szerző:
MTI

Újabb élelmiszerbiztonsági vita robbant ki Kínában, miután aggodalmak merültek fel az évtizedek óta használt lisztfehérítő adalék egészségügyi kockázatait illetően.

A benzol-peroxid - amely a pattanás elleni krémek egyik fő összetevője is egyben - az Egyesült Államokban biztonságos élelmiszeradaléknak minősül, miközben az Európai Unióban, Ausztráliában és Új-Zélandon állítólag már tiltólistán szerepel.
   
A liszt fehérítésére használt kémiai anyaggal kapcsolatos aggodalmakat egy nanfangi (Nanfang) helyi lapban a hétvégén megjelent beszámoló keltette, miszerint az állami gabonaipari hivatal, a nemzeti gabona ágazati szövetség és még számos vezető malomipari vállalat szerint az adalék az egészségre is káros lehet.
   
Az újság szerint a benzol-peroxid használatával kapcsolatban felmerült vitába hat állami szervezet kapcsolódott be. Az Egészségügyi Minisztérium, az adalékgyártók, illetve a kis és közepes méretű malomipari vállalkozások szerint a fehérítő az egészségre ártalmatlan.
   
A vegyület az emberi szervezetben folsavhiányt okozhat, mondta egy sencseni (Shenzhen)élelmiszeripari kutatóközpont vezetője, Liu Mej-szen (Liu Meisen). 
   
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2004-ben készült jelentése, valamint a kínai Egészségügyi Minisztérium szerint Kínában - különösen az ország északi területein, ahol a liszt az egyik alapvető élelmiszer - évente közel 40 ezer folsavhiányos gyermek születik. A folsav (B9- avagy M-vitamin) vízben oldódó vitamin. A terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. A folsavnak szerepe van a fehérvérsejtek, a vörösvértestek, a vérlemezkék képzésében, az aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében is, és hozzájárul a gyomor-bélrendszer és a szájnyálkahártya épségéhez is.
   
Az újságcikk szerint a benzol-peroxidot mint lisztfehérítő adalékanyagot több mint 20 éve használják a helyi malomipari vállalatok. A kínai élelmiszerügyi szabványok szerint egy kilogramm lisztbe legfeljebb 60 milligramm lisztfehérítő keverhető.

Hét nap

Melaminügy

Zárolta múlt szombaton az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a Nestlé Hungária Kft.

MTI Itthon

Itthon is találtak melaminnal készült kínai terméket

Az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság ellenőrei eddigi vizsgálataik során csak egy melaminnal készült terméket találtak, ám abból az emberi egészségre veszélytelen mértékben tartalmazott - tájékoztatta Dr. Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) területért felelős elnökhelyettese az MTI-t szerdán.