szerző:
MTI

Újabb élelmiszerbiztonsági vita robbant ki Kínában, miután aggodalmak merültek fel az évtizedek óta használt lisztfehérítő adalék egészségügyi kockázatait illetően.

A benzol-peroxid - amely a pattanás elleni krémek egyik fő összetevője is egyben - az Egyesült Államokban biztonságos élelmiszeradaléknak minősül, miközben az Európai Unióban, Ausztráliában és Új-Zélandon állítólag már tiltólistán szerepel.
   
A liszt fehérítésére használt kémiai anyaggal kapcsolatos aggodalmakat egy nanfangi (Nanfang) helyi lapban a hétvégén megjelent beszámoló keltette, miszerint az állami gabonaipari hivatal, a nemzeti gabona ágazati szövetség és még számos vezető malomipari vállalat szerint az adalék az egészségre is káros lehet.
   
Az újság szerint a benzol-peroxid használatával kapcsolatban felmerült vitába hat állami szervezet kapcsolódott be. Az Egészségügyi Minisztérium, az adalékgyártók, illetve a kis és közepes méretű malomipari vállalkozások szerint a fehérítő az egészségre ártalmatlan.
   
A vegyület az emberi szervezetben folsavhiányt okozhat, mondta egy sencseni (Shenzhen)élelmiszeripari kutatóközpont vezetője, Liu Mej-szen (Liu Meisen). 
   
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2004-ben készült jelentése, valamint a kínai Egészségügyi Minisztérium szerint Kínában - különösen az ország északi területein, ahol a liszt az egyik alapvető élelmiszer - évente közel 40 ezer folsavhiányos gyermek születik. A folsav (B9- avagy M-vitamin) vízben oldódó vitamin. A terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. A folsavnak szerepe van a fehérvérsejtek, a vörösvértestek, a vérlemezkék képzésében, az aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében is, és hozzájárul a gyomor-bélrendszer és a szájnyálkahártya épségéhez is.
   
Az újságcikk szerint a benzol-peroxidot mint lisztfehérítő adalékanyagot több mint 20 éve használják a helyi malomipari vállalatok. A kínai élelmiszerügyi szabványok szerint egy kilogramm lisztbe legfeljebb 60 milligramm lisztfehérítő keverhető.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Hét nap

Melaminügy

Zárolta múlt szombaton az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a Nestlé Hungária Kft.

MTI Itthon

Itthon is találtak melaminnal készült kínai terméket

Az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság ellenőrei eddigi vizsgálataik során csak egy melaminnal készült terméket találtak, ám abból az emberi egészségre veszélytelen mértékben tartalmazott - tájékoztatta Dr. Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) területért felelős elnökhelyettese az MTI-t szerdán.