A korabeli receptúrák szerint készült abszint nem okozhat sem hallucinációt, sem epileptikus görcsöket - rehabilitálták a mindenekelőtt Franciaországban és Svájcban népszerű italt a Journal of Agricultural and Food Chemistry amerikai szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a magas alkoholtartalmú ital mérgezőnek gondolt hatását okozhatta-e a jellegzetesen keserű ízét is adó fehér üröm, amely az egészségre állítólag káros tujont tartalmazza. Mint kiderülni látszik, ebből a vegyületből nem volt több az 1915 előtt készült főzetekben, mint ahogyan a veszélyessége miatt 1915-1988 között többnyire illegálisan készített párlatokban s az azóta már ismét legálisan gyártottakban sem. Az élelmiszervegyészek sorra vették a lehetséges mérgező összetevőket is, ám arra jutottak, hogy egyik sem haladja meg az egészségre káros határértékeket.

Így az italból mértéktelenül fogyasztókon kiütköző tünetegyüttes, amit a 19. század végétől elegánsan "abszintizmusnak" neveztek, úgy tűnik, valójában közönséges alkoholizmus. Ugyanakkor a hamisítványok, amelyek Európa-szerte felbukkantak a külvárosi kocsmákban a "zöld tündér" olcsó helyetteseként, bőven tartalmaztak mérgező metanolt, vagyis faszeszt.

MTI Plázs

Teszt rendszeres alkoholfogyasztóknak

A teszt tíz kérdésből áll, s annak önkéntes megválaszolása nyomán mindenki meg tudja állapítani, valójában mennyire is veszélyeztetett.

Medipress Plázs

Hogyan hat szervezetünkre az alkoholfogyasztás?

Az, hogy mennyit és milyen gyakran iszunk – nem az alkalmanként fogyasztott átlagos alkoholmennyiségről van szó – befolyásolja a különböző okokból bekövetkező halálesetek kockázatát, a Nemzeti Egészségügyi Intézet új tanulmánya szerint.