szerző:
hvg.hu

A párok nem feltétlenül képesek megteremteni minden téren a tökéletes harmóniát, lehetnek közöttük filozófiai, vallási, etikai vagy szexuális, esetleg gazdasági, politikai nézeteltérések. A HVG Kiadó által megjelentetett könyvében dr. Marton István professzor e potenciális feszültségekre mutat rá, illetve ad tippeket a megoldáshoz.

A feszültségek őszinte és megoldást célzó beszélgetések formájában elvileg megoldhatók lennének, de ha a különbség bármelyik téren jelentős, vagy egyszerre több nézet mentén alakul ki krízis, úgy állandósulhat a feszültség.

Korkontroll

Megrendelem a könyvet.
Ha a pár két tagja az életformából, a gyerekek jelenlétéből adódóan egyre távolodó módon szocializálódik, más és más problémák foglalkoztatják őket, és ezeket nem tudják egységes keretben megoldani, akkor kiviszik gondjaikat a családi körön kívülre, és külső kommunikációjuk olyan eróziós folyamatot indít el, ami később visszafordíthatatlan töréshez vezet. Az anyagi feszültség több szempontból is kritikus. Az úgynevezett családi kassza átalakulóban van: az üzleti életben kezelt pénzösszegek egy része sokszor még a házastárs számára is láthatatlan marad.

A párkapcsolaton kívüli juttatások nem egy esetben a csábítás olyan lehetőségét kínálják, aminek nehéz ellenállni. A társasági kör átalakulása egy-egy karriert tekintve drámai lehet, amiben egy okos feleség vagy partner sokszor nagyon sokat tud segíteni, más esetekben viszont a külön utakat szinte előre vetíti a különböző érdeklődési és társasági kör kialakulása. Míg az asszonyok jelentős hányada a gyerekek élete köré kialakuló körben, az iskolatársak szüleivel kommunikál a leggyakrabban, a férfiakat nemegyszer a karrierépítés hozta társaságok vonzzák.

A párkapcsolatok megromlásának meghatározó tényezője a szexuális elhidegülés, a kifáradás és érdektelenné válás. A szexualitás két ember között igen fontos kommunikációt, hidat, kapcsolatot jelent, amelynek jellemzője, hogy ha e téren probléma merül fel, azt az esetek legnagyobb részében nem nevezik nevén: ha kimondják is, hogy valami baj van, nem mutatnak rá egyenesen magára a szexuális problémára, hanem álcázva, egyéb konfliktusok mögé rejtik. További gond, hogy a párok nem tudják, hova forduljanak szexuális problémáikkal, de még a pár problematikus tagja sem tud megfelelő szakembert felkeresni – így, érdekes módon, a nők gondjai leggyakrabban a nőgyógyásznál, a férfiaké pedig az urológusnál kerülnek szóba. Akkor sem közvetlenül megnevezett panaszként, hanem a panaszok hátterében megjelenő kísérő tünetként, amelyet csak a tapasztalt orvos képes feltárni és megfelelően kezelni.

Napjainkban újabb – néhány évtizede még egyáltalán nem jellemző – konfliktusforrás lehet a politikai hozzáállás, a világnézet különbözősége. Az ilyen témák a párkapcsolat elején nem vagy csak érintőleg kerülnek szóba, ám a kapcsolat alakulásával – a szélesebb baráti kör megismerésével – a napi politika begyűrűzik a családba, és egyes kérdések mentén (például a gyereknevelésben, az iskoláztatással kapcsolatban felmerülő döntéshelyzetekben) később bizony súlyos konfliktusok gócpontjává válhat. Ezekből a kátyúkból ismét csak a kérdések feltárása, a nézetkülönbségek alapos kibeszélése adhat lehetőséget a továbblépésre.

Ha az asszony a szülés(ek) után folytatja pályáját – különösen, ha ráadásul sikeres is benne, miközben a férfi esetleg megakad az előmenetelben –, ez szintén elfojtott feszültségeket generál. Hasonlóképpen, ha egyre nagyobb távolságra kerül a két partner karrierje, érdeklődése, sikerélménye, ha az egyik nem tud önfeledten és őszintén örülni a másik sikerének, hanem ebben saját sikertelenségét és kudarcát éli át, és a versenyhelyzet csak további feszültségeket szül, egyre nehezebb fenntartani a harmóniát a kapcsolatban. A szexuális, illetve társadalmi (gazdasági és karrier-) problémák általában éppen akkor vezetnek törésre, amikor a legtöbb férfi úgy érzi, hogy pályájának és teljesítőképességének csúcsán áll.

Míg a férfiak érési-öregedési folyamatai kevéssé látványosak, de persze elkerülhetetlenül folynak, az asszonyok jelentős hányada 45–50 éves korában már megél bizonyos hormonális változásokat is. Az eddig tehát többé-kevésbé egyenrangú felek küzdelmében, versenyhelyzetében az egyik fél biológiai okok miatt látványos hátrányba, kiszolgáltatott helyzetbe kerül.

Miután pedig a női változókor tünetegyüttesének leggyakoribb elemei a pszichés labilitás, érzékenység, álmatlanság, ingerlékenység, az ezt meg nem értő férfi úgy érzi, hogy méltatlanul felesleges szekatúrának van kitéve. Ha ehhez a problémakörhöz a szexuális élet zavara, örömtelen kapcsolat társul, csaknem törvényszerű az új partner keresése. Noha szinte általános, hogy a krízisben a férfiak keresnek menekülési utat, egyre gyakrabban előfordul – főleg ambiciózus, karriert építő nők körében – az ellenkezője is, amikor a nő érzi úgy, hogy lépnie kell, és önmaga, aktivitása, fiatalsága látványos bizonyítékaképpen ő vált társat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Shake

A jó házasság titka: napi négy ölelés

A négyezer pár részvételével készült felmérés szerint azok tartják magukat boldognak, akik rendszeresen kettesben is töltenek időt és nem sajnálják egymástól a romantikát.