szerző:
Medipress

A Wake Forest Egyetem egészségügyi központjának egyik kutatója a világon először igazolta, hogy Észak-Karolina államban a talajvízben és a levegőben található mangán összefüggést mutat a daganatos halálozással.

John Spangler, az egyetem család- és közösségi orvoslás professzora pozitív összefüggést talált a talajvíz mangántartalma és az összes daganat, a vastagbélrák és a tüdőrák előfordulása között, míg a levegőben található mangán koncentrációja fordítottan arányos az összes daganat, az emlőrák és a tüdőrák előfordulási arányával.

„Nyomokban szükségünk van mangánra, azonban a túl nagy mennyiség veszélyes lehet” – magyarázta Spangler. Mivel a mangánt világszerte használják a benzinben az ólom helyett, egyre nő a környezetben található mangán mennyisége és a talajvíz mangántartalma a jövőben tovább növekedhet. Spangler reméli, eredményeivel felhívta a figyelmet a problémára és további vizsgálatok kezdődnek a témában.

A tanulmányt a Biological Trace Element Research jelentette meg a múlt hónapban az interneten.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Medipress Plázs

A koffein és a rák kapcsolata

A kávé és más koffeintartalmú szerek fogyasztása befolyásolhatja az ösztrogén és egyéb nemi hormonok szintjét, természetesen nőknél. Ez a megfigyelés magyarázatot adhat arra, hogy a koffein hatására számos daganattípus kialakulásának kockázata megváltozik.

MTI Plázs

Kevésbé fenyegeti a rák a vegákat

A vegetáriánusoknál 12 százalékkal kisebb eséllyel fejlődik ki rák a húsevőkhöz képest, különösen a vérrák esetében nagy az eltérés - jelentették be szerdán brit kutatók.