szerző:
MTI

Ólmot tartalmaz a rúzsok többsége és gyakran a drágább márkát használó fogyasztók mérgezik magukat inkább a veszélyes nehézfémmel - mutatta ki egy amerikai civil szervezet.

A Campaign for Safe Cosmetics (Mozgalom a biztonságos kozmetikumokért - CSC) 33 különböző márkájú rúzs összetételét vizsgáltatta meg. A Bodycote Testing Group kaliforniai laborjában végzett anyagvizsgálat szerint a termékek 61 százaléka kimutatható mennyiségben tartalmaz ólmot.
 
A rúzs éppen úgy felszívódik, mint a cukorka, és a bevizsgált kozmetikumok egyharmadában több ólmot találtak, mint amennyit az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatala (FDA) a cukorkák ólomtartalmának felső határaként meghatározott - állítja a jelentés. A rúzsok 39 százaléka ólommentesnek bizonyult.
 
"Rendkívül fontos, hogy az érintett cégek megváltoztassák a termékek összetételét" - mondta Stacy Malkan, az egészségügyi, környezetvédelmi, illetve női civil érdekképviseleti szervezetek részvételével indított fogyasztóvédelmi mozgalom egyik alapítója. "Egyáltalán nem lehetetlen ólom nélküli rúzst gyártani, minden cégnek így kellene tennie."
 
Az ólom tanulási problémákat és magatartászavarokat okozhat, romló iskolai teljesítményhez és agresszív viselkedéshez vezethet. Különösen a várandós nők és a gyerekek vannak kitéve az ólommérgezés veszélyének. Az anyag számos kutatás szerint kapcsolatba hozható a meddőséggel, illetve az elvetéléssel és a koraszüléssel is - áll a CSC közleményében.
 
Az ólomtartalom nemigen függ a termék árától, hiszen például a viszonylag olcsó Revlon márkájú rúzsokban nem volt kimutatható az ólom jelenléte, a jóval drágább Dior Addict termékekben viszont az átlagnál magasabb a mérgező hatású nehézfém koncentrációja.
 
A gyártók hangos tiltakozással fogadták a jelentést. A Cosmetic, Toiletry and Fragrance Association (Kozmetikai, pipere és illat szövetség) ágazati szervezet például közleményben tudatta, hogy az ólom a természetben előforduló elem és nem szándékosan kerül a kozmetikumokba. "A rúzsok színezésére használt anyagokra vonatkozóan az FDA szigorú határértéket szabott meg, rendszeresen ellenőrzi a legtöbb terméket, és a CSC jelentésében érintett termékek kivétel nélkül mind megfelelnek az előírásoknak" - szól a terméktanács közleménye.
 
A francia L,Oreal, a világ egyik legnagyobb kozmetikai cégének amerikai vállalata ugyancsak közleményt tett közzé, miszerint "a L,Oreal csoport összes márkája megfelel az FDA követelményeinek." A Procter and Gamble multinacionális óriásvállalat szerint a cég készítményei révén a szervezetbe kerülő ólom mennyisége "egy századrésze sincs annak a mennyiségnek, amennyi az evés, lélegzés és ivóvízfogyasztás során felszívódik."
 
Kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy az ólomtartalomnak nincs biztonságosnak minősíthető határa. "Az ólom nem ürül ki, és mivel a rúzsokat naponta akár többször is használják, lassanként jelentős mennyiség halmozódik fel a fogyasztók szervezetében" - mondta Mark Mitchell, a Connectocut Coalition for Environmental Justice környezetvédő szervezet szakértője.
 
Rövid időn belül ez már a második nagy port felkavaró fogyasztóvédelmi ügy Amerikában a mérgező hatású ólommal kapcsolatban. Az elmúlt három hónap alatt mintegy 20 millió, Kínában gyártott játékot vontak ki a forgalomból, jórészt túl magas ólomtartalmuk miatt.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

Minden ötödik kozmetikum rákkeltő

Minden ötödik kozmetikai szerben rákkeltő nitrozamint talált a Bajor Egészségügyi Hivatal szúrópróbaszerűen elvégzett vizsgálatai során, és elsősorban a szempillafestékek és a szemceruzák érintettek nagy mértékben - jelentette a Der Spiegel című német hírmagazin online kiadásában.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Milyen veszélyeket rejtenek a kozmetikumok?

Csak keveseknek nincs gondjuk a bőrükkel. A többség akár ronthatja is a helyzetet, ha nem megfelelő kozmetikumot használ. Vajon egyéni hajlamtól vagy a termékek összetevőitől függ, hogy ártalmas-e egy arckrém, testápoló vagy parfüm? A bőrgyógyászt, a kozmetikust és az allergológust kérdeztük.