szerző:
Medipress

A washingtoni egyetem kutatói felfedezték, hogy a Staphylococcus aureus baktérium - beleértve a hírhedt MRSA (methicillin rezisztens) törzseket is -, miként áll ellen testünk fertőzések elleni természetes védekezésének. Munkájukról, amely akár a baktériumok elleni harc új módjaihoz vezethet a Science számol be.

Ferric Fang, a washingtoni egyetem laboratóriumi orvostan és mikrobiológia professzora és munkatársai, Anthony Richardson, valamint Stephen Libby elhatározták, hogy megállapítják, mitől "jobb" kórokozó a Staphylococcus aureus (S. aureus) a többi baktériumnál. A kutatók a nitrogén-oxid (NO) nevű vegyületre koncentráltak, amely egy természetes antibiotikum, a sejtjeink termelik, hogy megvédjenek a kórokozók ellen. A legtöbb baktérium számára a NO olyan környezetet alakít ki, amely folyamatosan támadja a mikróbákat, nem hagyja őket lélegezni vagy fermentálni, amely kémiai folyamatok a baktérium növekedését tennék amúgy lehetővé.

A kutatók azt találták, hogy a S. aureus olyan mechanizmussal rendelkezik, amely lehetővé teszi a tejsav termelését nitrogén-oxid jelenlétében, így kémiai egyensúlyt képes elérni és a kíméletlen gazdaszervezet ellenére tovább képes növekedni. Amikor a S. aureus-t NO éri, egy új enzimet kezd termelni, amely a tejsav termelésért felelős, egy másik enzimmel együtt, ami átalakítja a NO-t nem mérgező termékké. A nitrogén-oxid az orrban és az orrjáratokban gyakran előforduló molekula, és eredetileg a kórokozók ellen véd. Ám a S. aureus a NO ellenére szintén gyakran található az orrban, magyarázták a kutatók.

Amikor a kutatók úgy módosították a S. aureust, hogy az ne legyen képes többé tejsavat termelni, a baktérium nem tudta tovább tolerálni a nitrogén-oxidot. A módosított baktériumok ezen kívül elvesztették azon képességüket is, hogy ellenálljanak a gazdaszervezet immunsejtjeinek, és így halálhoz vezető fertőzést okozzanak egerekben.

Az MRSA egy hatalmas közegészségügyi problémát jelent, a kórházban és a közösségben szerzett fertőzések kórokozójaként. Az emberek 30 százaléka krónikusan hordozza a közönséges Staphylococcus baktériumot. Emberi érintéssel, vagy akár tárgyakon megtapadva, azok érintésével terjed. Többnyire az orr nyálkahártyájában telepszik meg, az MRSA esetében a végbélnyílás és környéke is a fertőzés forrása lehet.
 
A baktérium a mélyebb szöveteket is megfertőzheti, ha a bőr vagy a nyálkahártya sérülésén keresztül bejut a testbe. A fertőzés hatására vörös, kiemelkedő foltok jelennek meg a bőrön, majd ezek - kezelés híján - felpuffadnak és gennyel telnek meg. A megelőzés leghatékonyabb módja a rendszeres tisztálkodás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Húsevő baktérium végzett egy budapesti nővel

Rendkívül ritka húsevő baktérium okozta egy budapesti kórházban ápolt nőbeteg halálát - mondta el az MTI-nek csütörtökön a Szent László Kórház egy névtelenséget kérő orvosa.