szerző:
MTI

Magyarországon körülbelül kétszázezer olyan kórosan elhízott ember él, aki semmilyen módszerrel nem tud lefogyni. Kövérségükkel járó társbetegségeiket, mint a magas vérnyomást, cukorbetegséget azonban az orvosok nem tudják gyógyítani, míg le nem fogynak.

Magyarországon az elhízás népbetegség, a dohányzás után a második legjelentősebb megelőzhető halálok. A felnőtt lakosság 62 százaléka túlsúlyos, 10-15 százaléka elhízott. Az adatok folyamatosan változnak, nem az eredményes irányba, vagyis a lakosság egyre kerekedik, hízik. Nem csak Magyarországon, ma már világszerte egymilliárd körüli az elhízottak száma.
    
Többen vannnak azok is, akik már annyira kövérek, hogy nem tudnak kimozdulni a lakásból. Magyarországon a számuk 200 ezerre tehető. Hatalmas súlyuk és egyéb betegségeik miatt nem tudnak eredményesen lefogyni, legfeljebb 10-15 kilogrammot. Számukra egy megoldás kínálkozik: a gyomorgyűrű. 
   
Magyarországon 1998 óta végeznek olyan műtétet, amelynek során "nadrágszíj" kerül a gyomorra, ami meggátolja, hogy "viselője" egyszerre sokat és gyorsan egyen. A csökkentett mennyiségnek köszönhetően a páciens 30-50 kilogrammtól szabadulhat meg egy év alatt.

Bende János, a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központ Sebészeti Osztályának főorvosa a kezdetektől végez ilyen műtétet. Az elmúlt évek alatt ezerkétszáz  gyomorgyűrűt operált betegesen elhízott pácienseibe. A főorvos a helytelen táplálkozást okolja az elhízásért. Állítása szerint a magyarok üdítőfüggők, ráadásul rendszeresen járnak gyorséttermekbe, ahelyett, hogy természetes ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket, otthon elkészített főzelékeket ennének. 

Bende évente több mint háromszáz gyomorszűkítő műtétet végez, s pácienseinek 90 százaléka le is fogy. Ám többségükből sosem veszik ki a gyűrűt. "Az elhízás kicsit olyan, mint az alkoholizmus. Volt olyan betegem, aki lefogyott, levettük a gyűrűt, majd visszahízott" - mesélte a főorvos. 
   
A műtétre feltehetően ennél jóval többen vállalkoznának, ha nem lenne ilyen drága. Ugyanis a gyomorgyűrű és a műtét összesen 850 ezer forintba kerül. Igaz, már ez is fizethető hitelre.

MTI Plázs

Melyik fogyókúra a legegészségesebb?

A legtöbben azt hiszik, hogy a fogyókúra csak azért kell, hogy újra beleférjünk a ruhánkba, csinosabbak legyünk a strandon, de Yunsheng Ma amerikai kutató és munkacsoportja arra volt kíváncsi, hogy a különböző, népszerű fogyókúrák közül melyik a legalkalmasabb a szívbetegségek megelőzésére.

hvg.hu Plázs

Lehangoló körkép: kövér fiúk, fogyókúrázó lányok

Nincsenek tisztában a hazai középiskolások az egészséges táplálkozás alapjaival. A diákok többsége túlzott mértékben fogyaszt húskészítményeket, cukrozott üdítőket és zsíros ételeket, így az elhízás és a túlsúlyosság veszélye fenyegeti a fiatalságot - derül ki egy friss felmérésből.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Fogyókúrák: milyen betegségeket szedhetünk össze?

Az ideális testsúly nem csupán esztétikai kérdés, egészségünk szempontjából sem mindegy, mekkora zsírréteg van rajtunk. De az sem, milyen módszerekkel érjük el, illetve tartjuk fenn a kívánt formát. Az önsanyargatás következményeit vizsgáljuk szakember segítségével.

hvg.hu Plázs

Tizenöt tipp a sikeres fogyókúrához

Annak ellenére, hogy a kevesebb evés, illetve a több mozgás a fogyókúrázás két alaptétele, korántsem olyan egyszerű a feladat. A fogyni vágyóknak ugyanis szükségük van az étkezési tippek arzenáljára, amelyek átsegítik őket az elkerülhetetlen nehézségeken. Összegyűjtöttük a legjobbakat.