szerző:
hvg.hu

Minden órában hat abortuszt végeznek el Magyarországon, ami azt jelenti, hogy tízpercenként történik ilyen jellegű nőgyógyászati beavatkozás. S bár az utóbbi években némi csökkenést mutatnak a számok, az, hogy a fiatalok egyre korábban kezdik el a szexuális életet, arra figyelmeztet, hogy a felvilágosításból soha nem elég.

S hogy a tizenévesek igénylik is azt, hogy minél többet és minél többször beszélhessenek a szexről, az a felmérés is bizonyítja, amelyet tavaly februárban végzett el egy nagy óvszergyártó cég. A reprezentatív, online vizsgálat során 1500, 15-22 éves lányt és fiút kérdeztek meg, akik szinte egyöntetűen azt mondták, hogy nem elégedettek azzal a szexuális felvilágosítással, amit kapnak. Ráadásul az is inkább biológiaóra, mintsem olyan témákról való beszélgetés, ami valóban érinti és érdekli őket: szeretnék, ha az érzelmekről, a kapcsolatokról és a nemi szerepekről is szó esne. És tegyük hozzá: azokról a nemi úton terjedő betegségekről, amelyekkel kapcsolatban meglehetősen nagy a tájékozatlanság.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.  

MTI Plázs

Szexuális magabiztosság: hogyan sajátítható el?

A szülők, valamint a 12-17 éves kor között történő átfogó és teljes körű szexuális oktatás játssza a legnagyobb szerepet a fiatalok szexuális nevelése terén - derül ki egy nemzetközi kutatásból.

Kovács Andrea (hvg.hu) Itthon

Ön szájára venné-e a nemi szervét?

Egyszerre trágár és szemérmes nemzet a miénk, aminek kárvallottjai elsősorban a gyerekek. A technikai részletekkel többé-kevésbé tisztában vannak a tinédzserek, de a védekezéssel és az örömszerzéssel már vannak problémáik. Az ovisok azt kérdik, hogyan lesz a kisbaba, a tizenévesek pedig azt, az anális szextől teherbe lehet-e esni.