szerző:
hvg.hu

Egészségi állapotunk a bőrünkön tükröződik; a problémás bőr egyértelmű bizonyítéka annak, hogy testünkben nincs minden rendben. Érdemes tehát figyelnünk a külsőnkre, értelmeznünk a betegségek nyilvánvaló jeleit. Íme, néhány jótanács, hogyan lehet szép és egészséges a bőrünk s vele mi magunk is.

Az emésztőrendszerünk és a bőrünk között igen szoros az összefüggés. Azok a dolgok, amelyek a bőrünket irritálják, az emésztőszerveknek sem tesznek jót. Ami kiütést, bőrpírt, gyulladást, ekcémát vagy bármilyen bőrbetegséget okoz, az jó eséllyel ugyanazt teszi az egész szervezettel. A vastagbél a testben található legnagyobb belső szerv, feladata a táplálék, a tápanyagok és a víz felszívása. A bőr feladata is hasonló, kiválasztja a salakanyagokat, rajta keresztül levegőzik a test. Az izzadás például nemcsak arra jó, hogy a test hőmérsékletét szabályozza, kinyitja a pórusokat, kiválasztja a méreganyagokat. Ez az egyik oka annak, hogy azoknál az embereknél, akik túlzásba viszik a dezodorok és izzadáscsökkentő szerek használatát, megnő a mell- vagy májrák, esetleg másféle daganatos betegségek kialakulásának kockázata. A kozmetikai szerek ugyanis meggátolják a testnek azt a képességét, hogy a bőr pórusain keresztül kiválassza a toxikus anyagokat.

Kis odafigyeléssel is sokat tehetünk
bőrünk egészségéért
© Dripnet
A problémás bőr egyértelmű bizonyítéka annak, hogy valami gond van odabenn. Akne például általában a tejet és tejtermékeket bőven fogyasztó emberek bőrén látható. Egyes szakemberek szerint a tejtermékek (nem a nyers tejszármazékok) csupán pangnak az emésztőrendszerben; rosttartalmuk nulla, ellenben nehezen emészthető fehérjét tartalmaznak. Miután bekerültek az emésztőrendszerbe, előfordulhat, hogy hosszabb időre megakadnak, ami a vastagbél falát terheli, és ugyanez történik a bőrön is: megjelennek az aknék. Ha faggyúmirigy-gyulladástól szenvedünk, próbáljunk ki egy harmincnapos tejmentes diétát: garantált, hogy a pattanások eltűnnek.

Ha a vastagbél egészséges – azaz nem tartalmaz elrothasztott, emésztetlen táplálékot, hanem olyan gyógyító-tisztító fitotápanyagokat, mint a friss gyümölcsből és zöldségből származó klorofill –, jól fog működni. Akinek pedig jól működik az emésztése, az az arcán is látható, bőre fiatalabbnak tűnik. Emiatt van, hogy azok, akik napi rendszerességgel fogyasztanak rostos gyümölcs- és zöldségleveket, szinte kicsattannak az egészségtől. Nemcsak azért, mert a folyadék táplálja a bőrt, hanem azért is, mert kitisztítja a beleket. A probiotikus élelmiszerek szintén jót tesznek a szervezetnek és így a bőrnek is. A speciális mikroorganizmusok fenntartják a jótékony baktériumok számára megfelelő bélflórát. Az egészséges bőrön szintén olyan nélkülözhetetlen baktériumok vannak, amelyek gátolják a káros mikroorganizmusok növekedését.

Megfigyelhető továbbá, hogy akik megfelelő mennyiségű vizet isznak, és nem fogyasztanak dehidratáló italokat – mint amilyen a szóda, kávé, cukros italok –, sokkal szebb bőrrel büszkélkedhetnek. Bőrünk és zsigereink egyaránt jól reagálnak az elegendő mennyiségű folyadékra. A víz ugyanis segít kiöblíteni a bélsarat; a krónikusan kiszáradt betegek bélmozgása viszont gyenge, a bélsár így jóval tovább marad a szervezetben, miközben olyan anyagokat bocsát ki, amelyek mérgezik a testet. Mivel szép számban vannak erősen dehidratált emberek, az sem meglepő, hogy egyre több ember szenved vastagbél- és egyéb bélbetegségektől, amilyen például a Crohn szindróma és az irritábilis bélszindróma (IBS).

A víz tartja puhán és rugalmasan a bőrünket is; víz nélkül viszont a test minden szövete sejtszinten roncsolódik, kiszárad és elveszti működőképességét. Az egészséges bőr feszes, kiugrik anélkül, hogy megmaradna a benyomódás helye. Akik a nélkülözhetetlen tápanyagokban hiányt szenvednek – különösen a létfontosságú ásványi anyagokra és aminosavakra igaz ez –, azok rostos szövetei hanyatlásnak indulnak az egész testben, s ez más belső szerveket is érinthet. Nézzük meg a dohányosokat: gyorsan öregedik a bőrük, kötőszöveteik megmerevednek; ugyanez a folyamat megy végbe a vese és a máj szöveteiben is, csökkentve a vérben található méreganyagok kiválasztásának képességét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Plázs

Bőrdaganatok: melyik a jó- és a rosszindulatú?

A bőrdaganatokról az év minden szakában érdemes szót ejteni: nyáron a napozás, télen pedig a szolárium miatt. A fényvédelem szinte mindenkinek ajánlott, akár síelni megyünk, akár forró égövön kapcsolódunk ki. Összeállításunkbók kiderül, mikor érdemes orvoshoz fordulni.

hvg.hu Plázs

Táplálkozási tanácsok: milyen betegségeket előzhetünk meg?

A helyes táplálkozás továbbra is az egyik legkellemesebb módja a rák megelőzésének, illetve egészségünk megőrzésének. Összeállításunkban különféle tanulmányok eredményeiből szemezgettünk, amelyekből kiderül, milyen betegségeket előzhetünk meg a zöldség-, illetve gyümölcsfogyasztással.

hvg.hu Plázs

Huszonöt táplálék, amely nem hiányozhat az étrendünkből

Néhány táplálék kifejezetten egészségvédő hatású, míg mások olyan elemeket tartalmaznak, amelyek gátolják ezeket a folyamatokat. Összegyűjtöttük azokat a zöldségeket, illetve gyümölcsöket, amelyeket érdemes beiktatni az étrendünkbe. Szemezgessünk bátran, meglepetést is okozhat a lista.

hvg.hu Plázs

Öt tápanyag, amitől szép lesz a bőrünk

Az egészséges, kicsattanó bőr mindamellett, hogy vonzó, a kitűnő egészségi állapotunk jele is. Hasonlóképpen a száraz, zsíros vagy gyulladt bőr arról árulkodik, valami nincs rendben a szervezetben - írja a Newsmax.com.