szerző:
MTI

Spanyol onkológusok bíznak abban, hogy 5-10 éven belül meg lehet nyerni a rák elleni harcot, mert addigra ismerni fogják azokat a mechanizmusokat, amelyek révén őssejtek indulnak el az elsődleges daganatokból, hogy idővel más szervekben letelepedve áttétet okozzanak.

Pere Gascón, a barcelonai Hospital Clinic kórház onkológiai osztályának vezetője szerint a rákkutatás jövője a betegek halálához vezető áttétek vizsgálatában rejlik, és ebben a tekintetben az új technológiák, mint például a bioinformatika, máris nagyon fontos szerepet játszanak.
 
Tanulmányok igazolják, hogy az áttét kialakulásáig hónapok, akár évek is eltelhetnek, és a tudósok számára ez, a metasztázist megelőző időszak lehetőséget nyújt olyan terápiák kidolgozására, amelyek valóban képesek végezni a daganattal.
 
Gascón kiemelte, hogy a jelenlegi ismeretek szerint egy emlőrák diagnosztizálásának pillanatában már vannak olyan sejtek, amelyek az elsődleges daganatból kiindulva a csontok, illetve más szervek felé tartanak. A kihívást ezeknek a sejteknek a semlegesítésében látják, mivel már ismerik a genetikai kódjukat, és tudják, milyen proteinekből állnak.
 
E vizsgálatok elvégzéséhez nyújtanak nagy segítséget a Katalán Onkológiai Központban és a Clinic kórházban már használatos sejtszétválasztó centrifugák, amelyek hét köbcentiméter vérből is képesek kimutatni akár öt különböző típusú emlőrákot.
 
Julio Aguirre-Ghiso, a New York-i Mount Sinai kórház spanyol kutatója arról beszélt, hogy ismert tény, miszerint már az elsődleges daganatban jelen van körülbelül egy százalék, más szervek megtámadására beprogramozott sejt. Ezeknek a megismerése alapvető feladat.
 
Gascón hozzáfűzte, hogy a rákos sejtek fajtájuktól függően vándorolnak egyik, vagy másik szervbe. Véleménye szerint a rejtély kulcsa az, hogy rájöjjenek, vajon a prosztatarák sejtjei miért éppen a csontokban telepszenek meg, a vastagbélrák sejtjei a májban, az emlőráké pedig másik háromféle szövetben, és hogy hogyan befolyásolják azokat a tényezőket, amelyek lehetővé teszik, hogy a sejtek barátságos környezetben találkozzanak.
 
Mindkét szakértő alátámasztotta, hogy bár óriási az előrelépés a genomika, azaz a genomot (egy szervezet teljes genetikai információját), illetve a gének kölcsönhatását vizsgáló tudomány terén, valamint hogy a rákkutatás sokat fejlődött az elsődleges daganatok kialakulásáról és eresedésükről szerzett ismeretek révén, az áttétekről még igen kevés az információ.
 
A rák kezelésére a napjainkban használatos gyógymód a tumor és környezete eltávolításán alapszik, és a betegeket a rákos sejtek elszaporodását megakadályozó gyógyszerekkel kezelik.
 
Gascón és Aguirre-Ghiso úgy gondolják, hogy az újgenerációs rákgyógyszerek többféle hatóanyag kombinációját fogják tartalmazni. A gyógyszeripar már hozzálátott ezeknek a szereknek a kifejlesztéséhez, de szabadalmaztatásukra még várni kell.
MTI Plázs

Rákmegelőző szérum görögdinnyéből

Rákellenes kivonatot készítettek görögdinnyéből dél-koreai tudósok, akiknek minden eddiginél nagyobb koncentrációban sikerült likopint, egy antioxidáns hatású anyagot kivonniuk a bőlevű gyümölcsből.

Medipress Plázs

Bőrrák: öt jel, hogy gyanús az anyajegy

Újabb kutatások szerint a 6 milliméternél nagyobb átmérőjű elváltozások gyakrabban bizonyulnak melanomának (rosszindulatú pigmentsejtes daganat), mint a kisebbek.

Medipress Plázs

Rákellenes akcióterv készül

Az Európai Unió a jövő évig közös akciótervet szeretne készíteni a rák elleni harcban – jelentette be csütörtökön Androulla Vassiliou, az EU új egészségügyi biztosa.

hvg.hu Plázs

Ígéretes bizonyítékok a rák megelőzésére

Több mint ígéretes kutatások eredményei sugallják, hogy a bogyós gyümölcsök, gyümölcslevek már kis mennyiségben történő fogyasztása is hatékony segítség lehet számos daganatfajta elleni küzdelemben.