Az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségfejlesztési Intézet közös kísérleti programot indít, amelynek célja az abortuszok számának mérséklése, a szexuális úton terjedő betegségek magatartási kockázatának csökkentése a fiatalok körében.

A szakemberek szerint a megelőzésben az óvszerhasználat népszerűsítése, hozzáférhetőbbé tétele elengedhetetlenül fontos szerepet játszik. Ezért a korábban már lezajlott konferenciák, tájékoztató és módszertani segédanyagok után az idén célirányosabb, a gyakorlati továbblépést segítő lehetőséggel próbálkoznak: a programhoz önként kapcsolódó öt budapesti középiskola térítésmentesen kap használatba egy, – igény esetén kettő – óvszer-automatát – írja a Weborvos.hu.

Kétségtelen, hogy az iskolákban felállítandó óvszer-automatákkal kapcsolatban még mindig sok az averzió, gyakori vélemény, hogy a jelenléte "szexuális tevékenységre serkenthet". Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) álláspontja szerint nem ez a kiindulási alap: nem a szexuális élet gyakoriságán van a hangsúly, hanem a biztonságon, váljék ez természetes dologgá. Ennek érdekében elérhető áron teszik hozzáférhetővé az óvszert, s az intimitásnak is eleget tesznek azzal, hogy a férfimosdóba telepítik az automatákat. A szakemberek bíznak abban, hogy az óvszerekhez való egyszerű hozzáférés a szexuális életet elkezdő fiatalok számára lehetőséget nyújt a biztonságos együttlétekre, csökkenti a HIV-fertőzés kockázatát és a nem kívánt terhességeket.

Itthoni felmérések szerint a 15-18 év közötti középiskolások 49,5 százaléka él szexuális életet. A fővárosban élők között ez az arány magasabb, 56 százalékos. Az első szexuális aktus idején az átlagos életkor 16,9 év. A fiatalok 90 százaléka első testi kapcsolata során egyáltalán nem védekezik. Magyarországon évente 50 ezer nő esik át művi terhesség-megszakításon, 10 százalékuk 18 évesnél fiatalabb.

Az iskolai egészségfejlesztésben ad hoc jelleggel történik a szexuális felvilágosítás. Ráadásul a téma speciális jellegéből fakadóan az iskolák nem mindig tudják, a felvilágosítás mely részét kellene orvosnak és mely részét pedagógusnak tartania. A fiatalok érettségében is nagy eltérések mutatkoznak: az egyik rendeltetésszerűen használja az óvszert, a másik vízibombázik vele, a harmadik meg lesüti a szemét, ha szó van róla. Ezért kellene már kisiskolás kortól az életkori sajátosságoknak megfelelően minden évfolyamban felvilágosító órát tartani – véli a Weborvos.