szerző:
MTI

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az édesítőszerek hatására a szervezet számára nehezebb lesz a táplálékfelvétel és a testsúly kontrollja, ez pedig egyenes út az elhízáshoz.

A Purdue Egyetem kutatói patkányokon végeztek vizsgálatokat, amelyek során felfedezték, hogy glukózzal édesített joghurtot fogyasztó patkányokhoz képest összeségében több kalóriát vettek magukhoz, illetve nagyobb mértékben híztak és kevesebbet is tettek meg a fogyás érdekében azok, amelyek kalóriamentes szacharóz ízesítéssel fogyasztották a joghurtot.

Susan Swithers és Terry Davidson munkatársaikkal megállapították, hogy a jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy a mesterséges édesítőszerek szétválasztják az édes ízt a szervezetbe jutó kalóriától, így a szervezet kevésbé lesz képes a bevitel kontrolljára. A kialakuló önszabályozási zavar azonban egyénileg különböző mértékű. A kontroll zavara részben magyarázhatja azt, hogy miért terjed ennyire az elhízás a nyugati országokban, valamint azt is, hogy miért nincs egyértelmű tudományos bizonyíték sem a mesterséges édesítőszerek használata mellett, sem ellene.

A kutatók a kalóriabevitel, a súlynövekedés, valamint a hízás utáni kompenzáció segítségével vizsgálták, hogy a szacharin hatására megváltozik-e a laboratóriumi állatok táplálékfelvétele. Amikor az állatok magas kalóriaértékű táplálékot fogyasztanak, a szervezet felkészül annak lebontására, és emiatt megnő a belső testhőmérséklet. Az édesítőszert fogyasztó állatok esetében azonban jóval kisebb mértékű volt a hőmérsékletváltozás, ami a szervezet reakciójának alacsony szintjét jelzi. Ez pedig közrejátszik a túlzott táplálékfogyasztásban, valamint a kalóriadús ételek nehezebb lebontásában.

Az édes ételek fogyasztása során a szervezet arra készül, hogy nagy kalóriaértékű táplálék kerül a szervezetbe. Amikor azonban édesítőszert fogyasztunk, a szervezet hiába készül fel, az elmaradó magas kalória-bevitel megzavarja a rendszert és ezért fordulhat elő, hogy ennek kompenzálása céljából – hogy meglegyen az "elvárt" kalóriamennyiség – többet eszünk – magyarázták a kutatók.

A kutatók tisztában vannak azzal, hogy eredményeik nem épp bizalomgerjesztők, s nem örülnek ennek azok az egészségügyi szakemberek sem, akik már régóta javasolják az alacsony vagy éppen kalóriamentes édesítőszerek cukor helyett történő használatát. Mint mondják, eredményeik összhangban vannak azzal az egyre növekvő számú tudományos bizonyítékkal, miszerint a rendszeresen diétás italt fogyasztók körében nagyobb a kockázat az elhízásra és a metabolikus szindrómára.