Az anorexia (kóros nem evés), a bulimia (kóros falás és hánytatás) illetve az orthorexia (csak egészséges ételek fogyasztása kóros mértékben) után a legújabb szenvedélybetegség az exorexia, amely a szépség és karcsúság oltárán áldozza fel leginkább a fiatalokat.

A modern világ kitermelt magának egy újabb kóros függőséget, az exorexiát, amelynél szintén a sovány test az áhított szépségideál - írja a Weborvos.hu.

Az edzésmánia, vagy fitnesz-függőség a gondosan felügyelt táplálkozás mellett (amely csak nagyon kevés kalóriát enged fogyasztani) a túlzásba vitt sportolás iránti függőséget jelenti. Az ebben a pszichés betegségben szenvedők élete kizárólag az edzések körül forog. Céljuk a vékony, szálkásra és izmosra kisportolt test, amely a szemükben az abszolút szépséget testesíti meg.

Az exorexia legjellemzőbb tünetei a napi rendszerességű, több órás edzések, amelyek már az álló- és teljesítőképesség határait feszegetik. A betegség tényét az abban szenvedővel nagyon nehéz tudatosítani; mivel az illetőnek nincs betegségtudata, az életmódját érintő kritikákra élesen reagál. Rendszerint nem érti, miért baj másoknak, ha „ő csak egészségesen szeretne élni".

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Plázs

A gének okozhatják az anorexiát

A táplálkozási zavar okait igyekszik feltárni egy nemzetközi kutatási program, és egyelőre úgy tűnik, hogy újfent a génekben találják meg a baj gyökerét.

hvg.hu Plázs

Halálos weboldalak: az anorexiát népszerűsítik

Az anorexiát és a bulémiát, mint választható életstílust népszerűsítik bizonyos weboldalak, emberek halálát okozva ezzel – állítja egy brit, táplálkozási zavarokkal foglalkozó intézmény.