szerző:
hvg.hu

A nyugati orvoslásban a menopauza szindrómának nevezett tünetcsoportot rendszerint hormonpótlással kezelik, ami számos mellékhatással is járhat. A hagyományos kínai orvoslás ezzel szemben a természetes gyógymódokat – a gyógynövények és az akupunktúra használatát – helyezi előtérbe.

A férfiakat és nőket egyaránt érintő klimax-szindróma természetes orvoslási módjára hívta fel a figyelmet Chen Zhen, a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének főtitkára. A menopauza előtti és utáni időszak a nők többségénél átlagosan 44-55 éves korban zajlik le. A havivérzés megszűnése számos kellemetlen tünettel járhat, például hőhullám, szédülés, fülzúgás, ingerlékenység, álmatlanság, szívdobogásérzés, kedvetlenség, alsó végtagok duzzanata, a menstruáció kimaradása, rendszertelenné válása. E tünetek enyhítésére a 40-es évektől a nők hormontartalmú tablettákat kezdtek szedni, amelyek valóban képesek a változó korba lépett nők életminőségének javítására, de a pozitív hatások eltúlzása túlságosan széleskörű alkalmazáshoz és az ilyen típusú gyógyszerek válogatás nélküli felírásához vezetett.

Az Egyesült Államokban végzett klinikai kísérlet szerint a női hormontartalmú gyógyszerek hosszútávú szedése növelheti egyes szív- és érrendszeri betegségek, illetve az emlőproblémák kialakulásának kockázatát. Továbbá, mivel a szteroid tartalmú hormongyógyszereket a máj választja ki, e szerv hosszú távú terhelése kedvezőtlenül befolyásolhatja a máj glikogén-szintézisét és -raktározását.

Szintén tudományos kutatások mutattak rá arra a tényre, hogy bizonyos növények olyan biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, amelynek kémiai szerkezete megegyezik a női hormonokéval. Ez a kémiai anyag megtalálható bizonyos babfélékben, gabonafélékben, zöldség- és gyümölcsfélékben (szójabab, búza, fekete szójabab, napraforgómag, körte, vöröshagyma stb). Mind közül talán a szójabab a legismertebb, amely a női hormonhoz hasonló természetes anyagot, isoflavonoidot tartalmaz, ami alternatívát jelenthet a hiányzó hormonmennyiség pótlására.

A tünetek alapján kiválasztható a hatásában legmegfelelőbb táplálék, így javítható a közérzet, késleltethető az öregedés és megelőzhetők a betegségek. Például túl gyakori menzesz vagy erős vérzés esetén vérszegénység léphet fel, ám olyan vastartalmú és fehérjedús ételekkel táplálhatjuk a vért, mint például a shitake gomba, a fafülgomba, a sertésmáj, az angyalgyökér, a babfélék és a magas C-vitamin tartalmú jujuba, lícium vagy galagonya.

A professzor arra is felhívta a figyelmet, hogy a női klimaxhoz hasonló folyamat a férfiak életében is lejátszódik: a herék funkciócsökkenése az öregedés velejárója. A tünetek gyógyszeres kezelése, a férfihormonok pótlása – ugyanúgy, mint a nők esetében – különböző negatív mellékhatásokkal járhat, például prosztataproblémák alakulhatnak ki. Azonban cink, magnézium és szelén megfelelő mennyiségű bevitelével, gyógynövény-kivonatok, omega-3 zsírsavak, valamint tökmagolaj kombinációjával természetes módon kezelhetők a férfi klimax okozta panaszok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Plázs

Férfiklimax

Leggyakrabban merevedési zavarként jelentkezik az a hormonváltozás, melyet – csakúgy, mint a női megfelelőjét – klimaxnak nevezünk.