Fürdés a medúzákkal (sokkoló képek és videók)

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: medúza; Ongeim'l Tketau; extrém búvárkodás; Palau;

Fürdeni a medúzákkal?

További fotókat is láthat a képre kattintva...

Fotó:

Fürdeni a medúzákkal? Morbid gondolat, már csak azért is, mert egyes fajtájuk csípése halálos lehet. Elég csak a kockamedúzára gondolni. Ennek az állatnak a legerősebb a mérge az állatvilágban. Csaknem 60 darab, négy és fél méteres tapogatója és mintegy ötmilliárd csalánsejtje van. Akit megcsíp, annak nem sok esélye van a túlélésre. 

A fájdalomtól sokkot kap, képtelen mozogni, így megfullad. Évente körülbelül száz ember halálát okozza medúzacsípés. Mindezek tudatában inkább elkerüljük a kellemetlenséget, és nem megyünk medúzákkal teli vízbe. Pedig nem mindig kell félnünk tőlük, vannak barátságosabb fajták is, akikkel egészen egyedi vízalatti élményben lehet részünk. 

El tud képzelni egyetlen helyen több mint tízmillió medúzát?  Hihetetlen, pedig igaz: ennyi található a Ongeim'l Tketau tóban, Palaunál, a Caroline szigetcsoportnál. A tó sok millió évvel ezelőtt keletkezett, amikor a szárazföld egy része megsüllyedt, másik része pedig  felemelkedett, egy nagy sós adagot leválasztva a tengerből. A tó kapcsolatban maradt a tengerrel, kicsi sziklaréseken keresztül friss víz áramlik be. Átlag-mélysége 25, hossza 420, szélessége 160 méter. Hajóval közelíthető meg, majd egy könnyű hegymászás, és kirándulás következik a dzsungelen keresztül. A túra során a látogatók megismerhetik a hely élővilágát is.  

Még több döbbenetes felvétel galériánkban, kattintson!

Fotó:

A tóban élő medúzák a búrájuk alatt élő algákkal táplálkoznak. Az évek során a rendszeres és gazdag táplálék miatt, valamint külső fenyegetettség hiányában támadási-védekezési  kényszerük szinte teljesen eltűnt. Bár még mindig vannak méregtartó kamrácskáik, azok olyan picik, hogy egyáltalán nem veszélyesek. A megváltozott életkörülmények miatt sokkal gyengébb a csípésük, ezért lehet velük fürdeni is akár.

A medúzák naponta kétszer úsznak keresztül a tavon, hogy a kalapjuk alatt élő algákat napfény érje. Az algák állítják elő a fenntartásukhoz szükséges cukrot, amiből energiát nyernek. A még hiányzó energiához néha vadászniuk kell, ezért nem igazak azok a mendemondák, miszerint az itt élő medúzák már egyáltalán nem csípnek. 

Éjszaka a víz aljára süllyednek, ahol a víz nitrogén tartalma magasabb, ez is az algák életben maradásához szükséges. A békés harcosokként élő medúzák egyetlen ellensége a szellőrózsa ezen a vidéken, nagyon ritkán kell tehát védekezniük, így megfelelő szakértő felügyelete mellett akár füdeni is lehet velük.

Aki vállalkoznak a fantasztikus kalandra és együtt szeretnének úszkálni a medúzákkal, csak búvárfelszerelés nélkül tehetik ezt meg. A  búvárkodás ugyanis a magas hidrogén-szulfid tartalom miatt - ami mérgező - nem engedélyezett. Akik félénkebbek, vagy allergiásak a medúza csípésre, védőruhát kapnak. 

Kattintson a képre, ha többre is kíváncsi!

Fotó:

A hely leghíresebb lakója az arany-medúza, ami jellegzetes színéről kapta a nevét. Megtalálható még a pöttyös medúza is, ami átlagosan tíz centiméter átmérőjű, de elérheti akár a 60 centimétert is. Ez a faj nem veszélyes a fürdőzőkre, mert nem csalánozó, csak kellemetlen érzés velük találkozni.  A hold medúza 40 centiméteres átmérőjű is lehet. Nappal inkább a mélyben tartózkodik, ezért ritkábban látható.

A medúzák mellett más tengeri élőlénnyel is találkozhatnak az idelátogatók, akár tengeri szivaccsal, vagy kagylókkal. A jégmadár, a kormorán, a part menti mangrove fák lakói is csodálatos élményt nyújthatnak a látogatóknak. 

Aki a környéken nyaral, annak a medúzák közötti fürdőzés  mindössze 35 dollárjába kerül, mely magában foglalja a belépési engedélyt és a hajóút árát is, amivel a tóhoz eljuthatunk. A kevésbé vállalkozó kedvűek számára következzen néhány videó ebből a mesevilágból: 


-NE-
Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X