szerző:
hvg.hu

Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Egészen más azonban a helyzet valamilyen betegség esetén.

Magyarország külföldön is méltán híres természetes ásványvizeiről, hiszen a Kárpát-medence területe alatt kiváló minőségű, szennyeződésektől mentes ásványvíz készletek találhatóak. Ez a vízmennyiség a földkéreg repedésein keresztül szivárog a mélybe, ahol oldja a kőzetben lévő ásványokat.

Attól függően, hogy milyen annak a kőzetnek az összetétele, amelyen a víz átszivárgott, és milyen mélyen fekszik a vízadó kőzet (a mélyen fekvő víznek magasabb a hőmérséklete, így több ásványi anyagot old), változik a víz oldott ásványi anyag tartalma, összetétele.

A természetes ásványvizekről tudni kell, hogy eredetüknél fogva nem kerülhet bele környezeti szennyező anyag, mert a vízadó képződmény védett a felszíni szennyeződésekkel szemben, valamint a vízadó kutat meghatározott nagyságú védő terület veszi körül. Több ezer éven keresztül szűrődött abba a vízadó rétegbe, ahonnan kitermelik. Minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől mentes. Az ásványvizek semmiféle idegen, hozzáadott anyagot nem tartalmaz. A szén-dioxid nem tekinthető idegen anyagnak, hiszen a legtöbb ásványvíz természetes állapotában is tartalmazza.

Tartalmi partnerünk a Webbeteg.hu. A teljes cikket elolvashatja itt.

Helyi érték

Új magyar ásványvíz a piacon

Ugyan telített a piac és sok a jó minőségű termék de a tulajdonos állítja: biztos siker lesz a legújabb, magyar tulajdonban lévő ásványvíz -írja a Vas Népe.

hvg.hu Tech

A palackozott ásványvíz környezeti ártalmai

Az egészséges életmód szimbólumának számító palackozott ásványvizek előállítása nagy mértékben károsítja a környezetet és rengeteg természeti erőforrás felhasználását követeli meg.

MTI Gazdaság

Egyre több ásványvizet iszunk

Magyarországon az alkoholmentes szomjoltó italok közül az ásványvíz kiskereskedelmi forgalma mennyiségben 18 százalékkal emelkedett, szénsavas üdítőitalból és gyümölcsléből viszont 1-1 százalékkal kevesebbet adtak el a boltokban 2006 augusztus-2007 július közt, az előző évhez képest – derül ki a Nielsen piackutató intézet felméréséből.

Szikora Katalin Gasztro

Melyik ásványvizet vegyük le a polcról?

Hiába hangzik el minden nyáron a jó tanács: melegben a meleg ital hűsít igazán. A konok magyar csak nyakalja a hideg ásványvizet. Évről évre többet. De még mindig nem annyit, mint az egészségtudatosabb uniós polgárok, akik fejenként 100-160 litert isznak meg egy esztendő alatt.