szerző:
Medipress

A kávé és más koffeintartalmú szerek fogyasztása befolyásolhatja az ösztrogén és egyéb nemi hormonok szintjét, természetesen nőknél. Ez a megfigyelés magyarázatot adhat arra, hogy a koffein hatására számos daganattípus kialakulásának kockázata megváltozik.

Számos tanulmány mutatott ki összefüggést koffein és az emlő-, valamint a petefészekrák kialakulása között, habár az összefüggés nem volt mindig egyértelmű.  Egy friss tanulmány – igen hosszú vizsgálat alapján, amelyben az Egyesült Államokban tevékenykedő nővérek vettek részt – szerint a magas koffeinbevitel a petefészekrák kialakulásában alacsonyabb kockázatot jelent a menopauza utáni nőkben, ellenben magasabb kockázatot a menopauza előttiekben.  

„Senki nem tudja bizonyosan, van-e a koffeinnek közvetlen hatása a rák kockázatára, de amióta fény derült arra, hogy az ösztrogén és egyéb nemi hormonok szerepet játszanak mind a petefészek-, mind az emlőrák kialakulásában, felmerül a koffein esetleges jótékony hatása” – hangsúlyozta Joanne Kotsopoulos, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa.  

A kutató munkacsoportja a koffeinbevitel és a hormonszintek kapcsolatát vizsgálta, több mint 1200 nőt teszteltek.  A résztvevő hölgyek a vizsgálat során számos kérdőívet töltöttek ki, ezekben többek között rákérdeztek a diétás szokásaikra és egyéb életmódbeli faktorokra, valamint vérmintákat vettek.

A kutatók elraktározták az így nyert mintákat, valamint megmérték az ösztrogén, és más nemi hormonok szintjét.  Végül úgy találták, hogy a menopauza előtt lévő nőknél a több koffein alacsonyabb ösztradiol-szinttel járt. Meglepetésre a koffeinfogyasztás egy másik nemi hormon, a progeszteron szintjét emelte meg.  A vizsgálat merőben más eredményt hozott a menopauza után lévő nők esetében. Náluk a magas kávéfogyasztás a nemi hormonok kötődéséért felelős fehérje szintjét emelte meg. A nemi hormonok kötődéséért felelős fehérje csökkenti az ösztradiol és a tesztoszteron hatását, ezéltal a menopauzán már túllévő nőknél csökken az emlőrák kockázata is.  

Az elmélet szerint - még nem tisztázott minden részlete -, a menopauza előtti nőknél az alacsony ösztrogén-szint véd a petefészekrák kialakulásával szemben, ami nem magyarázza meg azokat a korábbi megfigyeléseket, miszerint a gyakori kávéfogyasztás menopauza előtti nőknél növeli a petefészekrák kialakulásának kockázatát. 

A kutatók szerint eredményeik felvetik a koffein nemi hormonokra való hatását, azonban, hogy ennek milyen hatása lehet az említett hormonokhoz kapcsolható daganatok kialakulásában, még számos vizsgálatot igényel.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Plázs

Koffeinkalkulátor: mennyit ihatunk egy nap?

Világszerte emberek milliói kezdik a reggelt egy csésze kávéval, teával, vagy frissülnek fel a nap során egy csésze cappuccino vagy egy pohár kóla mellett. Ezek a legnépszerűbb élénkítő hatású italok. Közös hatóanyaguk a koffein, amely fokozza az éberséget, a koncentrációt, a mentális és fizikai teljesítményt.

hvg.hu Plázs

Mire jó még a koffein?

A koffein élénkítő hatása fontos szerepet tölthet be a mindennapi életben, különösen hasznos lehet olyan helyzetekben, ahol fontos a megfelelő éberség. Megfázáskor, kínzó fejfájás esetén a koffeint tartalmazó gyógyszerek átsegíthetnek bennünket egy-egy nehéz időszakon. De mire lehet még jó a kávé? Összegyűjtöttük néhány kutatás eredményét.