Az alvásidő lerövidülése és megnövekedése egyaránt növeli a halálozás kockázatát – írja a SLEEP-ben a Londoni Egyetem Orvoskarának kutatója, Jane E. Ferrie.

Jane E. Ferrie, a Londoni Egyetem Orvoskarának kutatója állítását arra a kutatásra alapozza, melyben két alkalommal vizsgálták a résztvevőket egy kérdőív segítségével, illetve klinikai kivizsgálásra is sor került mindkétszer. 1985-88 között több mint tízezer 35-55 év közötti résztvevőt vizsgáltak, még 1992-93-ban nyolcezer klinikai vizsgálat és valamivel több felmérés készült. Az eredmények alapján sem az alvásidő megnyúlása, sem lerövidülése nem kedvez az egészségnek. Azok, akik eredetileg hat, hét vagy nyolc órát aludtak, és ez az idő lecsökkent a második vizsgálati fázisra, 110 százalékkal nagyobb veszélynek voltak kitéve a szív- és érrendszeri halálozás szempontjából. Akik pedig az eredeti hét vagy nyolc óránál többet aludtak a második kikérdezéskor, a nem szíveredetű halálozás szempontjából kerültek magasabb kockázatú csoportba (szintén 110 százalékkal). Ezek az arányok a társadalmi, demográfiai faktorok figyelembevételével sem változtak számottevően.

Megállapítható tehát, hogy megelőzésképp legjobb a rendszeresen napi hét-nyolc óra alvás, és azoknál, akik eredetileg ennyit aludtak, megfontolandó a hosszabb alvási periódusok kerülése. Ezzel ellentétben azonban, jó hatású a hosszabb alvás azoknak, akik kezdetben csak öt-hat órát aludtak.

Az Amerikai Alvás Társaság ajánlása szerint érdemes betartani a következő tanácsokat, ha egészségesek akarunk maradni. Próbáljunk rendszeresen ugyanabban az időben lefeküdni, teremtsünk az ágyban nyugodt körülményeket, hálószobánk legyen csendes, sötét, és kellemesen hűvös. Kerüljük a koffeintartalmú ételeket és italokat, valamint a stimuláló hatású gyógyszereket lefekvés előtt. Ne feküdjünk le éhesen, de kerüljük a kiadós étkezést is, ha egy mód van rá. Hat órával lefekvés előtt már ne végezzünk nehéz testmozgást. Ha tehetjük minden reggel ugyanabban az időpontban ébredjünk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Plázs

Alvászavarokat okozhat a késői internetezés

Akik a lefekvés előtti órákban többnyire interneteznek vagy a televízió előtt ülnek, gyakrabban számolnak be kialvatlanságról, noha ugyanannyit alszanak, mint azok, akik este mással foglalatoskodnak.

MTI Plázs

Hogyan kezelhetők az alvászavarok?

Az alvászavar napjainkban egyre többeket érint - a felnőtt lakosság negyede szenved krónikus alvászavarban -, s ez komoly hatással van a társadalomra és a gazdaságra egyaránt - mondta Szakács Zoltán, az Állami Egészségügyi Központ ideggyógyászati osztályának vezetője.

MTI Plázs

Megbetegíti a szívet a kevés alvás

Kutatók kimutatták, hogy mind a kevés, mind a sok alvás halálos kimenetelű szív- és érrendszeri megbetegedést okozhat - olvasható a BBC News honlapján.

hvg.hu Plázs

Mennyi idő alatt pótolhatjuk a kimaradt alvást?

A nők több mint hatvan százaléka nem tudja betartani az ajánlott 7-9 órányi éjszakai alvásmennyiséget. Azonban, ahogy húzódik a kialvatlanság, úgy erősödik egészségügyi következménye is. Bár némi befektetést igényel, visszaadhatjuk a szervezetünknek mindazt, amitől egy krónikus, hosszú ideje húzódó álmatlansággal megfosztottuk.