szerző:
MTI

Spanyol onkológusok bíznak abban, hogy 5-10 éven belül meg lehet nyerni a rák elleni harcot, mert addigra ismerni fogják azokat a mechanizmusokat, amelyek révén őssejtek indulnak el az elsődleges daganatokból, hogy idővel más szervekben letelepedve áttétet okozzanak.

Pere Gascón, a barcelonai Hospital Clinic kórház onkológiai osztályának vezetője szerint a rákkutatás jövője a betegek halálához vezető áttétek vizsgálatában rejlik, és ebben a tekintetben az új technológiák, mint például a bioinformatika, máris nagyon fontos szerepet játszanak.
 
Tanulmányok igazolják, hogy az áttét kialakulásáig hónapok, akár évek is eltelhetnek, és a tudósok számára ez, a metasztázist megelőző időszak lehetőséget nyújt olyan terápiák kidolgozására, amelyek valóban képesek végezni a daganattal.
 
Gascón kiemelte, hogy a jelenlegi ismeretek szerint egy emlőrák diagnosztizálásának pillanatában már vannak olyan sejtek, amelyek az elsődleges daganatból kiindulva a csontok, illetve más szervek felé tartanak. A kihívást ezeknek a sejteknek a semlegesítésében látják, mivel már ismerik a genetikai kódjukat, és tudják, milyen proteinekből állnak.
 
E vizsgálatok elvégzéséhez nyújtanak nagy segítséget a Katalán Onkológiai Központban és a Clinic kórházban már használatos sejtszétválasztó centrifugák, amelyek hét köbcentiméter vérből is képesek kimutatni akár öt különböző típusú emlőrákot.
 
Julio Aguirre-Ghiso, a New York-i Mount Sinai kórház spanyol kutatója arról beszélt, hogy ismert tény, miszerint már az elsődleges daganatban jelen van körülbelül egy százalék, más szervek megtámadására beprogramozott sejt. Ezeknek a megismerése alapvető feladat.
 
Gascón hozzáfűzte, hogy a rákos sejtek fajtájuktól függően vándorolnak egyik, vagy másik szervbe. Véleménye szerint a rejtély kulcsa az, hogy rájöjjenek, vajon a prosztatarák sejtjei miért éppen a csontokban telepszenek meg, a vastagbélrák sejtjei a májban, az emlőráké pedig másik háromféle szövetben, és hogy hogyan befolyásolják azokat a tényezőket, amelyek lehetővé teszik, hogy a sejtek barátságos környezetben találkozzanak.
 
Mindkét szakértő alátámasztotta, hogy bár óriási az előrelépés a genomika, azaz a genomot (egy szervezet teljes genetikai információját), illetve a gének kölcsönhatását vizsgáló tudomány terén, valamint hogy a rákkutatás sokat fejlődött az elsődleges daganatok kialakulásáról és eresedésükről szerzett ismeretek révén, az áttétekről még igen kevés az információ.
 
A rák kezelésére a napjainkban használatos gyógymód a tumor és környezete eltávolításán alapszik, és a betegeket a rákos sejtek elszaporodását megakadályozó gyógyszerekkel kezelik.
 
Gascón és Aguirre-Ghiso úgy gondolják, hogy az újgenerációs rákgyógyszerek többféle hatóanyag kombinációját fogják tartalmazni. A gyógyszeripar már hozzálátott ezeknek a szereknek a kifejlesztéséhez, de szabadalmaztatásukra még várni kell.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Plázs

Rákmegelőző szérum görögdinnyéből

Rákellenes kivonatot készítettek görögdinnyéből dél-koreai tudósok, akiknek minden eddiginél nagyobb koncentrációban sikerült likopint, egy antioxidáns hatású anyagot kivonniuk a bőlevű gyümölcsből.

Medipress Plázs

Bőrrák: öt jel, hogy gyanús az anyajegy

Újabb kutatások szerint a 6 milliméternél nagyobb átmérőjű elváltozások gyakrabban bizonyulnak melanomának (rosszindulatú pigmentsejtes daganat), mint a kisebbek.

Medipress Plázs

Rákellenes akcióterv készül

Az Európai Unió a jövő évig közös akciótervet szeretne készíteni a rák elleni harcban – jelentette be csütörtökön Androulla Vassiliou, az EU új egészségügyi biztosa.

hvg.hu Plázs

Ígéretes bizonyítékok a rák megelőzésére

Több mint ígéretes kutatások eredményei sugallják, hogy a bogyós gyümölcsök, gyümölcslevek már kis mennyiségben történő fogyasztása is hatékony segítség lehet számos daganatfajta elleni küzdelemben.