyilvánítják rokkanttá, mert olyan lelki sérülése vagy lelki betegsége van, amit képtelen feldolgozni vagy a munkaképességét érinti.

Az elmúlt negyven évben a depressziós betegek száma megnégyszereződött; akkor a lakosság 4-5 százaléka szenvedett ebben, mára számuk 16 százalékra tehető. A stresszbetegségek, a baleseteket, sérüléseket követő stresszes állapotok aránya is háromszorosára nőtt az elmúlt évtizedekben - mondta Pető Zoltán, a Szegedi Akadémiai Bizottság Neveléstudományi és Pszichológiai szakbizottságának titkára.
 
Pető Zoltán szerint a mostani konferencia témája: hogyan lehet segíteni azokon, akik pszichiátriai betegség miatt kórházba vagy szociális intézménybe kerültek. Bács-Kiskun megyéből a Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthona ismerteti modelljét. Az intézményben az állandó ellátása mellett a mindennapi életet a "való világhoz", az életszerűséghez közelítik a munka, a szocializáció és a szabadidő területén is; csellengés helyett konstruktív megoldásokat alkalmaznak.
 
Békés megyéből a Pszichiátriai Betegeket Ellátó Nappali Intézet vezetői vesznek részt. Az intézmény munkatársainak megoldást kell találnia arra, hogy a betegség után miként kerülhet vissza egy ember a családba, a társadalomba.
 
Pető Zoltán elmondta, hogy Csongrád megyéből a hódmezővásárhelyi, bejárásos Csodaház mutatkozik be, amely a Pető Intézet szelídített változata; itt mozgás- és értelmileg sérült 3-18 éves korú gyermekekkel foglalkoznak. Amíg a szakemberek a gyerekekkel foglalkoznak, a szülők munkába járhatnak, ügyet intézhetnek, így családi rehabilitációról is szó van, ezek a modellek pedig példaértékűek.
 
A munkát nehezíti, hogy a jelenlegi körülmények között a régi egészségügyi biztonság elveszett, az új pedig még nem került elő. Nagy az elbizonytalanodás, és ezeknek a bajba jutott embereknek ez nem használ - tette hozzá a szakember.
 
hvg.hu Plázs

Szívbajt és elbutulást okoz a depresszió

A depresszió, a komolyabb mentális problémák, és a lehangoltság összefüggésbe hozható az olyan betegségekkel, mint a szívbaj és az elbutulás – állítja több, egyszerre nyilvánosságra hozott tanulmány.

MTI Plázs

Hogyan győzzük le a depressziót?

Az immunrendszer aktivizálása segíthet a depresszió elleni harcban - mutatták ki brit tudósok, amikor egereket kezeltek egy baktériummal, amely általában a földben található.

MTI Plázs

Megúszhatjuk a téli depressziót?

Az enyhe tél idén az átlagosnál több napsütéses órát is hozott magával, így sok ember örömmel tapasztalhatja, hogy a téli sötétség miatt kialakuló szokásos mélabú ezúttal elmarad.