szerző:
MTI

Budapesten, a Gyógyszerkutató Intézetben alakítják ki az AIDS-tapasz gyártó üzemét. A Lisziewicz Julianna által kidolgozott eljárás hasznosítása körül felgyorsultak az események.

Eldőlt, hogy a HIV-fertőzés egyik leghatékonyabb kezelésének ígérkező DermaVir-tapasz gyártó üzeme Budapesten, a Gyógyszerkutató Intézet területén lesz. A Genetic Immunity Kft. megkezdte a gyártóbázis előkészítését - közölte Lisziewicz Zsolt, a kft. ügyvezetője.

A DNS alapú immunterápiás módszer lényege, hogy helyreállítja a szervezet immunreakcióját, és csökkenti a fertőzött páciensben a vírusok számát. A Genetic Immunity vezető terméke a HIV/AIDS-re kifejlesztett DermaVir tapasz. Az ügyvezető elmondta, hogy reményeik szerint ugyanezzel a módszerrel, de más DNS-t dekódolva alkalmazható lesz a terápia más betegségekre is, például a Hepatitis C-re és a kullancs-okozta Lyme-kórra.
 
A DermaVir fejlesztése a klinikai II-es fázisban van, ez a vizsgálat jelenleg Németországban  folyik. Tervezik az Egyesült Államokban is a klinikai II-es vizsgálatokat, amelyeket 2009 közepére, második felére szeretnének befejezni. Addigra kell felépíteni a termelő üzemet is, mert a piacra vitel előtti utolsó, klinikai III-as fázisban már a saját gyártású termékkel végzik a vizsgálatot. 

MTI Világ

AIDS-világnap: 33,2 millió HIV-fertőzőtt él a Földön

Ma van az AIDS elleni világnap; az Egészségügyi Világszervezet 1998-ban nyilvánította ezt a napot világnappá, hogy felhívja a figyelmet a halálos betegség elleni védekezés fontosságára és a nemzetközi összefogás szükségességére.

hvg.hu Plázs

AIDS: a pozitív teszt már nem halálos ítélet

„Az első magyar AIDS-botrányként” tálalta a bulvármédia ősszel azt a hírt, miszerint egy HIV-fertőzött budapesti férfi éveken át több nőt, köztük volt feleségét fertőzte meg a vírussal. A jelenleg bíróság előtt zajló ügy jól illusztrálja, hogy a bulvárban turkáló médiamunkások tudatlanságuk folytán, vagy a példányszámeladás, a nagyobb nézettség érdekében hamis képet festenek a betegségről. A tájékozatlanság különösen annak fényében veszélyes, hogy egyes szakértők szerint Magyarország HIV-robbanás előtt áll, s jóval nagyobb szükség lenne a felvilágosításra, mint valaha.

MTI Plázs

AIDS-botrány: veszélyes és félrevezető kijelentések?

Svájci szakértők azt állítják, hogy néhány HIV-fertőzött, aki szigorúan ellenőrzött kezelés alatt áll, nyugodtan léphet szexuális kapcsolatba védekezés nélkül egészséges emberekkel, mert nem adja tovább a betegséget.

MTI Plázs

Gének százai segíthetnek az AIDS gyógyításában

A teljes emberi génállományt átvizsgálva 273 olyan gént találtak amerikai kutatók, amelyek segítenek a humán immunhiányt okozó vírusnak (HIV) megfertőzni a sejteket. A támadási pontok azonosítása azért fontos, mert ezáltal lehetőség nyílik célzott gyógyszerek kifejlesztésére.