szerző:
Medipress

Egy svéd tanulmány szerint az Alzheimer-kór biomarkereit az agyi-gerincvelői folyadékban már a betegség nagyon korai stádiumában ki lehet mutatni.

A göteborgi egyetem kutatói 168 beteg agyi-gerincvelői folyadékmintáját elemezték, és jellegzetes mintát mutattak ki a CSF AD profil elnevezésű biomarkerekben, amelyek enyhe memóriazavarban szenvedő betegekben vannak jelen, ami korábban észlelhető, mint amit a betegség napjainkban alkalmazott tesztjei képesek kimutatni.

„Minél korábban tudjuk kimutatni az Alzheimer-kórt, annál többet tehetünk a betegért” – nyilatkozta Kaj Blennow kutató. Azok a betegek, akik az agyi-gerincvelői folyadék biomarker profiljának jellegzetes változásait mutatták, a romlás 27-szer magasabb kockázatával bírnak, mint a kontroll csoport tagjai. A kutatás során arra is fény derült, hogy az enyhe kognitív zavarban szenvedő betegeknél - akiknél már kiallakult a kór - kimutatható a már említett biomarker.

A tanulmány összefüggést mutatott ki a biomarker és az Alzheimer más jellegzetes jelei között is, beleértve az APOE e4 gén jelenlétét, vagy az emlékezést szabályozó agyi terület romlását. A felfedezés akkor bír majd nagy jelentőséggel, „ha az új típusú gyógyszer, amely közvetlenül képes lelassítani a betegség előrehaladását, klinikailag is igazolható” – nyilatkozta Blennow. A kutató szerint ebben az esetben fontos, hogy már az előtt elkezdjük a kezelést, mielőtt az agyi változások túlságosan súlyossá válnának.

A hét európai országból származó beteg részvételével készített tanulmány a Lancet Neurology legújabb számában olvasható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

GPS-cipőkkel segítenék az Alzheimereseket

Beépített helymeghatározó eszközzel (GPS) ellátott cipő kifejlesztésére szövetkezett egy technológiai és egy cipőgyártó vállalat: a találmánnyal megakadályozhatnák a szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kóros pácienseknél gyakorta előforduló "elveszést".

MTI Plázs

Felfedték az Alzheimer-kór néhány titkát

Amerikai tudósok felfedték a szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kórt fémjelző agyi lerakódások hátterében zajló folyamatok egy részét. A tanulmányok a brit Nature és az amerikai Science tudományos folyóiratok eheti számában jelentek meg.