szerző:
MTI

A teszt tíz kérdésből áll, s annak önkéntes megválaszolása nyomán mindenki meg tudja állapítani, valójában mennyire is veszélyeztetett.

Németországban egyre nagyobb problémát okoz az alkoholfogyasztás, amely az elmúlt időszakban erőteljesen növekedett mind a férfiak, mind a nők, s különösen aggasztó módon a fiatalok körében. A hatóságok egyebek között felvilágosító kampánnyal igyekeznek gátat vetni a túlzott alkoholizálásnak. Ennek részeként - az érintettek közreműködésére számítva - kedden egyfajta "csodatesztet" tettek közzé, melegen ajánlva nem csak a németeknek is. 
 
A teszt tíz kérdésből áll, ezeket kell megválaszolni. A kérdésekre a tesztet kidolgozó egészségügyi szakértők szerint három válasz adható, mégpedig az "igen", az "olykor" és a "nem" válasz. Az "igen" két pontot, az "olykor" egy pontot, a "nem" nulla" pontot jelent. Íme!

1. Gondolt-e már arra, hogy mérsékelje az alkoholfogyasztást?
2. Nehezére esik-e az alkohol fogyasztását hosszabb távon is, tudatosan mérsékelni?
3. Előfordult-e már, hogy nem volt képes abbahagyni az ivást?
4. Gyakran érzi-e, hogy szüksége van az alkoholra?
5. Előfordult-e már, hogy felháborították, ha mások bírálták az alkoholfogyasztás miatt?
6. Megtörtént-e, hogy az ivás miatt nem volt képes teljesíteni a családdal, a barátokkal, illetve a munkahellyel szemben vállalt kötelezettségeket?
7. Elhanyagolta-e a barátokat, az addigi hobbikat, illetve egyéb, korábban fontos dolgokat az alkohol kedvéért? 8. Van-e lelkiismeret-furdalása az alkoholfogyasztás miatt?
9. Előfordult-e már, hogy reggel is fogyasztott alkoholt, hogy éberebb maradjon, s képes legyen koncentrálni? 10. Volt-e emlékezetkiesése az utóbbi időben az alkoholfogyasztás miatt? 
 
Az értékelés meglehetősen szigorú, de a teszt kidolgozói esküsznek rá. Természetesen előfeltétel az őszinte válasz, illetve az, hogy legalább önmagát senki ne csapja be. Ebből kiindulva - a válaszok  nyomán -  az ajánlások a következők. 

Nulla pont: az alkohollal kapcsolatban a legésszerűbb magatartás. Azaz, ha fogyaszt is alkoholt, csupán úgy és annyit, hogy az semmifajta egészségi károsodást nem okoz. Egytől-három pontig: szívesen iszik, olykor túl sokat. Ügyeljen arra, hogy az élvezet ne váljon szokássá. Az első lépés efelé az alkoholfogyasztás mérséklése. Négy vagy még több pont: a válaszok arra utalnak, hogy rohamos léptekkel halad  a függőség felé, sőt talán már el is érte ezt a stádiumot. Itt az  ideje, hogy alaposan átgondolja az alkoholfogyasztással kapcsolatos szokásait. Egészsége érdekében sürgősen lépnie kell. Mindenképp fogyasszon kevesebb alkoholt, de a legjobb az, ha hosszabb ideig egy kortyot sem iszik.
 
Németországban nagy reményeket fűznek a most közzétett "csodateszt" eredményeihez. A szakértők elismerték, hogy az értékelés drákói, de úgy vélekedtek, hogy - nem utolsósorban a jobb félni, mint megijedni  elv alapján  - az egészség védelmét szolgálja. De arról egyelőre még nincs szó, hogy azt kötelezővé tegyék.
MTI Plázs

Kiből lesz alkoholista?

Genetikai tényezőktől függ, hogyan reagál valaki az alkoholra. Ha jól viseljük a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztását, akkor ez kedvez a függőség kialakulásának.

MTI Itthon

Kivételes elbánást kérnek az alkoholt fogyasztó papoknak

Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára levélben fordult Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterhez az ügyben, hogy a misebor fogyasztását a papok esetében a rendőrök ne büntessék a közúti ellenőrzéseknél - tájékoztatta a távirati irodát szerdán Szerdahelyi Csongor, az MKPK sajtóiroda-vezetője.