szerző:
hvg.hu

Napjainkban a gyomorfekély már-már civilizációs betegségnek számít. Nem véletlenül, hiszen kialakulását sok esetben elősegíti az egészségtelen életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a betegségben szenvedők nagy részénél kimutatható egy kórokozó.

Nem kell együttélni a fájdalommal
© Dripnet
A Helicobacter pylori olyan kórokozó, amely a normál emberi bélflóra része, ám bizonyos körülmények között képes a gyomorban tartósan megtelepedni, rombolva ezzel a nyálkahártyát. A hámsérülést követően az emésztéshez termelt sósav így a gyomor sejtjeit károsíthatja. A baktérium a gyomor falán általában már gyermekkorban megtelepszik, ám ha elszaporodik, az évtizedek múlásával számos kórkép kialakulásáért tehető felelőssé: nagyobb az esélye a fekély megjelenésének, sőt, idővel gyomordaganathoz vezethet. A fertőzés leginkább családon belül terjed, főkén azokon a területeken, ahol rosszak a higiéniás körülmények. (A baktérium minden bizonnyal régóta él együtt az emberrel, hiszen Chilében egy 1800 éves múmia gyomrában is megtalálták; hatással van a védekező rendszerre is, ami lehetővé teszi, hogy túlélje hordozóját.)

Akiknél elszaporodott ez az organizmus, a kezelés során felmerül a savcsökkenés dilemmája – ha korán kezdték a gyógyítást. A fekélybetegség ugyanis hatásos savtermelés-gátlókkal néhány hetes kezeléssel jó eredménnyel (90-95 százalék) gyógyítható. Ám mindkét cél megvalósítható, azaz optimális gyomorsavmennyiség mellett a rettegett baktérium is visszaszorítható, ha a megfelelő természetes antibiotikumokat alkalmazzuk. Ilyenek a gyomornyálkahártyát védő bizmut-készítmények, amelyek a baktériummal szemben is hatékonyak, valamint bizonyos tápanyagok. Mindazonáltal fennáll annak veszélye, hogy a kezelés a „jó” baktériumokat is elpusztítja a bélrendszerben, ez pedig újabb problémákat szülhet.

Számos tanulmány kimutatta, hogy bizonyos flavonoidok és a C-vitamin gátolja a betegséget okozó baktérium elszaporodását. A legalkalmasabbak: a fehér- és a zöldtea kivonat, az epigallokatechin gallát (EGCG), a kurkuma sárga színét adó kurkumin, a zellerből és az articsókából kivont, szintén sárga luteolin, illetve a vörösborban lévő kvercetin.

A legtöbb emésztési probléma gyökerét, valamint a fekélyt is az említett baktérium által kiválasztott méreganyag okozza. A kutatók azonban felfedezték, hogy a kvercetin és a kurkumin gátolja ezt a káros anyagot, így megvédi a szervezetet. Ez a két hatékony flavonoid mindemellett óvja a gyomorfalat, és megelőzi a rák kialakulását. Tanulmányok bebizonyították, hogy a kurkumin és a citrusfélékből ismert heszperidin fokozza a gyomor falán lévő védőhatású nyálkahártya mennyiségét, ami szintén megvédi a gyomrot a savtól. És mivel a kvercetin és a zöldtea kivonata növelik a baktérium elleni antibiotikumok hatását, mellettük lehetőség van alacsonyabb dózisban antibiotikumokat szedni, hogy ugyanazt a hatást elérjük.

Hatásos kiegészítő az édesgyökér-kivonat is. A Life Sciences tudományos folyóirat beszámolt egy olyan felfedezésről, miszerint az édesgyökér kivonata egyszerre gyógyítja a gyomor nyálkahártyáját, és fékezi meg a H. pylori baktériumokat. Mivel az édesgyökér-kivonat magas vérnyomást okoz, ezért csak a glicirizinsav-mentes (deglycyrrhizinated form of licorice, DGL) változata fogyasztható. (Az Európai Unió irányelve értelmében a glicirrizinsavat és annak ammóniumsóját tartalmazó élelmiszerek címkéjén fel vannak tüntetve az összetevők.) Mivel a gyökér sebgyógyító és nyugtató hatású összetevői megmaradnak a DGL-ben, bizonyítottan hatásos a baktérium azon törzsei ellen, amelyek ellenállnak a hétköznapi antibiotikumoknak.

A maximális hatékonyság érdekében a fenti flavonoidok kombinálásának egyik módja: 250 mg kvercetin, 250 mg heszperidin, és 250 mg kurkumin feloldása egy evőkanál olíva olajban. Ezek közül mindegyik zsírban oldódó, ez segíti a felszívódást és a gyomor belső falán történő áthatolást. Mindehhez adjunk még pár csepp folyékony E vitamint, keverjük össze és nyeljük le. Ez a turmix elpusztítja a káros baktériumokat, egyidejűleg pedig elősegíti a fekély vagy a gyomorhurut gyógyulását. Akit gyomorfekély kínoz, napi három alkalommal szedjen két DGL kapszulát, étkezések között, és közvetlen lefekvés előtt. Ez a módszer van olyan hatásos, mint a receptre felírt gyógyszerek. Tovább fokozható a hatás, ha fehér- és rozmaringtea elegyét fogyasztjuk naponta legalább kétszer.