Európa legszebb tavai

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Olaszország; Magyarország; európa; Franciaország; Svájc; Balaton; nyugat; Izland; sziget; park; Sport; gyerek; Anglia; erdő; ; nyaralás; gazdag; célpont; tópart; strand; tengerpart; turisztikai; tavak; vizek; kedvenc; parti; part; kemping; népszerű; nemzeti park; alpok; Bern; genfi-tó;

Ajánlatunkkal tehát azt szeretnénk elérni, hogy ha másként nem is...

tó

Horvátország, Plitvicai tavak

Fotó:

Ajánlatunkkal tehát azt szeretnénk elérni, hogy ha másként nem is, legalább átutazóban egy-egy napra megpihenjünk partjaiknál, hiszen Európa legszebb tavai ma is csodálatos élményt nyújtanak. Lássuk, melyek ezek:

Horvátország, Plitvicai tavak
A horvát Nemzeti Park területe 295 négyzetkilométer és érintetlen szépsége miatt a világörökség része. Területén 16 tó található, melyeket csaknem 200 kisebb nagyobb vízesés és folyó köt össze. A tavak füzérszerűen helyezkednek el és ha követjük őket, akkor a kezdeti 639 méteres tengerszint feletti magasságból 483 méterre ereszkedhetünk le. A környező erdők remek kirándulóhelyek, a part menti sétautak, kis hidak remek alkalmat kínálnak a romantikus sétákhoz. A gyerekesek kisvasúttal vagy hajóval is bejárhatják a vidéket. Kirándulás, úszás, evezés, raftingolás, biciklizés, ezek együtt nagyon csábítóan hangzanak az aktív pihenést kedvelők számára, de  hegymászás, barlangtúra is kiegészítheti a szokásos kirándulásokat. Sebes folyók kötik össze a tavakat, amik remek látványt is nyújtanak vízeséseikkel. A tavak vize nyáron a 25 Celsius fokot is elérhetik, tehát fürdőzésre is alkalmasak.

Olaszország, Garda-tó
A Garda-tó 52 km hosszú és 18 km széles Olaszország legnagyobb tava, amelyik az Alpok és a Pó folyó találkozásánál alakult ki. Hegyek, valamint csodás középkori falvak között helyezkedik el. Ideális pihenőhely azok számára, akik a fürdőzés mellett a kirándulást is kedvelik. A hegyről fújó állandó szél miatt Európa kedvelt szörföző helye, de más extrém sportot kedvelők is messziről zarándokolnak ide, mert remek kiinduló hely ez a hegyi kerékpárosoknak és a sziklamászókat is messze vidékekről ide vonzza a környék. Mediterrán éghajlata miatt sokan keresik fel strandjait, kempingeit. Déli partján az éjszakai élet visszafogottabb, emiatt elsősorban kisgyermekeseknek ajánlott. 

Izland forró tavai

Fotó:

Lengyelország, Mazuri tavak
Lengyelország a tízezer tó hazája. Ebből 3300 található a leghíresebb, Mazuri tavak név alatt. A gleccserek által kialakított, dombos tóvidék a vitorlázók, kajakozók kedvelt kiránduló helye. Rendszeresen nemzetközi vitorlás találkozók színhelye. A hangulatos menedékházak családias  vendéglátással várják a kirándulókat. Vizitúrán is részt az ide érkező, melyek akár egy hetesek is lehetnek, sátoros táborhelyekkel.

Izland, Kék-Lagúna
Izland szigetén, a Reykjanes félszigeten egy lávatenger közepén tárul elénk a csodás kék víz. A kétezer méter mélyről feltörő forró víz lehűtés után éri el az élvezhető, 40 fokot. A termálvíz sokakat csábít fürdőzésre, még télen is. A selymes, meleg tengervíz éles kontraszt a kőrengetegben, színét a vízben található ásványi anyagoknak és algáknak köszönheti. A Nemzeti Park remek kirándulásokat ígér az ideérkezőknek, vízesések, gejzírek felejthetetlen látványával.

Anglia, Lake District
Észak-nyugat Anglia területén található ez a népszerű kirándulóhely, melynek tavai és hegyei csábítják ide a látogatókat. A hegyek közötti tavak medrét a jég vájta. Tíz tava közül csupán egy viseli nevében is a tó elnevezést. Az ide látogatók pontos útmutatást kapnak, merre érdemes elindulni, ez különösen a kezdők számára lehet hasznos. Ajánlott túra például Derventwater, ahol komphajókkal vagy bérelhető csónakokkal lehet a kis szigetek között közlekedni. A tavak körüli hegyek kedvelt túrahelyek, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környező vidékekre. 

Jet d’Eau: ma már jelkép

Fotó:

Görögország, Macedóni, Albánia,  Perspa-tavak
A Balkán-félsziget legnagyobb tava, melyre mindhárom ország sajátjaként tekint. Ez érthető, hiszen a közös határokon terül el. Két tóról van szó, melyeket 853 méter magasan vannak és csak egy keskeny földsáv választ el őket egymástól. Kis szigete a X. században fővárosa volt Sámuel bolgár cár birodalmának, erről mesél az itt található erőd és templomrom is. A hetvenes évekig katonai terület volt, turisztikai forgalma csak ezt követően fejlődött ki, ám gazdag élővilága miatt 2000-ben természetvédelmi területté nyilvánították. 
 
Franciaország, Svájc, Genfi-tó
Európa második legnagyobb édesvizű tava, a Balaton után. Franciaországi partszakasza 54 km, a svájci pedig 121 km hosszú. Mediterrán jellegű parti sétánya tengerparti hangulatot idéz. A tó keleti végében van Chillon vízi vára, nevét 1150-ben említették először és a savoyaiak nevéhez kötötték. Fontos ellenőrzési pontként működött a Szent Bernát útvonalon. A déli partjánál található a Jet d’Eau szökőkút, ami 135 méter magasra, 200 km/h sebességgel lövelli ki vízsugarát. Eredetileg csupán egy biztonsági szelepként működött, a vízművek és vízvezeték-hálózat túlnyomásának kiküszöbölésére, de 1891-től valódi jelképpé vált. A tó partján található Lausanne, ami római kori emlékeiről híres és a sport és szabadidős tevékenységek központja. A tavon kishajó közlekedik, a tó körül pedig piros kisvasúttal utazhatnak a látogatók. 
 
-NE-

Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X