Komplex egészségiállapot-felmérés ingyen

2009. január 07., szerda, 09:15
Szerző:


Várhatóan a szeptemberi iskolakezdés után minden 16 éves fiatal átesik az úgynevezett "egészség-érettségin", ami egy komplex egészségiállapot-felmérést jelent - mondta Székely Tamás, egészségügyi miniszter.

A vizsgálatokat a gyermek iskolájában, az iskolaorvos végzi majd el, azon részt venni nem lesz kötelező, de Székely Tamás, egészségügyi miniszter szerint aligha fognak tartani a vizsgálattól, így évente közel 90-100 ezer fiatal egészségi állapotáról kapnak majd képet a szakemberek.
   
Székely Tamás ismertetése szerint a 16 évesek átesnek egy teljes fizikális vizsgálaton, nézik a tápláltsági állapotukat, testsúlyukat, testtömegüket, fejtérfogatot mérnek, megvizsgálják a testi fejlettséget, továbbá vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérésen esnek majd át. Lesz látás- és hallás-, szív- és érrendszeri, mozgásszervi vizsgálat is, illetve pszichés és mentális fejlettségre vonatkozó vizsgálatokat is végeznek az orvosok. Ezen kívül kitérnek majd a különböző betegségek rizikócsoportjaira is, így a dohányzásra és az alkoholfogyasztásra. Amennyiben valamely vizsgálatnál rossz eredményt talál az iskolaorvos, a gyermeket szakrendelésre irányítja.
   
A tárca vezetője hozzátette: a vizsgálatok eredményét egy egészségügyi kiskönyvben rögzítik, a tervek szerint ez a kiskönyv "végigkíséri" a gyermek életét, hiszen a könyvecske tartalmazni fogja majd a 0-16 éves korig elvégzett összes vizsgálatot, beleértve a "záróvizsgát" is. 
   
A finanszírozásról szólva Székely Tamás elmondta, plusz forrást nem igényel a felmérés, hiszen a vizsgálatok egy részét az iskolás korú gyermekeknél eddig is elvégezték, a változás most csak annyi lesz, hogy a jogszabályban pontosítják az életkort. Komplex egészségiállapot-felmérés ingyen
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Gép mellett ebédel? Ne tegye!

Gép mellett ebédel? Ne tegye!

Olvasóinak nagy része rendszeresen az íróasztalánál fogyasztja el az ebédjét, bár a legtöbben még közülük is azt gondolják, hogy ez nem jó.

még több hír »
HIRDETÉS
Lehet itt élni:

Lehet itt élni: "Minden van, csak pénz és jó kaja nincs"

Magyarországon még létezik a szolidaritás, Budapest laza és sok benne a zöld, az emberek nyugisak és sokkal kevésbé hülyék, mint a franciák.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X