Bulgária feljövőben – egy olvasó szemével

2008. szeptember 05., péntek, 08:31 • Utolsó frissítés: 2008. szeptember 05., péntek, 08:38
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Június elején három hetet töltöttünk a barátommal Bulgáriában.

Fotó:

Június elején három hetet töltöttünk a barátommal Bulgáriában. Az utazást egyáltalán nem szerveztük meg előre, csak a visszaútra foglaltunk repülőjegyet Burgas-Pozsony útvonalra Skyeurope fapados légitársasággal, így csak annyi volt biztos, hogy az utolsó napokat a tengerparton töltjük.
Bulgária gyönyörű ország, ahová én személy szerint elsősorban a hegyek és a kolostorok miatt vágytam, és ezek valóban fantasztikus élményt jelentettek. A legszebb hely számomra talán Melnik volt, egy egészen pici falu, tele tradicionális bolgár házzakkal a görög határ közelében – amolyan helyi Szentendre, viszont meglepően kevés turistával.

A Rozheni kolostor kb. 1,5-2 órás gyalogtúrával közelíthető meg, az út gyönyörű-furcsa természeti képződményeken vezet keresztül. Megérkezve egy aprócska kolostor fogad, csodálatos freskókkal, melyben mindössze két szerzetes él. Egyikükkel hosszasan elbeszélgettünk, sőt indulás előtt még egy kávéval és a helyi édességgel – cukorszirupban eltett füge – is megvendégelt bennünket. Egy másik különleges élmény volt a Pirin hegység lábánál fekvő Banskoból Plovdivba tartó, iszonyú lassú, viszont gyönyörűséges, hegyek között kanyargó vonatút.

Fotó:

Nekem legkevésbé Várna és a Napospart tetszett, melyek tömve vannak diszkókkal és szállodákkal, a tenger pedig egyáltalán nem olyan szép, mint délebbre a török határ közelében. Persze ízlések és pofonok, ahogy szokták mondani, biztosan akad olyan utazó, aki pont itt találja meg azt, amire vágyik.
De térjünk vissza az útitervre: Budapestről vonattal indultunk Belgrádba, ahol egy éjszakát töltöttünk, majd másnap este az éjszakai vonattal utaztunk tovább Szófiába. Innen indultunk az ország felfedezésére: az útvonal a napi hangulat, az időjárás, a találkozások, tanácsok alapján alakult teljesen kötetlenül. Végül is a következő kerekedett ki belőle: Szófia – Rilai kolostor – 2 napos túra a Rila hegységben – Melnik és Rozheni kolostor – Bansko – 1 napos túra a Pirin hegységben – Plovdiv – Véliko Tarnovo – Várna – Sozopol – Sinemorec – Nesebar – Burgas reptér.

Szófiában a Lonely Planet útikönyv „a szerző ajánlata”-ként megjelölt panzióban kötöttünk ki, ami elsőre borzalmasnak tűnt, de aztán valahogy mégis ott ragadtunk. A „szerző ajánlatáról” annyit, hogy egy nyugatról érkező fiatalembernek (angol vagy amerikai, ha jól emlékszem) biztosan nagyon romantikusnak tűnt ez a magánlakásból kialakított, szedett-vedett, lepattant, szocreál hangulatot idéző szoba. Mi már láttunk ilyet eleget otthon, úgyhogy nekünk kevésbé jött be. Mindenesetre a szállás a központban volt és csak 20 euróba került kettőnknek éjszakánként. Egy helyi ismerős szerint viszont 40 euróért már akár normális szállodát is találhattunk volna, úgyhogy nem kell feltétlenül hinni az útikönyveknek, érdemes először átböngészni az internetes szálláskínálatot, de lehet, hogy nem is kell előre foglalni. 

Fotó:

Ezután az útikönyvet gyakorlatilag elfelejtettük, legalábbis ami a szálláskeresést illeti. Igazából nem is nagyon kerestünk sehol, hiszen a buszról leszállva lépten-nyomon leszólítottak bennünket szobákat ajánlva, vagy más utazóktól kapott címre mentünk egyenesen. A minőség néha ugyan hagyott némi kivetnivalót maga után, de legtöbbször a házigazdák kedvessége kárpótolt ezért (az ár 10 és 26 euró között ingadozott kettőnknek egy éjszakára). A sinemoreci 4 nap kivétel, itt egy igazi panzióban szálltunk meg, erkéllyel és tengerparti kilátással; az utazás végén már igencsak vágytunk valami kényelmes és szép szállásra. Meglepetésünkre az ár igazán kedvező volt (15 euro/szoba/éj).

A 3 hét (19 éj) teljes költsége 800 euro volt fejenként. Ebből körülbelül 130 euró az oda-vissza út és mintegy 150-180 euró a szállás, a többi a helyi buszok, vonat, taxi, étkezés, költőpénz. (Hozzátéve, hogy mindebből az első nap Belgrádban 70 eurót máris elköltöttünk fejenként).

Néhány praktikus tanács:
- A hegyi túrakhoz mindenképp érdemes még Szófiában vagy Plovdivban előre beszerezni az adott hegység térképét, a jól jelölt utakon kísérő nélkül is könnyen elboldogul mindenki. Viszont számítani kell rá, hogy a túrák viszonylag nehezek, és például a rilai kolostortól az első turistaház 7-8 órányira van.
- Akinek van olyanja, annak érdemes felfrissítenie egy picit a lappangó orosztudását, mert például a buszpályaudvarokon jól jön, ha el tudjuk olvasni a menetrendet és a buszokra kiírt célállomást.
- Egyedül Várnában próbált átverni minket egy taxis, különben sehol semmi rossz tapasztalat, de azrét érdemes figyelni.
- A szállásokon nyugodtan lehet alkudni, vagy sikerül vagy nem, de nincs belőle sértődés.

Mindent összevetve pedig érdemes nyitottnak lenni mindenre, mert Bulgária sok tekintetben szép ország, amelyet érdemes látni, megismerni.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

KAPCSOLÓDÓ HIVATKOZÁSOK:


6 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2011. június 30., 09:49 Csomi

Az üzemanyag olcsóbb, mint nálunk.
A Hídpénz arrafelé 6 Eu, vissza 2 Eu!!!!!!!!!!!!!! Csak helyi fizetőeszközzel vagy Euróval rendezhető.
Bulgáriában a benzinesek járnak jól, mert ott a benzin a dieselnél is olcsóbb. A matricát ne akarják rögtön a határ utáni kutakon megvenni, mert órákig tart! Néhány km-re arrébb Ruszéban minden jelentősebb kúton megvehető, de csak 7 napos, vagy havi, tehát visszafelé a 8. napra újat kell venni.
Szerbián át utaznak többen, de nem nyernek semmit!
Több határ, kilépés az Eu-ból, majd vissza, az autópályadíj is rájön, és lényegesen hosszabb, tehát több üzemanyag fogy, összességében drágább!
Ha nem lenne - időben - oly messze, minden honfitársamnak tudnám ajánlani a bolgár tengerparti all incl. nyaralást: igen jó ár-érték aránya miatt!
Egyéb kérdésre szívesen válaszolok!

2011. június 30., 09:37 Csomi

Friss infók és élmények:
2011. jún. 26-án jöttünk meg Bulgáriából.
Az "arany homok"-on foglaltunk Iberostar Hotelt all inclusive ellátással. Jómagam is idegenkedtem Bulgáriótól a 30-35 évvel ezelőtti benyomásaim miatt.
Ez a hotel és partszakasz vetekszik Európa legjobbjaival. Az ellátás különb, mint hazánkban, az ételek finomabbak, a választék nagyobb, a kiszolgálás osztályon felüli. A rengeteg külföldi beruházásnak köszönhetően színvonalas minden, csak a homokon levő ágyak-napernyők kerülnek napi 10 Eu-ba páronként. A szálló fedett- nyitott- és gyermekmedencével is rendelkezik, emellett ingyenesek az ágyak.
Nem ajánlom a csoportos buszos utakat, durvák és inkorrektek a magyarokkal még a magyar szervezésben is! A repülőgéppel sem olcsó, a magas illetékek miatt. Emellett vagy nehézkes a busztranszfer, vagy bizonytalan a taxizás.
Saját kocsival a legolcsóbb: Románián át lassú, de biztonságos és olcsó, rengeteg a traffipax! A GPS nem ismeri az Alexandria - Giurgiu szakaszt!

2010. szeptember 5., 17:26 Szandai Csilla

4 napot szinte csak feküdtem a szobában, nem ment túl könnyen a mozgás, de azért napról napra jobban lettem. Itthon első utam a körzetihez vezetett, hogy azért küldjön el röntgenre. Sajnos a csigolyámban darabos törés van, 3 napot kórházban töltöttem de a műtétet megúsztam egyenlőre, csinos kis "fűzővel" rögzítették a gerincem amit 12 hétig kell hordanom, és pihennem kell pár hétig hogy helyre billenjenek a csontjaim. Mindez egy szerencsétlen hullám miatt. Beszéltem ott másik utassal is a szállodában, Norvég volt és állítólag ugyanígy járt az ismerőse neki is előző évben ugyanitt a Várnai Naposparton. Mivel ezt még nem olvastam, hogy egy hullám ilyen erejű lehet és ilyen komoly sérüléseket okozhat, ezért gondoltam jobb ha megosztom a tapasztalatomat. Ha valaki mindenféleképpen Bulgária nyaralás mellett dönt (ahol olyan bunkók és pofátlanok a turistákkal, mint idehaza voltak 10 éve) akkor nagyon vigyázzon a hullámokkal, mert hatalmas az erejük!

2010. szeptember 5., 17:17 Szandai Csilla

A fekete tenger vize kellemes meleg volt így augusztus végén is 27-30 fokos ezért nehéz volt a parton maradni akkor is ha 3-4 méteres hullámok voltak. Derékig érő volt a víz, amikor jött egy hatalmas hullám, ami pont rosz helyen talált el.. és volt ott valami áramlat is.. alig bírtam kijönni a partra, mert a derekam igencsak megcsavarodott és a melkasom is nagyon fájt, levegőt alig kaptam..
Rögtön segítségünkre sietett a helyi elsősegélyes néni aki elkisért a közeli dokihoz. A doki mint kiderült magándoki volt és mielőtt rám pillantott volna követelte a pénzt... A parton hagytunk minden motyónkat, azért küzdöttem hogy ne ájuljak el a fájdalomtól és a dokiba semmi emberség nincs. Ott vagyok egy idegen országba megijedve és a doki így viselkedik.. Otthagytuk a végén és a hotelból hívtunk egy dokit. Ő más sokkal normálisabb volt csak a diagnózisa nem volt pontos. Nem állapított meg törést, mivel mozgott kezem lábam. Adott injeckciót és felírt gyógyszert,krémet csak röntgentre nem gondolt

2010. szeptember 5., 17:06 Szandai Csilla

akart tessékelni bennünket is. Ott voltunk a semmi közepén, világítás alig... Nagy vita után újra elindult úgy hogy mégsem fizettünk neki semmit előre. Meg is érkeztünk az üdülő részre, sokat keringett mert nem találta a szállodánkat de a végén sikerült egész közel a szállodához megállnia (nem előtte mert az utca egyirányú volt és mi rosz oldalon voltunk..)
3*os szálloda (Perunika) végül is a minősítésnek megfelelő színvonalat adott. Csak reggelire fizettünk elő ami bőséges volt. Ami nem nagyon tetszett a szállodánál hogy 4 levát kellett fizetni a szálloda medencéje melletti napágyért. Szobából tengerparti kilátás és kb 5 perc séta a part.
Fakultatív program sokkal többe kerül ha a szállodából vagy az itthoni utazási segítségével megyünk. Az utcán több utazással foglalkozó iroda is van. Előleget kell fizetni de megbízhatók. Mi két útra is elmentünk: Balcsik és Sziklapark & Bulgár falu. Mindkettő szórakoztató és érdekes volt. Nessebar sajnos kimaradt a sajnálatos balesetem miatt.

További 1 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Bulgária feljövőben – egy olvasó szemével
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Lehet itt élni:

Lehet itt élni: "Minden van, csak pénz és jó kaja nincs"

Magyarországon még létezik a szolidaritás, Budapest laza és sok benne a zöld, az emberek nyugisak és sokkal kevésbé hülyék, mint a franciák.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X