szerző:
Medipress

Az Egyesült Államok tartja a rekordot a rák túlélési arányát tekintve, óriási egyenlőtlenségekkel a fekete és a fehér népesség között, Algéria pedig az utolsó helyen végzett az összesen 31 országot érintő vizsgálat eredményei szerint.

A The Lancet Oncology online kiadásában megjelentetett tanulmány jelentős eltéréseket talált az emlőrák, a vastag- és végbélrák illetve a prosztatarák túlélési esélyeiben Észak-Amerikában, Európában, Japánban, Brazíliában, Ausztráliában és Kubában.

Az elemzés 1,9 millió kezdeti stádiumú rákos megbetegedéssel diagnosztizált felnőtt adataira támaszkodik 1990. és 1994. között, akiknek eredményeit öt évvel később ellenőrizték. Az ötéves viszonyítási pontnál a túlélési arány az Egyesült Államokban volt a legmagasabb emlő- és prosztatarák tekintetében, Kanada és Ausztria lett a második és a harmadik helyezett.

A női kolorektális (vastag és végbél) daganatos megbetegedések esetében Franciaország áll az élen, ezt követi az Egyesült Államok; férfiakban kialakuló vastag- és végbélrák esetében pedig Japán a győztes, az Egyesült Államok itt is második helyezést ért el.

Algéria mindkét kategóriában utolsó lett, adatai az ország északkeleti részén fekvő Setif tartományból származtak, amely a lakosság négy százalékát teszi ki. Setifben annak esélye például, hogy az emlőrák diagnosztizálása után öt évvel életben marad a beteg, csupán 38,8 százalék, míg az Egyesült Államokban 83,9 százalék. Nők körében a végbélrák összehasonlító túlélési aránya Setifben mindössze 18,2 százalék, ezzel szemben Franciaországban 63,9 százalék. „Setifben a túlélési arány hasonló, sőt rosszabb, mint az 1993-1997 között diagnosztizált feketék túlélési aránya Zimbabwe fővárosában, Hararében, ahol a rendkívül alacsony túlélési arányt a korai diagnózis eszközei, a klinikai vizsgálatok és a kezelés hozzáférhetetlenségének tulajdonították” – áll a tanulmányban.

Michel Coleman, a londoni Higiéniai és Trópusi Orvostani Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője az AFP-nek azt is elmondta, hogy a túlélési arány Nyugat-Európában magasabbnak bizonyult, mint Kelet-Európában, az utóbbi régiót az 1990-es években a posztkommunista gazdaság összeomlása sújtotta, de a rákkezelésben előrelépések történtek az elmúlt néhány évben.

Coleman azt is megjegyezte, hogy jelentős egyenlőtlenségek tapasztalhatók az egyes amerikai államok között, illetve az amerikai fehér és fekete lakosság között. A vizsgált 16 állam és nagyvárosi terület közül jellegzetesen 6-7 százalékpontnyi különbséget észleltek a túlélési arány tekintetében a helyszínektől függően. Következetesen rosszul teljesített New York város, ahol valamennyi rákos megbetegedés túlélési aránya a legalacsonyabb volt, kivéve a végbélrákét nők esetében.

A tanulmány szerint a fehéreknek 14 százalékkal nagyobb túlélési esélyük van az emlőrák esetében, mint a feketéknek. Ez a különbség valamivel csökkent, de mindvégig jelentős maradt a rák többi kategóriájában is. A prosztatarák esetében 7 százalékra esett vissza.

Coleman szerint egy sor jól ismert probléma magyarázza a fekete-fehér egyenlőtlenséget. Ide tartozik az egészségbiztosítás hiánya vagy nem megfelelő mivolta az amerikai fekete lakosság körében; a rák korai jeleire való reakció szükségességének gyenge tudatossága; és elégtelen hozzáférés az olyan egészségügyi ellátáshoz, amely időben azonosíthatná és hatékonyan kezelhetné a tumort.

A tanulmányban Kubát is vizsgálták, és a nyers statisztikák tükrében két kategóriában is első helyen szerepelt, egy harmadik kategóriában pedig második lett. Coleman hozzátette azonban, hogy a kubai adatokat nem lehet teljesen megbízhatónak tartani, mivel a halotti bizonyítványok számával kapcsolatban felmerül néhány kérdés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!