szerző:
MTI

Budapesten, a Gyógyszerkutató Intézetben alakítják ki az AIDS-tapasz gyártó üzemét. A Lisziewicz Julianna által kidolgozott eljárás hasznosítása körül felgyorsultak az események.

Eldőlt, hogy a HIV-fertőzés egyik leghatékonyabb kezelésének ígérkező DermaVir-tapasz gyártó üzeme Budapesten, a Gyógyszerkutató Intézet területén lesz. A Genetic Immunity Kft. megkezdte a gyártóbázis előkészítését - közölte Lisziewicz Zsolt, a kft. ügyvezetője.

A DNS alapú immunterápiás módszer lényege, hogy helyreállítja a szervezet immunreakcióját, és csökkenti a fertőzött páciensben a vírusok számát. A Genetic Immunity vezető terméke a HIV/AIDS-re kifejlesztett DermaVir tapasz. Az ügyvezető elmondta, hogy reményeik szerint ugyanezzel a módszerrel, de más DNS-t dekódolva alkalmazható lesz a terápia más betegségekre is, például a Hepatitis C-re és a kullancs-okozta Lyme-kórra.
 
A DermaVir fejlesztése a klinikai II-es fázisban van, ez a vizsgálat jelenleg Németországban  folyik. Tervezik az Egyesült Államokban is a klinikai II-es vizsgálatokat, amelyeket 2009 közepére, második felére szeretnének befejezni. Addigra kell felépíteni a termelő üzemet is, mert a piacra vitel előtti utolsó, klinikai III-as fázisban már a saját gyártású termékkel végzik a vizsgálatot. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

AIDS-világnap: 33,2 millió HIV-fertőzőtt él a Földön

Ma van az AIDS elleni világnap; az Egészségügyi Világszervezet 1998-ban nyilvánította ezt a napot világnappá, hogy felhívja a figyelmet a halálos betegség elleni védekezés fontosságára és a nemzetközi összefogás szükségességére.

hvg.hu Plázs

AIDS: a pozitív teszt már nem halálos ítélet

„Az első magyar AIDS-botrányként” tálalta a bulvármédia ősszel azt a hírt, miszerint egy HIV-fertőzött budapesti férfi éveken át több nőt, köztük volt feleségét fertőzte meg a vírussal. A jelenleg bíróság előtt zajló ügy jól illusztrálja, hogy a bulvárban turkáló médiamunkások tudatlanságuk folytán, vagy a példányszámeladás, a nagyobb nézettség érdekében hamis képet festenek a betegségről. A tájékozatlanság különösen annak fényében veszélyes, hogy egyes szakértők szerint Magyarország HIV-robbanás előtt áll, s jóval nagyobb szükség lenne a felvilágosításra, mint valaha.

MTI Plázs

AIDS-botrány: veszélyes és félrevezető kijelentések?

Svájci szakértők azt állítják, hogy néhány HIV-fertőzött, aki szigorúan ellenőrzött kezelés alatt áll, nyugodtan léphet szexuális kapcsolatba védekezés nélkül egészséges emberekkel, mert nem adja tovább a betegséget.

MTI Plázs

Gének százai segíthetnek az AIDS gyógyításában

A teljes emberi génállományt átvizsgálva 273 olyan gént találtak amerikai kutatók, amelyek segítenek a humán immunhiányt okozó vírusnak (HIV) megfertőzni a sejteket. A támadási pontok azonosítása azért fontos, mert ezáltal lehetőség nyílik célzott gyógyszerek kifejlesztésére.