szerző:
MTI

Milánóból indult el egyhónapos útra az az orvosokból, ideggyógyászokból, biomérnökökből és alpinistákból álló kutatócsoport, amely a Mount Everesten tanulmányozza az oxigénhiány hatását az emberi szervezetre.

A 49 fős, férfiakból és nőkből álló csapat megoldásokat keres a szívbetegségekre, a kövérségre, a magas vérnyomásra, a szívelégtelenségre, vagyis azokra a bajokra, amelyekben nagy szerepet játszik az oxigénhiány.
   
Nepál fővárosából, Katmanduból mennek fokozatosan, különböző magasságokban lévő bázisokra, és saját magukon kísérletezik ki azt a légzéstechnikát, amelyet az olasz szívgyógyászok a szívelégtelenségben szenvedő pácienseiknek már kidolgoztak. Ennek lényege, hogy zenei ütemre lassan és mélyen kell lélegezni. 
   
Az expedíció tagjai fülhallgatóval, egy elektromos áramkörökkel és mikrochippel ellátott mellénnyel vannak felszerelve, amely ellenőrzi a biológiai adatokat. Visznek magukkal egyéb műszerek mellett folyékony nitrogénnel megtöltött tartályokat, amellyel konzerválni tudják a vérmintákat. Kipróbálják a magas vérnyomás elleni gyógyszerek új generációját és kutatják, hogy miért van különbség férfiak és nők között az átmeneti légzésmegállás gyakoriságát illetően - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.