szerző:
Medipress

Egy új tanulmány leszögezi, hogy a boldog házasságban élő nők nyugodtabban alszanak, mint azok, akiknek nem sikerült olyan jól a párkapcsolatuk. A kiegyensúlyozott nőknek 10 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy kialudják magukat.

"A házasság jót tesz az alvásnak, de csak akkor, ha jól működik. A problémás házasság emeli az alvászavarok kockázatát” – mondta a szerző, Wendy M. Troxel, a Pittsburgh Egyetem pszichológusa. A szerző szerint a fő kérdés, hogy melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás? A boldogtalan házasság okoz rémálmokat, vagy a kialvatlanság miatt romlik meg a kapcsolatunk? (A pszichológus további kutatásokat tervez, hogy mindezt kiderítse.)

Egy biztos, ha nem alszunk jól, sokkal ingerlékenyebbek leszünk, csökken a frusztrációs és toleranciaszint, ezért lehetséges, hogy mindez a párkapcsolatra is hatással. "Feltételezésünk szerint azonban éppen fordított a helyzet, a házasság minősége befolyásolja az alvásét, mivel olyan valaki mellett próbálunk nyugovóra térni, akivel esetleg előtte vitatkoztunk, ami stresszhelyzetet idéz elő" - szögezi le a pszichológus.

Ha feszültek vagyunk, az hatással lehet az éjszakai nyugalmunkra – ért egyet a tanulmány eredméyneivel Ana Krieger, a New Yorki Egyetem alvászavarokkal folgalkozó központjának igazgatója.

Troxel doktor és munkatársai átnézték mintegy 2 ezer férjes asszony adatait, akik részt vettek a nemzeti női egészségügyi tanulmányban (SWAN). A nők átlagéletkora 46 év volt, s valamennyien beszámoltak alvásuk minőségéről, a házasságuk állapotáról, arról, hogy milyen gyakran akadnak nehézségeik az elalvással, és mikor ébredtek fel.

A boldog házasságban élő nőknek kevesebb gondjuk akadt az elalvással, közel sem volt annyi alvással kapcsolatos panaszuk, nem keltek fel idő előtt. Azután is ezt az eredményt kapták a kutatók, hogy kizárták a többi, alvást esetlegesen megzavaró faktort. 

A pszichológus június 9-én tette közzé kutatási eredményeit egy Baltimore-i konferencián. Nem minden házasság egyforma. A jó házasság kedvező hatással lehet az alvásra, míg a rossz kapcsolat a stressz egyik lehetséges forrása. Lehet, hogy épp az ellenséggel osztjuk meg ágyunkat – hangoztatta. Ha gondunk van a házasságunkkal – vagy akár a munkahelyünkön – meg kell szüntetnünk az idegesítő helyzetet. Ha nem tudunk változtatni rajta, akkor igyekezzünk máshogy felfogni a stresszhelyzetet. A boldogtalan házasságokat meg kell próbálni tanácsadással, vagy egyéni terápiával orvosolni. Az alvási szokásainkon is célszerű változtatni, például mindig ugyanabban az időpontban feküdjünk le, illetve keljünk fel. 

hvg.hu Plázs

Alvászavarok: milyen betegségeket idéz elő?

Amerikai kutatók azt vizsgálták, miért ártalmasabbak az alvászavarok a nők egészségére, mint a férfiakéra. A vizsgálat során arra is fény derült, milyen egészségügyi kockázattal járhat az álmatlanság.

Medipress Plázs

Miért a nőknél gyakoribb az alvászavar?

Az alvászavar a leggyakorribb és legsúlyosabb tünet, amelyről a középkorú nők panaszkodnak, mikor belépnek a változókorba - állítja a Journal of Clinical Nursing áprilisi számában megjelent cikk.

MTI Plázs

Hogyan kezelhetők az alvászavarok?

Az alvászavar napjainkban egyre többeket érint - a felnőtt lakosság negyede szenved krónikus alvászavarban -, s ez komoly hatással van a társadalomra és a gazdaságra egyaránt - mondta Szakács Zoltán, az Állami Egészségügyi Központ ideggyógyászati osztályának vezetője.

hvg.hu Plázs

Hogyan vessünk véget az alvászavaroknak?

Lassíthatjuk az öregedést, és számos betegséget kerülhetünk el a rendszeres és kiegyensúlyozott éjszakai alvással. Ám egyre többen vannak, akik éjfél után kerülnek ágyba, meg sem adva maguknak az esélyt a pihentető alvásra. Innen pedig egyenes út vezet az alvászavarokig.

Medipress Plázs

Matematikai megoldás az alvászavarokra

Az ausztráliai Queenslandi Egyetem egyik kutatója új módszert fejlesztett ki a gyermekek alvás közbeni légzésének vizsgálatára. A módszer a remények szerint később felnőttek esetében is alkalmazható lesz.