szerző:
hvg.hu

Az Amazonas esőerdeiben megtalálható macskakarom alkalmas lehet különböző gyulladások és fertőző betegségek kezelésére, s a legújabb vizsgálatok szerint a H1N1 influenza szaporodását és a fertőzés kialakulását is megakadályozza.

A brazil dzsungelben több mint 20 000 növényfaj él. Közülük számosat használnak tradicionálisan a helyi indián lakosság körében gyógyhatású szerként. Ezek egyike a macskakarom nevű gyógynövény.

Több ismert immonológus szerint, az alkalmazási javallatok között szerepel gyulladásos és fertőző betegségek, daganatok kiegészítő kezelése, kemoterápiás és nem szteroid gyulladás gátló kezelések mellékhatásainak csökkentése. A több országban végzett kutatások is igazolták, hogy a macskakarom kivonatok immunrendszert befolyásoló és gyulladást gátló hatásának egyik alapja egyes génekre gyakorolt gátló hatása.

Placebo kontrollal végzett kettősvak vizsgálatokban a macskakarom hatásosnak bizonyult rheumatikus és más gyulladásos izületi betegségek kiegészítő kezelésében, valamint gátolta az új típusú influenza vírusok szaporodását és a fertőzés kialakulását.

Medipress Plázs

Hamis influenza-gyógyszerekre figyelmeztet az Interpol

Hamisított influenza elleni gyógyszerekkel kapcsolatos figyelmeztetést adott ki az Interpol. A világ legnagyobb, 187 országban működő nemzetközi rendőrségi szervezete szerint a közeljövőben illegális, engedély nélküli influenza-gyógyszereket hirdető e-mailek jelenhetnek meg a világhálón.

MTI Plázs

Kínai fűszernövénnyel az influenza ellen

Közel 30 százalékkal emelkedett a csillagánizs nagykereskedelmi ára Kínában, miután kiderült, hogy a dél-kínai Kuanghszi Csuang Autonóm Területről származó fűszernövényből készül az influenza kezelésére használt gyógyszer egyik alapvető összetevője.