szerző:
Kulcsár Hajnal (hvg.hu)

Iszappakolás, súlyfürdő, gyógymasszázs - csak néhány azon szolgáltatások közül, amelyeket igénybe vehetünk anélkül, hogy többezer forintot kellene fizetnünk. De valójában kik jogosultak erre, hányszor, illetve mennyiért? Megnéztük azt is, milyen visszaélésekre ad lehetőséget a támogatások jelenlegi rendszere.

Gyógyító lubickolás. Szinte ingyen
© Benkő Imre
A társadalombiztosítás (tb) támogatásával számos szolgáltatás vehető igénybe - ingyen vagy kedvezményes áron - a szűrővizsgálatoktól a háziorvosi és szakorvosi ellátáson át a különböző rehabilitációs terápiákig és kezelésekig. Ez utóbbiak közé tartoznak a gyógyfürdőszolgáltatások is, támogatásuk mértéke, illetve az igénybevételük szabályozása meglehetősen sűrűn változik, az elmúlt tizenöt évben tízszer módosították. Jelenleg kilenc fizioterápiás (a természeti energiákat használja a gyógyításhoz, ide tartozik például a gyógytorna, a masszázs, a hidro- és balneoterápia is) gyógykezelést - gyógyvizes gyógymedence, gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, szénsavas fürdő, súlyfürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, komplex fürdőgyógyászati ellátás - támogat a tb-kassza. Ezek bármelyik olyan gyógyfürdőben és közfürdőben igénybe vehetők, amelyek szerződést kötöttek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP). A szabályok szerint azonban csak akkor vagyunk jogosultak támogatott fürdőzésekre, masszázsokra, ha már szenvedünk valamilyen mozgásszervi betegségben. A megelőzést nem támogatja az OEP.

"Miért hagynám ki ezeket a kezeléseket, szinte ingyen van, s nincs annál jobb, mint egy fárasztó nap vagy hét után ellazulni valamelyik fürdőben" - meséli az a teljesen egészséges 34 éves fiatalember, aki baráti társaságával beiktat egy-két vagy akár több kúrát is a mindennapi rohanásba. Csak legyint, amikor azzal szembesítem, hogy évente maximum két kúra vehető igénybe a társadalombiztosítás terhére. "Ha az egyik szakrendelőbe már felírtak kettőt, átmegyek egy másikba" - avat be, hogyan "kell ezt csinálni". S a "bevállalós" fiatalember és barátai valószínűleg nem is fognak lebukni egy darabig.  

"A szakrendelők nincsenek összekötve, nem férnek hozzá egymás adataihoz, s így nem is tudják leellenőrizni, hogy a páciens máshol nem íratott-e fel kezeléseket" - ismeri el Fluck István, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezető főorvosa. Az azonban visszafoghatja a visszaéléseket, hogy a beteggel aláíratnak egy nyilatkozatot, melyben tudomásul veszi, hogy egy naptári éven belül csak két gyógyfürdőkezelési kúra igénybevételére jogosult. "A beteg lelkiismeretére bíztuk, hogy hány kezelést írat fel magának" - teszi hozzá Fluck doktor.

Tb-utalványt, de hogyan?
A kezeléseket a beutaló kiállítását követő 30 napon belül el kell kezdeni. A beutaló 8 hétig érvényes, azonban, ha a kúrát a fürdővendég indokoltan szakította meg, a beutaló érvényessége meghosszabbítható. A kúra befejezését követő három héten belül a fürdővendégnek az ellenőrző vizsgálat során át kell adnia a nála lévő kezelőlapot, a gyógyászati ellátást rendelő orvos részére. A beteg nem részesülhet addig újabb kúrában, ameddig az ellenőrző vizsgálaton nem jelenik meg, és a kezelőlapot nem adja át. Egy kúra keretén belül a fenti gyógyászati ellátások közül legfeljebb négy különböző fajtára szólhat a beutaló, fajtánként legfeljebb 15, illetve 20 alkalomra.
A kezelésekkel azonban nem árt óvatosnak lenni, a nem megfelelő kúra többet árt, mint használ, egy iszapkezelés például belobbanthatja a visszeres lábat. A gyógykezelések előtt tehát szakorvosi véleményre van szükség; orvosi mérlegelést igényel a megfelelő fürdő kiválasztása, a fürdés időtartamának és a víz hőmérsékletének meghatározása, ennek során figyelembe veszik a beteg korát, állapotát, illetve panaszait.

A fizioterápiának, vagyis a természetes gyógymódokkal való orvoslásnak  a gyógyszeres kezelések, műtéti beavatkozások mellett van fontos szerepe a gyógyításban. Általában kiegészítő kezelésként alkalmazzák, ám bizonyos betegeknél elég csak a fizioterápiára hagyatkozni, hiszen amellett, hogy eredményes, nincs mellékhatása. A gyógyfürdőkezelések hosszú távon hatnak, a betegek 80 százalékánál fél év után is érezhető a  javulás.

A termál- és gyógyvizekben található ásványi anyagok a bőr pórusain keresztül felszívódva fejtik ki jótékony hatásukat - magyarázza a főorvos, hogyan gyógyít a fizioterápia. A vérkeringésbe bekerülve javítják az immunrendszert, fokozzák a nyirokkeringést, s gyógyító folyamatokat indítanak be a szervezetben. Mozgásszervi panaszok esetén nagyon fontos, hogy a vízben kisebb a terhelés, nagyobb felhajtóerő miatt könnyebbé válik a mozgás. A súrlódás mintegy masszázsként hat az elfáradt izmokra, s a kopott porcok, a túlterhelt gerinc számára sem jelent nagy megpróbáltatást a mozgás. A magas hőfokú (32-37 fokos) víz hatására az erek kitágulnak  - éppen ezért sok szív- és érrendszeri megbetegedés estén nem ajánlott -, szaporább lesz a szívverés és a légzés.  A langyos víz (21-31 fokos) megnyugtatja az idegrendszert, a hűvös fürdő (15-20 fokos) pedig felgyorsítja az anyagcserét.


Nappali kórház gyógymasszázzsal és iszappakolással (Oldaltörés)

Gyógymasszázs. Helyi kezelés
© Dripnet
A kilenc említett szolgáltatás zömében 85 százalékos tb-támogatást élvez, a beteg által fizetendő díj eltérő attól függően, hogy országos, körzeti vagy helyi minősítésű gyógyfürdőkben végzik a kezelést. A kúrák közül az orvosi gyógymasszázs a legnépszerűbb, általában 300 és 600 forint között mozog a beteg által fizetett önrészesédés - tudjuk meg Fluck doktortól. Korábban kikerült ugyanis a támogatás alól az inhaláció, s az allergiások és asztmások egyre növekvő számát elnézve, valószínű ez is igen keresett kezelés lenne.

Az orvosi gyógymasszázs szakképesített gyógymasszőrök által végzett rehabilitáló kezelés. Abban is különbözik a relaxációs masszázsoktól, hogy a masszázst általában olyan területeken végzik, ahol másodlagos elváltozások jöttek létre, elsődleges betegségek mellékhatásaként, természetesen az orvos utasítása szerint. Speciális fogásokkal kilazítják a görcsös izmokat, ezzel is elősegítik a fájdalmak enyhítését. Különösen ajánlott tartászavarokkal küzdőknek, fejlődési rendelleneségek esetén, és balesetek utáni regenerálódásnál; amelett, hogy fokozza a vérkeringést a problémás területen, felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Nagy wellness-tár

Fa szauna, műanyag dzsakuzzi, langyos úszómedence vagy iszap, golf és termál – csupán néhány azon ajánlatok közül, amelyekkel próbálják magukhoz csalogatni a potenciális szállóvendégeket az egymás hegyén hátán nyíló wellness-, spa és bio szállodák. Mennyire fedik a valóságot a honlapjukon található hirdetések? Körbejártunk mintegy ötven vidéki wellness-szállodát, és értékeltük őket. Íme a lista a 2008-as hazai wellness-helyzetről. További részletekért kattintson!

Hasonlóan népszerű a 85 százalékos támogatással igényelhető komplex fürdőgyógyászati ellátás, azaz a nappali kórház, ahová csak kivizsgált betegeket lehet beutalni. A komplex ellátás minden szükséges kezelést magában foglalhat, ezeket a fürdő szakorvosa állítja össze a betegségnek megfelelően. Ezt az ellátást csak olyan fürdőben érhetjük el, ahol folyamatosan van reumatológus, illetve fizioterápiás vagy rehabilitációs szakorvosi ellátás. Budapesten jelenleg négy fürdő felel meg az elvárásoknak, a Gellért, a Széchenyi, a Lukács és a Rudas fürdő, ahol délelőtti és délutáni kezelések vannak. A néhány óra alatt a beteg megkapja mindazon kezeléseket, amit a hagyományos kórházban fekvő betegtársa, hiszen a mozgásszervi kórházi osztályokon sem haladja meg a tiszta kezelési idő a két-három órát.

Krónikus, kopásos ízületi- és gerincelváltozások, izomgörcsök, idült kismedencei folyamatok gyógykezelésére használják nagy sikerrel az iszappakolást. A kizárólag orvosi előírásra alkalmazható forró iszappakolás (40 fokos) rendkívül relaxáló hatású, és fokozza az egész test vérkeringését. Gátolja a gyulladásokat, s oly módon segít megelőzni a betegségeket, hogy aktiválja az anyagcserét, és erősíti az immunrendszert. Az artrózis, a reumás fájdalmak, néhány nem akut fázisban lévő gyulladásos megbetegedés (például a pszoriázisos artritisz, íngyulladás), illetve bizonyos izombetegségek is eredményesen kezelhetők ezzel az eljárással. Ám ha a szív, a vérkeringés vagy a vesék nem működnek tökéletesen, az iszapkúra túlságosan megterhelheti a szervezetet. Szintén nem ajánlott annak, akinek akut gyulladása, rosszindulatú daganata, illetve visszerei vannak.

Vízbe mártott testek (Oldaltörés)

A vízben lévő testre ható felhajtó erő miatt  - ezt három kezelés is igyekszik kihasználni - sokkal könnyebb és kevésbé fájdalmas a kötött ízületeket átmozgatni. Ilyen a víz alatti vízsugármasszázs, amely a bőrfelszín masszírozása mellett a víz fizikai és kémiai tulajdonságainak köszönhetően gyógyít, a forró fürdő és a masszázs együttes hatását használják ki. A páciens egy 35-37 fokos vízzel töltött orvosi kádba fekszik,  közben a kezelő erős vízsugárral óvatosan masszírozza a fő izomcsoportokat.

Vízi edzés. Gerincfájdalmakra, csontritkulásra
© Fazekas István
A kezelés személyre szabott, hiszen a test megbetegedései is egyéni jellegűek. A kezelés rezgésbe hozza a lágy szöveteket, ezáltal serkenti a vér- és nyirokkeringést, így fokozza az anyagcserét, hozzájárul a szervezet méregtelenítési folyamataihoz. A nyirokrendszerre gyakorolt hatása miatt erősíti az immunrendszert. Feloldja a stressz okozta feszültségeket, a vízbe bocsájtott rezgések áthatják a kötőszöveteket.

Mivel a kezelés kíméletes és enyhe beavatkozás a szervezet működésébe, így bárki igénybe veheti - hangsúlyozza a főorvos.  Kifejezetten ajánlott sportolóknak, náluk nagyon fontos az izomfeszültségek folyamatos oldása. De segíthet nagyobb sérülések, műtétek után, keringési problémákon, illetve idegrendszeri megbetegedések esetében is.

A víz alatti csoportos gyógytorna elsősorban gerinc, váll, csípő, térdízületi kopásos betegségek, csontritkulásos gerincfájdalom enyhítésére ajánlott. Ugyanaz a célja, mint a gyógytornáé, azonban olyanok is végezhetik, akik a gyógytornára nem képesek. A vízben lévő testet sokkal könnyebb mozgatni, és az elesés veszélye is jóval kisebb. Emellett a víz masszírozó hatást is kivált a bőr alatti szövetekben, izmokban.

Az egyik, látványában legviccesebb kúra a súlyfürdő-kezelés: a betegek nyak- vagy hónalj-alátámasztással felfüggesztve lógnak a testhőmérsékletű vízben a derekára vagy bokájára erősített súlyokkal, széthúzva ezzel egymástól a csigolyákat. Az eljárás célja egyes izomgörcsök oldása, idült gyulladásos folyamatok csökkentése, a csigolyaízületek merevségének mérséklése. A jobb eremény eléréséhez összeköthető víz alatti gyógytornával is.

A szénsavas kádfürdő látványa leginkább jakuzzira emlékeztet. A fürdő széndioxiddal van töltve, és ezernyi apró buborékkal lepi be a páciens testét. Gyógyhatásaként fokozódik a bőr széndioxid-ellátása, lelassul a szívműködés, csökken a vér és a szívnyomás. Mivel a szénsavas buborékok enyhe csiklandozó, masszírozó érzést váltanak ki, a kezelés ideális relaxálásra is. Elsősorban szív- és érbetegek kezelésére javasolt, de kedvező hatású olyan mozgásszervi betegségekre is, amelyek keringési zavarral járnak.

Itthon

Budapesti gyógyfürdőfejlesztések

A főváros egyik súlyosan veszteséges vállalata megkísérli, hogy a vidéki wellnessparadicsomokkal és az európai turisztikai attrakciókkal versengve megerősítse Budapest fürdővárosi pozícióját.

MTI Plázs

Gyógyfürdő mozgáskorlátozottaknak is

Még nem minden mozgáskorlátozott fedezte fel a közelmúltban akadálymentesített IX. kerületi Dandár utcai gyógyfürdőt, ahol a belépőért jóval kevesebbet kell fizetni, mint más, elegánsabb, híresebb budapesti fürdőkben.