szerző:
MTI

Amerikai kutatók megállapították, hogy erős dohányosoknál nagyobb a pikkelysömör kockázata, ami csak a leszokás után 20 évvel áll vissza az átlagos szintre.

A 79 ezer ápolónő közreműködésével készült vizsgálat során, amelynek eredményei az American Journal of Medicine című szakfolyóiratban jelentek meg, az is kiderült, hogy a pikkelysömörben (psoriasis) szenvedő dohányosoknak rendszerint több más súlyos betegségük is volt. Feltételezik, hogy a cigarettafüstben lévő méreganyagok hatással lehetnek az immunrendszernek a pikkelysömör kialakulásáért felelős részeire.
 
A pikkelysömör nem fertőző kór, a hámlást a bőr sejtjeinek kórosan gyors osztódása és cserélődése okozza. Európa országaiban a népesség 1,5-2 százalékát érinti, Magyarországon 140-200 ezerre tehető azok száma, akiken a betegség tünetei jelen vannak, illetve akiken olykor előtűnnek.
 
A kutatók 887 pikkelysömör esetet találtak a nővéreknél, akik részt vettek a 14 éven át tartó kutatásban. Azokkal a nőkkel összehasonlítva, akik soha nem dohányoztak, az egykori dohányosoknál 37, az aktív dohányosoknál pedig 78 százalékkal volt nagyobb a pikkelysömör kockázata. Minél hosszabb ideig dohányzott valaki, annál nagyobb volt a kockázat, és a leszokás után két évtizedre volt szükség ahhoz, hogy a kockázat elérje a nemdohányzóknál tapasztalt átlagos szintet.
 
A kutatócsoport azt is megfigyelte, hogy a terhesség alatt vagy gyermekkorban elszenvedett passzív dohányzás is növelte a pikkelysömör kockázatát. A vizsgálatot irányító Hyon Choi, a bostoni Harvard és a vancouveri Brit Columbia-i orvosi egyetem kutatója elmondta, hogy a kutatás eredménye erős ösztönzést jelentett a pikkelysömörtől szenvedőknél a dohányzásról való leszokáshoz.
 
A pikkelysömörre gyakorolt lehetséges hatáson túl a dohányzás abbahagyása jobb általános klinikai állapotot idéz elő a betegeknél - tette hozzá -, a cirkuláló immunsejtek szintjének csökkenése révén mérsékelheti a füst okozta gyulladást a testben. A dohányzás és a pikkelysömör megnövekedett kockázata közötti mélyebb összefüggés további kutatásokat igényel. A pikkelysömör rendkívül bonyolult állapot, sok pikkelysömörös beteg nem dohányzik, illetve soha nem is dohányzott - mutatott rá Gladys Edwards, a brit Psoriasis Szövetség vezetője.
MTI Világ

Szlovén vendéglősök a dohányzásstop ellen

Arra készülnek a szlovén vendéglősök, hogy polgári engedetlenségi mozgalommal és tüntetésekkel tiltakozzanak a múlt hónapban életbe lépett teljes dohányzási tilalom ellen. Bevételük ugyanis "napról napra csökken" - panaszkodott a vendéglősök szövetsége a Dnevnik című lap jelentése szerint.

Plázs

Milyen hatása van a dohányzási tilalomnak?

Jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát a nyilvános helyeken tavaly bevezetett dohányzási tilalom - állítja a glasgow-i egyetem szív- és érrendszeri kutatóközpontjának tanulmánya.