szerző:
MTI

A teszt tíz kérdésből áll, s annak önkéntes megválaszolása nyomán mindenki meg tudja állapítani, valójában mennyire is veszélyeztetett.

Németországban egyre nagyobb problémát okoz az alkoholfogyasztás, amely az elmúlt időszakban erőteljesen növekedett mind a férfiak, mind a nők, s különösen aggasztó módon a fiatalok körében. A hatóságok egyebek között felvilágosító kampánnyal igyekeznek gátat vetni a túlzott alkoholizálásnak. Ennek részeként - az érintettek közreműködésére számítva - kedden egyfajta "csodatesztet" tettek közzé, melegen ajánlva nem csak a németeknek is. 
 
A teszt tíz kérdésből áll, ezeket kell megválaszolni. A kérdésekre a tesztet kidolgozó egészségügyi szakértők szerint három válasz adható, mégpedig az "igen", az "olykor" és a "nem" válasz. Az "igen" két pontot, az "olykor" egy pontot, a "nem" nulla" pontot jelent. Íme!

1. Gondolt-e már arra, hogy mérsékelje az alkoholfogyasztást?
2. Nehezére esik-e az alkohol fogyasztását hosszabb távon is, tudatosan mérsékelni?
3. Előfordult-e már, hogy nem volt képes abbahagyni az ivást?
4. Gyakran érzi-e, hogy szüksége van az alkoholra?
5. Előfordult-e már, hogy felháborították, ha mások bírálták az alkoholfogyasztás miatt?
6. Megtörtént-e, hogy az ivás miatt nem volt képes teljesíteni a családdal, a barátokkal, illetve a munkahellyel szemben vállalt kötelezettségeket?
7. Elhanyagolta-e a barátokat, az addigi hobbikat, illetve egyéb, korábban fontos dolgokat az alkohol kedvéért? 8. Van-e lelkiismeret-furdalása az alkoholfogyasztás miatt?
9. Előfordult-e már, hogy reggel is fogyasztott alkoholt, hogy éberebb maradjon, s képes legyen koncentrálni? 10. Volt-e emlékezetkiesése az utóbbi időben az alkoholfogyasztás miatt? 
 
Az értékelés meglehetősen szigorú, de a teszt kidolgozói esküsznek rá. Természetesen előfeltétel az őszinte válasz, illetve az, hogy legalább önmagát senki ne csapja be. Ebből kiindulva - a válaszok  nyomán -  az ajánlások a következők. 

Nulla pont: az alkohollal kapcsolatban a legésszerűbb magatartás. Azaz, ha fogyaszt is alkoholt, csupán úgy és annyit, hogy az semmifajta egészségi károsodást nem okoz. Egytől-három pontig: szívesen iszik, olykor túl sokat. Ügyeljen arra, hogy az élvezet ne váljon szokássá. Az első lépés efelé az alkoholfogyasztás mérséklése. Négy vagy még több pont: a válaszok arra utalnak, hogy rohamos léptekkel halad  a függőség felé, sőt talán már el is érte ezt a stádiumot. Itt az  ideje, hogy alaposan átgondolja az alkoholfogyasztással kapcsolatos szokásait. Egészsége érdekében sürgősen lépnie kell. Mindenképp fogyasszon kevesebb alkoholt, de a legjobb az, ha hosszabb ideig egy kortyot sem iszik.
 
Németországban nagy reményeket fűznek a most közzétett "csodateszt" eredményeihez. A szakértők elismerték, hogy az értékelés drákói, de úgy vélekedtek, hogy - nem utolsósorban a jobb félni, mint megijedni  elv alapján  - az egészség védelmét szolgálja. De arról egyelőre még nincs szó, hogy azt kötelezővé tegyék.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Plázs

Kiből lesz alkoholista?

Genetikai tényezőktől függ, hogyan reagál valaki az alkoholra. Ha jól viseljük a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztását, akkor ez kedvez a függőség kialakulásának.

MTI Itthon

Kivételes elbánást kérnek az alkoholt fogyasztó papoknak

Német László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára levélben fordult Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterhez az ügyben, hogy a misebor fogyasztását a papok esetében a rendőrök ne büntessék a közúti ellenőrzéseknél - tájékoztatta a távirati irodát szerdán Szerdahelyi Csongor, az MKPK sajtóiroda-vezetője.