szerző:
Medipress

Ausztrál kutatók – úgy tűnik – rájöttek, hogyan fogyhatunk szigorú diétás megszorítások nélkül. Eredményeik áttörést jelenthetnek a zsírégető gyógyszerek fejlesztésében.

Melbourneben sikerült kimutatni, hogy egerek zsírsejtjeinek manipulálásával felgyorsítható az állatok anyagcseréje. Megállapították, hogy ha az angiotenzin-konvertáló enzimet (ACE) eltávolítják, az állatok ugyanakkora mennyiségű táplálékot képesek elfogyasztani, mint más egerek, de több kalóriát égetnek, így kevesebbet híznak.

Az enzimhiányos egerek átlagosan 20 százalékkal könnyebbek voltak normál társaiknál, testükben pedig 50-60 százalékkal kevesebb zsír volt - magyarázta Michael Mathai, a Howard Florey Inzézet rangidős kutatója. Teljes mértékben egyértelmű, hogy kevesebb zsír található testükben – nyilatkozta az AFP-nek. A Victoria Egyetemen táplálkozástani előadásokat is tartó Mathai azt is elmondta, hogy mivel a soványabb egerek gyorsabban dolgozzák fel a cukrot, a cukorbetegség gyakorisága is alacsonyabbnak bizonyult a kezelt állatok körében.

A szakember szerint az elért eredmények segíthetik a súlycsökkentő gyógyszerek kifejlesztését. Az ACE működését gátló gyógyszereket ma is használják elsősorban a magas vérnyomás kezelésére. "Ezek a gyógyszerek biztonságosak, és a betegek jól tűrik a szedésüket, ez már ismert. Nem tudjuk azonban, hogy hatékonyak-e elhízott embereknél is, vagy hogy minden kövér embernek segítenek-e majd" - tette hozzá.

Mathai szerint vagy a vérnyomáscsökkentőként már használt gyógyszerek adagolásán kell változtatni, vagy új gyógyszert kell kifejleszteni a súlycsökkentő hatás eléréséhez. Ezzel a módszerrel, valamint a kalóriabevitel csökkentésével felgyorsítható az anyagcsere. Az eddigi kutatások során még nem sikerült a súlycsökkentő hatás pontos mechanizmusát megfejteni. Mivel törölték a gént, az a szervezet összes szövetéből, beleértve az agyszövetet is, eltűnt. Nem tudni, hogy a hatás közvetlenül a szöveti hiánynak, vagy felsőbb agyi utasításnak köszönhető.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Fogyókúrák: milyen betegségeket szedhetünk össze?

Az ideális testsúly nem csupán esztétikai kérdés, egészségünk szempontjából sem mindegy, mekkora zsírréteg van rajtunk. De az sem, milyen módszerekkel érjük el, illetve tartjuk fenn a kívánt formát. Az önsanyargatás következményeit vizsgáljuk szakember segítségével.

hvg.hu Plázs

Fogyókúra: miért nélkülözhetetlen a szénhidrát?

Az elhízás világszerte fokozódó mértéke miatt a szénhidrátok étrendünkben betöltött szerepének megítélése rendkívül ellentmondásos. Összegyűjtöttünk néhány tényt a nélkülözhetetlen szénhidrátokról.