szerző:
hvg.hu

Pszichés állapotunknak igen meghatározó jelentősége van az allergiák kialalkulásánál is, asztmás rohamot erős ingerek – nevetés, sírás, sokk – is kiválthatnak. Annak ellenére, hogy egyre többen allergiások, nem érezzük a betegség súlyát – vélekedik Nékám Kristóf allergológus. Interjú.

Medizóna: Hogyan került kapcsolatba az allergológiával?

N. K.: Petrányi Gyula professzor volt az, aki meghonosította a II-es Belklinikán az immunológiát. Nyitott volt minden újdonságra, s mikor az ételallergiával kapcsolatban olvasott egy külföldi tanulmányt, felhívta a figyelmemet arra, hogy érdemes lenne ebben a témában elmélyedni. 1985-ben tettem le a szakvizsgát allergológiából, ezután kezdtem el a Belklinikán az ételallergia-rendeléseket, amit aztán a jelenlegi munkahelyem folytattam és építettem ki. Bár ez a fő területem, minden típusú allergiával foglalkozom.

A felnőttek ételallergiája nagyon érdekes, számtalan, a külvilággal való kapcsolatukra, ok-okozati összefüggésre rámutat. Mivel sok lelki tényező játszhat szerepet egy-egy tünet megjelenésében, gyakran nehéz megállapítani, hogy a beteg panaszai milyen mértékben köthetők valamilyen ételkomponenshez, illetve mennyit ad a tüneteihez a pszichéje. Fontos eldönteni, vannak-e egyáltalán olyan objektív tünetei a betegnek, amelyek – például – egy diétával megszüntethetők.

Medizóna: Ezek szerint előfordulhat egy ételallergiás betegnél, hogy nincs is ételallergiája, csak valamilyen lelki gond okozza a tüneteket?

N. K.: Igen, hiszen ha stresszesek vagyunk, valamilyen trauma ér bennünket, az bizony – többek között –  az emésztőrendszerünket is erőteljesen érinti. Amikor egy beteg jelentkezik a tüneteivel, amelyek hátterében nem találunk semmilyen ételhez kapcsoló érzékenységet, akkor sokat segíthet egy pszichológus közreműködése. Néha nem egyszerű megértetni és elfogadtatni a pácienseinkkel, hogy a pszichéjük okozza a bajt. A lelki háttér mint tényező az allergiák összességére vonatkozik. Tudjuk, hogy asztmás rohamot erős ingerek – nevetés, sírás, sokk – is kiválthatnak. Ám olyan betegnél is előidézhet rohamot a stressz, aki folyamatosan szedi a gyógyszerét és a környezete is változatlan. Még öt évvel ezelőtt sem volt ennyire egyértelmű, hogy a pszichés állapotunknak ilyen meghatározó jelentősége van az allergiák esetében is.  

A teljes interjút elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.  

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Plázs

Asztma: sokat mosakszunk és több a háziállat

Nő a gyerekkori asztma gyakorisága Magyarországon is, s ennek okát elsősorban a modern életstílusban keresik a kutatók. Bár az allergiás asztma kialakulása részben attól is függ, hogy az illető örökölt-e genetikai hajlamot, nagy a jelentősége annak, hogy környezetében milyen mennyiségben vannak allergiát okozó anyagok, illetve milyen további tényezők segítik elő a betegség kialakulását.

MTI Plázs

Megvédhet a ráktól az allergia

Az allergiák egy sor rákos megbetegedéstől megvédenek. A tudományág eredményeinek eddigi legátfogóbb elemzése megmutatta, hogy az immunrendszer túlzott reakciója megvédi a daganatoktól a környezeti hatásoknak közvetlenül kitett szöveteket, mint amilyen a bőr, a tüdő, a száj és a gége, a gyomor és a bél, továbbá a méh és a méhnyak.

Medipress Plázs

Elkészült a parlagfű-allergia elleni oltás

Hamarosan megjelenhet a gyógyszerpiacon a várva várt védőoltás, amely kevesebb injekcióval hosszabb időn át véd a parlagfű-allergia tüneteitől. A hagyományos allergia vakcinákkal szemben, amelyeket hónapokon át hetente kell beadni, az új oltásra csak néhányszor lenne szükség, hatása viszont hosszabb lenne.