A cseresznye és a meggy a leggazdagabb antioxidáns-tartalmú gyümölcsök közé tartozik, amelyek megakadályozzák a zsírokat lerakó koleszterin, az LDL oxidációját.

A gyümölcsökben, zöldségekben általában sok antioxidáns található, ami azért fontos, mert nagy szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek elleni védőhatásban: gátolják a zsír lerakódását az erek falán belül, úgy hogy megakadályozzák a zsírokat lerakó koleszterin, az LDL oxidációját - írja a Weborvos.hu.

© sxc.hu
Egy amerikai felmérés legutóbb azt mutatta, hogy a megkérdezett, ezernél több felnőttnek csak 37 százaléka volt tisztában azzal, hogy a cseresznyefélékben sok az egészségünkhöz fontos antioxidáns. Ugyanakkor tíz megkérdezettből heten azt mondták: ha tudták volna, hogy a cseresznye vagy a meggy ugyanolyan egészséges, hasznos gyümölcs, mint az áfonya, inkább az előbbieket választották volna.

Az University of Michigan kutatói Steven Bolling vezetésével nagy figyelmet keltő vizsgálatot folytattak. A kisérletben laboratóriumi patkányok kaptak olyan tápot, ami egy százaléknyi meggyet tartalmazott. Három hónap után ezeknek a patkányoknak a vércukor- és koleszterin értéke lényegesen alacsonyabb volt, mint a kontroll állatoké, amelyek csak meggytelen patkánytápot ettek.

A meggyet is fogyasztó patkányok májában kevesebb zsír rakódott le, kevesebb volt a sejtjeik oxidatív károsodása, de kedvezőbbnek bizonyult az anyagcseréjük – cukor- és zsíranyagcsere – megfelelő egyensúlyához szükséges anyagok termelődése. A kutatók szerint – mivel ezek a változások kifejezett védelmet jelentenek a szív- és érbetegségekkel szemben - valószinűleg az emberben is ugyanígy érvényesül. A munkacsoport így önként jelentkező embereken kíván ilyen vizsgálatokat elkezdeni a szívbetegségek és a cukorbaj megelőzése szempontjából. Már az eddigi megfigyelések és vizsgálati eredmények alapján megjelent a cseresznyefélékről írott tanulmány (Cherry Nutrition Report), amely részletesen foglalkozik azzal is, hogy a meggyfogyasztás csökkenti az öregedés jeleit.

MTI Plázs

Károsak lehetnek az antioxidánsok

Az antioxidánsokkal végzett alapos kísérletek egyike sem igazolta, hogy a laboratóriumi sejttenyészetekben látványos eredményeket produkáló anyagok az emberi szervezetben is hatásosak, sőt, ellenkezőleg, szinte az összes máig forgalomban lévő antioxidánsról kiderült, hogy nem csak hatástalan, hanem káros is lehet.

MTI Plázs

Miért egészséges az antioxidáns?

Ohio állam egyetemének kutatói olyan sárga paradicsomot termesztettek, amely valószínűleg még egészségesebb, mint a közönséges piros paradicsom, mert az emberi szervezet többet tud felszívni a benne lévő likopin antioxidánsból, mint a piros paradicsomból, noha az utóbbiban több van.

hvg.hu Plázs

Antioxidánssal a migrén ellen

Bizonyos antioxidánsok napi, rendszeres bevételével csökkenthető egyes migrénes fejfájások gyakorisága és erőssége azoknál a betegeknél is, akiknek a szervezete nem reagál a fájdalomcsillapítókra – állítja egy új, a Reuters egészségügyi weblapján is publikált tanulmány.