A korabeli receptúrák szerint készült abszint nem okozhat sem hallucinációt, sem epileptikus görcsöket - rehabilitálták a mindenekelőtt Franciaországban és Svájcban népszerű italt a Journal of Agricultural and Food Chemistry amerikai szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a magas alkoholtartalmú ital mérgezőnek gondolt hatását okozhatta-e a jellegzetesen keserű ízét is adó fehér üröm, amely az egészségre állítólag káros tujont tartalmazza. Mint kiderülni látszik, ebből a vegyületből nem volt több az 1915 előtt készült főzetekben, mint ahogyan a veszélyessége miatt 1915-1988 között többnyire illegálisan készített párlatokban s az azóta már ismét legálisan gyártottakban sem. Az élelmiszervegyészek sorra vették a lehetséges mérgező összetevőket is, ám arra jutottak, hogy egyik sem haladja meg az egészségre káros határértékeket.

Így az italból mértéktelenül fogyasztókon kiütköző tünetegyüttes, amit a 19. század végétől elegánsan "abszintizmusnak" neveztek, úgy tűnik, valójában közönséges alkoholizmus. Ugyanakkor a hamisítványok, amelyek Európa-szerte felbukkantak a külvárosi kocsmákban a "zöld tündér" olcsó helyetteseként, bőven tartalmaztak mérgező metanolt, vagyis faszeszt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Plázs

Teszt rendszeres alkoholfogyasztóknak

A teszt tíz kérdésből áll, s annak önkéntes megválaszolása nyomán mindenki meg tudja állapítani, valójában mennyire is veszélyeztetett.

Medipress Plázs

Hogyan hat szervezetünkre az alkoholfogyasztás?

Az, hogy mennyit és milyen gyakran iszunk – nem az alkalmanként fogyasztott átlagos alkoholmennyiségről van szó – befolyásolja a különböző okokból bekövetkező halálesetek kockázatát, a Nemzeti Egészségügyi Intézet új tanulmánya szerint.