szerző:
Medipress

Egy svéd tanulmány szerint az Alzheimer-kór biomarkereit az agyi-gerincvelői folyadékban már a betegség nagyon korai stádiumában ki lehet mutatni.

A göteborgi egyetem kutatói 168 beteg agyi-gerincvelői folyadékmintáját elemezték, és jellegzetes mintát mutattak ki a CSF AD profil elnevezésű biomarkerekben, amelyek enyhe memóriazavarban szenvedő betegekben vannak jelen, ami korábban észlelhető, mint amit a betegség napjainkban alkalmazott tesztjei képesek kimutatni.

„Minél korábban tudjuk kimutatni az Alzheimer-kórt, annál többet tehetünk a betegért” – nyilatkozta Kaj Blennow kutató. Azok a betegek, akik az agyi-gerincvelői folyadék biomarker profiljának jellegzetes változásait mutatták, a romlás 27-szer magasabb kockázatával bírnak, mint a kontroll csoport tagjai. A kutatás során arra is fény derült, hogy az enyhe kognitív zavarban szenvedő betegeknél - akiknél már kiallakult a kór - kimutatható a már említett biomarker.

A tanulmány összefüggést mutatott ki a biomarker és az Alzheimer más jellegzetes jelei között is, beleértve az APOE e4 gén jelenlétét, vagy az emlékezést szabályozó agyi terület romlását. A felfedezés akkor bír majd nagy jelentőséggel, „ha az új típusú gyógyszer, amely közvetlenül képes lelassítani a betegség előrehaladását, klinikailag is igazolható” – nyilatkozta Blennow. A kutató szerint ebben az esetben fontos, hogy már az előtt elkezdjük a kezelést, mielőtt az agyi változások túlságosan súlyossá válnának.

A hét európai országból származó beteg részvételével készített tanulmány a Lancet Neurology legújabb számában olvasható.

MTI Tech

GPS-cipőkkel segítenék az Alzheimereseket

Beépített helymeghatározó eszközzel (GPS) ellátott cipő kifejlesztésére szövetkezett egy technológiai és egy cipőgyártó vállalat: a találmánnyal megakadályozhatnák a szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kóros pácienseknél gyakorta előforduló "elveszést".

MTI Plázs

Felfedték az Alzheimer-kór néhány titkát

Amerikai tudósok felfedték a szellemi leépüléssel járó Alzheimer-kórt fémjelző agyi lerakódások hátterében zajló folyamatok egy részét. A tanulmányok a brit Nature és az amerikai Science tudományos folyóiratok eheti számában jelentek meg.