szerző:
MTI

A diagnosztikára és terápiára egyaránt használható berendezés a korábbiaknál kevesebb kontrasztanyagot használ, ami azt is jelenti, hogy kevesebb szövődménnyel jár a beavatkozás.

A keleti országrészben egyedülálló, DSA (digitális szubtrakciós angiográf) készüléket helyeztek üzembe a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Auguszta Központ radiológiai egységében - jelentette be Paragh György egyetemi tanár, a centrum elnöke.
 
Az angiográfia érfestéses vizsgálatot jelent, amelynek segítségével az érrendszer állapota tanulmányozható. A DSA-berendezés ötvözi a hagyományos radiológiai módszereket a legmodernebb komputertechnikával - magyarázta Tóth Judit, a DEOEC radiológiai klinikájának orvosigazgatója.

A pulzáló sugárzás eredményeként pedig csökken a betegek sugárterhelése is a vizsgálatok során - tette hozzá az orvosigazgató. Elmondta azt is, hogy a készülék sokoldalúan alkalmazható: az artériás érszűkületek vagy elzáródások meggyógyítása mellett a stroke-ban (agyérelzáródás) szenvedő betegek gyors ellátásában éppúgy, mint a daganatterápiában. A készülékkel három dimenziós képeket lehet készíteni, így nagy pontosságú beavatkozásokat tesz lehetővé.
 
Varga Zsolt, az érsebészeti tanszék vezetője elmondta: intézetükben évente mintegy 400 érsebészeti beavatkozást végeznek. Az új berendezés a pontosabb diagnosztika mellett a beteg számára kisebb megterhelést jelentő beavatkozásokat tesz lehetővé.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!