szerző:
MTI

Az állati eredetű influenzavírusok folyamatos fenyegetést jelentenek az ember számára, így az orvosoknak állandóan figyelemmel kell kísérniük e kórokozók okozta megbetegedéseket - hangsúlyozzák amerikai kutatók, akik a New Enggland Journal of Medicine című orvosi szaklapban publikálták tanulmányukat.

A sertésinfluenza-járványt taglaló első hivatalos beszámoló a kórokozót "Frankenstein-víruskoktélnak" nevezi, amelyben keverednek a sertés, a humán, valamint a madárinfluenza vírusának elemei. Ez a "komplex" vírus már 1998 óta "cirkulál". Mint a kutatók rámutatnak, hasonló "víruskoktélok" a jövőben is kialakulhatnak járványokat okozva.

A H1N1 sertésinfluenza vírusának új törzse az egész világot bejárta, noha Észak-Amerikát sújtotta leginkább. Az Egészségügyi Világszervezet folyamatosan figyeli az epidemiológiai adatokat a világjárvány (pandémia) kialakulásának jeleit kutatva.

Eddig az új vírustörzsnek 46 halálos áldozata van, kettő kivételével mind mexikóiak, ám a közegészségügyi szakemberek szerint számuk nőhet. Mint rámutatnak, a "közönséges", szezonális influenza is átlagosan ötszázezer emberi életet követel évente világszerte, az új törzs pedig legalább ilyen fertőző.
   
Lyn Finelli, az Egyesült Államok Járványügyi Központjának (U.S. Centers for Disease Control and Prevention) kutatója munkatársaival 11 olyan személyről számol be, akik 2005 óta megfertőződtek az új influenzavírus elődjével. A betegek egy kivételével közvetlenül a sertésektől fertőződtek meg. A sertéseket már hosszú idő óta egyfajta potenciális "keverőedényként" tartják számon, amelyek szervezetében a különböző influenzavírusok "csereberélhetik" génjeiket.
   
"A legújabb események fényében a sertés-, humán- és állati influenzavírusok keveredése miatt elkerülhetetlen az influenzavírusok új nemzedékének megjelenése, amelyek világjárványt okozhatnak" - hangsúlyozzák a kutatók.
   
Az új influenza tünetei kissé különböznek szezonális "társa" okozta szimptómáknál, ám igen tipikusak. A betegek köhögtek, s 90 százalékuknak láza volt. Ám a páciensek 30 százalékánál hasmenés is kialakult, ami nem jellemző a szezonális influenzára. 

Medipress Plázs

Hamis influenza-gyógyszerekre figyelmeztet az Interpol

Hamisított influenza elleni gyógyszerekkel kapcsolatos figyelmeztetést adott ki az Interpol. A világ legnagyobb, 187 országban működő nemzetközi rendőrségi szervezete szerint a közeljövőben illegális, engedély nélküli influenza-gyógyszereket hirdető e-mailek jelenhetnek meg a világhálón.

hvg.hu Plázs

Megbénítja az immunrendszert az influenzavírus

A Pennsylvania-i Philadelphia Gyerekkórház legfrissebb tanulmánya szerint az influenzavírus instabillá teszi a szervezet védekezőrendszerét, szabaddá téve az utat más fertőzések előtt. A felfedezés időszerűen, hiszen a világ jelenleg is küzd az új, H1N1 vírus ellen. Végre megértheti az orvostudomány, miért halhatnak bele az influenzába egészséges emberek is.

MTI Plázs

Kínai fűszernövénnyel az influenza ellen

Közel 30 százalékkal emelkedett a csillagánizs nagykereskedelmi ára Kínában, miután kiderült, hogy a dél-kínai Kuanghszi Csuang Autonóm Területről származó fűszernövényből készül az influenza kezelésére használt gyógyszer egyik alapvető összetevője.

MTI Itthon

Új influenza: "lesznek halálesetek" hazánkban is - véli a miniszter

Nem kerülhető el, hogy Magyarországon is járványt okoz az új influenzavírus, ami még megbetegedést nem okozott hazánkban - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a Ferihegyi repülőtéren, miután hazaérkezett az egészségügyi miniszterek luxembourgi tanácskozásáról.

Szellem

Influenzaábécé

Az influenzavírusok szinte minden gerinces fajt – a madarakon és a sertéseken kívül a lovakat, a rágcsálókat, a...