szerző:
hvg.hu

Két évtizedes múltra tekint vissza a látásjavító lézeres szemsebészet, ez idő alatt a világon több mint 10 millió – rövid-, vagy távollátó, illetve szemtengelyferdüléssel élő – ember döntött a beavatkozás mellett. De mekkora a kockázat: végleges látásjavulás, vagy esetleges műtéti hiba? Tény, a döntés eredménye életünk végéig megmarad.

„Ősz végén volt a műtétem, mert akkor kevesebbet süt a nap, és a nyálka- illetve kötőhártyát irritáló allergén pollenekből is kevesebb van a levegőben" - meséli H. Katalin, akin néhány éve LASIK kezelést hajtottak végre. Majd folytatja: „először egy felmérésen kellett átesnem, hogy egyáltalán elvégezhető-e rajtam a szemműtét. Majd kaptam egy időpontot, ami előtt már jó néhány nappal el kellett hagynom a kontaktlencsét a szem túlnyomásának elkerülése végett.”

Látáskorrekció. Rosszul is elsülhet
© Túry Gergely
A bevállalósabb, látásproblémáktól szenvedők nemcsak „felesleges” kellékeiktől szabadulhattak meg: látásuk élesebb lett, mint valaha – akár egy mesterlövészé. S mindez hogyan lehetséges? A rossz látás egyik oka, hogy az egyenetlen szaruhártyánk a szemünkbe lépő fénysugarakat nem képes a látóhártyára vetíteni. A lézerfény, a milliméter ezredrészének megfelelő pontosságával, eltávolítja ezeket a felesleges sejteket, így a fénytörési hibát véglegesen tudja korrigálni.

Ám fontos kérdés, milyen árat fizetünk ezért, hiszen senki nem fekszik szívesen kés alá, főleg, ha a legfontosabb érzékszervünkről van szó. Így sokak számára az egyetlen eljárás, ami szóba jöhet, a fájdalommentes, és azonnali eredményt nyújtó technológia lehet. Erre az elmúlt években többféle módszert is kifejlesztettek, valamennyi esetében a lézerkészülék a szaruhártya hám alatti részének finom átalakításával szünteti meg a szem fénytörési hibáját. A különbség abban keresendő, milyen módon éri el az orvos a szaruhártyának eme kezelésre alkalmas területét. Azt, hogy melyik eljáráson fogunk átesni, nem minden esetben mi döntjük el: szemünk fénytörési hibája, annak típusa és mértéke szintén szerepet játszik ebben.

Az RK-t (radiális keratotomia), és az RTK-t (radiális thermokeratoplasztika) felváltó változat teljesen biztonságosnak tekinthető, a hám néhány felső sorának ledörzsölése után a szaruhártya felszínén elvégzett PRK (photorefractive keratectomy) kezelés hátránya az, hogy nagy kontrolligényű, az első néhány nap kifejezetten kellemetlen, fényérzékenységgel, idegentest érzésével járhat, időnként fájdalmas, a teljes látásélesség elérése pedig akár heteket is igénybe vehet.

A PRK továbbfejlesztett változata a már tíz éves múltra visszatekintő LASEK (Laser-Assisted Sub-Epithelial Keratectomy), amelynek során a hámsejteket nem ledörzsölik, hanem védőlebenyt képeznek belőlük. Ezt felhajtva végzik el az excimer lézeres kezelést, majd a lebenyt egyszerűen visszahajtják. Hátránya, hogy kontaktlencse viselésével jár a gyógyulás időszaka, emellett számos komplikáció is feléphet. Ritkán találkozhatunk vele, mivel nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az úgynevezett LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) kezelés során a szaruhártya felszíne alá mechanikus eszközzel vágnak be, a LASEK-hez hasonlóan lebenyt készítenek, majd ezt felhajtva - az idegsejtektől mentes, emiatt érzéketlen - felszín alatti területen végzik el a lézerezést. Az eljárás biztonságosság szempontjából hiányosságokkal bír: a vágás ritkán ugyan, de súlyos szövődményekkel - operáció utáni lebeny elvesztés, elhúzódó hámréteggyógyulás -  jár, így ezt az eljárást elvileg már nem nagyon alkalmazzák.

Úgy tűnik, hogy a sorban a továbbfejlesztett IntraLASIK eljárás viszi a pálmát, ez ugyanis egyesíti a fenti két beavatkozás előnyeit, míg hátrányait teljesen kizárja – ez az a rendkívül precíz technológia, amit bárki el tud viselni: teljes körű fájdalommentesség és azonnali eredmény, ráadásul gyorsan. Az új eljárás során a védőlebenyt egy speciális, erre a célra kifejlesztett, femtosecundumos lézer – egyre népszerűbb a harmadik generációs "flying spot" (azaz repülőpontos) lézer is – alakítja ki a milliméter ezredrészének megfelelő precizitással, számítógépes tervezés és vezérlés alapján, emberi kéz érintése nélkül. Egyetlen hátránya, hogy méregdrága.

Ha a lézeres látáskorrekció mellett döntünk, és biztosra szeretnénk menni, érdemes olyan szemsebészetet választanunk, amely a magyar egészségügyi előírások mellett az uniós és az amerikai gyógyszerellenőrzési hivatal (FDA) előírásait is betartja. A fent említett fénytörési hibák pontos beméréséhez nem elég egy módszer – gondoljunk csak a rejtett hiányosságokra, a vizsgálathoz pedig egyetlen orvos – annak ellenére, hogy magát a műtétet végző lézerberendezés automatikus.
 

Mi ad biztonságot? (Oldaltörés)

Mégis miért érdemes a lézeres látáskorrekció mellett döntenünk? A mindössze negyedórás procedúrából a beavatkozás maga csupán 2-3 percet vesz igénybe – tehát egyetlen napra sem kell befeküdni. A számítógép vezérlésű lézer emberi kéz érintése nélkül dolgozik, hegek nélkül. Minden egyes kezelés egyénre szabott, az adottságok és az igények figyelembevételével. A műtét után még akár természetes úton is lehet szülni. „Maximálisan meg vagyok elégedve a műtét eredményével, jobban látok, mint azelőtt, a kontaktlencsémmel” – teszi hozzá Katalin.

Szemcseppekkel történő rövid előkészítés után kerül sor a 2-3 perces beavatkozásra. A PRK során a szemet sem szúrás, sem vágás nem éri. "Búgás hangzott fel, és mintha a szemgolyómat ki akarnák szivattyúzni a koponyámból, éreztem, ahogy nyúlik. Majd egy kék-fehér fény egyre közelebb jött, minden fekete lett. Nem mozgathattam az állkapcsomat, de mélyen a torkomban leküzdhetetlenül nyüszíteni kezdtem: ez fáj. Bíztam abban, hogy a másik szememmel nem így lesz, hát nem így történt" - meséli a  gizmodo.com cikkében egy hasonló műtéten átesett külföldi páciens, aki ugyanakkor bevallja: "a műtét után már úgy éreztem, ezek csak képzelt fájdalmak voltak."

Hasonló kellemtlenségekről számolt be egyik interjúalanyunk is: ha tudta volna előre, hogy mit takar "a műtét után néhány napig előfordulhat kellemetlen idegentest-érzés" orvosi figyelmeztetés, biztosan jobban megfontolja a döntést. "Egy hét sötét szoba, olyan érzéssel a nap 24 órájában mintha pirospaprikával dörzsölték volna be a szemem. Mikor felhívtam a klinika ügyeletét, ott csak annyit tudtak mondani, hogy semmi baj, ez normális. Azóta jól látok, viszont azt az egy hetet senkinek sem kívánom" - idézi fel Anna a műtét utáni napokat.

Katalin nem számolt be fájdalomról: „az volt a legrosszabb, amikor műtét után viszketni kezdett a szemem, és persze tilos volt megdörzsölni – nehezen éltem túl. A műtét után szigorúan napszemüvegben lehet közlekedni, sőt, az első napokban még odahaza is kötelező a viselete. Jobb, ha nem végzünk néhány napig fizikai munkát, és nagyon oda kell figyelni a csepegtetésre, különben ugrott az a néhány százezer, amibe a műtét kerül”.

A beavatkozás után nem kerül fel kötés, ehelyett egy terápiás lágy kontaktlencsét raknak fel – ez óvja majd a golyót a kezelés utáni három napban. A drágábbik, 8-10 percet igénybe vevő IntraLASIK kezelés után nincs szükség terápiás kontaktlencsére; azonnal élvezhető a látásjavulás, nincs fájdalomérzet, kevesebb kontroll szükséges és szemcseppet is rövidebb ideig kell használni. A munkát és a sportot elég csak 1-2 napra felfüggeszteni. Természetesen kontrollra minden esetben érdemes elmenni.

"Hasonló szabadságot akkor éreztem, mikor a szemüvegemet kontaktlencsére cseréltem, de a műtét utáni élmény semmihez sem fogható" - meséli János nevű interjúalanyunk.

Ha túl vagyunk a műtéten, és a lábadozás időszakán, joggal tehetjük fel a kérdést, vajon végleges lesz-e az eredmény? Elvileg a lézerkezeléssel elért eredmény végleges, a látás nem romlik újra – de ez csakis akkor igaz, ha betartottuk a szabályokat. A szemünk a műtét után ugyanis minden erejével azon lesz, hogy „helyrehozza” a lézeres korrekció okozta változásokat, amit csak is a kezelést követő szemcsepp használattal küszöbölhetünk ki. A szaruhártya javítósejtjeit nagyjából fél évig tart lebeszélni az eredeti állapot visszaállításáról – ezt követően már a javított szemet veszik alapértelmezettnek, ezzel biztosítva életünk végéig a tartós hatást.

„Nincs az a pénz, amiért belevágnék, hiszen a szemem fénye a legfontosabb, mivel szellemi tevékenységet végzek, nélkülözhetetlen a munkám során, nem engedhetek meg magamnak még ezrelékes hibalehetőséget sem” – szögezte le Kulcsos Péter, informatikus. „A kettős látás már majdnem olyan, mintha nem látnék, nekem még ez sem fér bele.”

S kinek javasolt a lézer? Mivel a fénytörési hibák nagyjából 20 éves korra stabilizálódnak, csak ezután van értelme a beavatkozásnak. Általában 65 év felett már nem ajánlják, valamint terhes, illetve szoptatós anyáknak sem. Azoknak érdemes elsősorban elgondolkodni a lehetőségeken, akik két szemüveget használnak (távolra látáshoz, és olvasáshoz egyaránt).

A világ számos országában a lézeres szemműtéten átesetteket ugyanolyan egészségügyi kategóriába sorolják, mint a fénytörési hibától mentes embereket. Ugyanis nincs az a szemorvos, aki a lézerkezelés után egy év múlva észre tudja venni a lézeres beavatkozás nyomát - még a speciális vizsgáló műszerekkel sem. Emiatt további szemészeti beavatkozás (például hályogműtét) esetében sem jelent hátrányt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Ellenségünk a monitor: hogyan károsodhat a szemünk?

Összefolynak előttünk a betűk, ég a szemünk, fáj a fejünk - nem ritka érzések ezek egy irodában eltöltött fárasztó nap után, a szem túlterheltségének legfőbb előidézője ugyanis a számítógépes munkavégzés. Megnéztük, milyen szemproblémákkal szembesülhetünk, ha naphosszakat bűvöljük a monitort.