A világ legszebb kastélyai (képgalériával)

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: sziget; világ; francia; csatorna; Arany; fal; kastély; bor; gazdag; tenger; falu; hotel; Tibet; templom; palota; lovagrend; lajos; kolostor; képgaléria; kép; legszebb várak; legszebb kastélyok;

Akadnak olyanok, akik pontosan ismerik a kastélyokhoz  fűződő, általában véres történelmi tényeket, de sokan csak a...

Akadnak olyanok, akik pontosan ismerik a kastélyokhoz  fűződő, általában véres történelmi tényeket, de sokan csak a szépségük miatt keresnek fel egy-egy épületet. Összeállításunkban közelebbi és távolabbi, csodálatos, gyakran mesebeli kastélyokat mutatunk be, amelyek közül kedvükre válogathatnak azok, akik éppen vártúrára készülnek. Persze már a képek is szemet gyönyörködtetők, hiszen a legtöbb kastélyról és várról tényleg csak a mesebeli kacsaláb hiányzik.  

 

Alarcon Castle, Spanyolország
Spanyolország közepén, Madridtól másfél órányi autóútra található ez a középkori falu. A várfallal körbevett erőd, a templomok, a kőházak és maga a vár hűen visszaadja a középkor hangulatát. A várat a VIII. században kezdték el építeni majd tovább foltozták, így a későbbi korok emlékeit is felfedezhetik a turisták. A sziklás falra épített erődítményt körbe veszi a Jucar folyó és az őrtornyokból csodálatos látvány fogadja a látogatókat. A vártúrát az itt található hotelben eltöltött éjszaka teszi teljessé.

Carcassonne, Franciaország
Franciaország déli részén, az Aude folyó partján a rómaiak építettek fel egy erődöt, amelyet a XII. században a Trencavel bárók családja csodálatos várrá alakított. Szent Lajos idején készült el a kettős várfal-rendszer, ami szinte bevehetetlenné tette az építményt. Szép Fülöp korában alakították át a román kori templomot gótikus katedrálissá. A XIX. században újították fel a leromlott állapotú várat, ami sokak szerint túl jól, túl szépre sikerült, még akkor is, ha az eredeti tervek alapján dolgoztak.

Malbork, Lengyelország
Gdansktól csupán 65 kilométerre található Európa legnagyobb középkori vára. Vöröstéglás kövei a monda szerint az itt megöltek vérétől kapta színét. A XII. században a német lovagrend számára engedélyezte III. Celesztin pápa, hogy ebben a várban éljenek a rend tagjai. Később államot alapítottak, amit IX. Gergely pápa engedélyezett, a területet örök időkre a lovagrendnek adományozva. Több részből álló várrendszer már messziről lenyűgözi az ide érkezőket. Ebben a várban minden évben megrendezik a keresztes lovagok háborújának várjátékát, amelyben Jagello lovagjai megpróbálják bevenni Malborkot. Ekkor igazi középkori hangulatot varázsolnak a látogatók számára nemcsak a lovagi tornával, hanem a középkori mesterségek vásárával is.

Mont-Saint-Michel, Franciaország
A La Manche csatorna árapály területén található gránitsziklára épült ez a varázslatos építmény, Franciaország normandiai partjától egy kilométerre. Érdekessége, hogy apálykor gyalog is megközelíthető. A legendák szerint 708-ben Avranches püspökének megjelent Szent Mihály arkangyal, aki megparancsolta neki, hogy a tengerből kiemelkedő sziklára kolostort építsen. Kétszáz év múlva a szigetet a normannok foglalták el, így a kolostort már a normann építészeti stílusjegyek jellemzik. A francia forradalom idején a bencés kolostort bezárták, az épület börtönként működött tovább.

Hohenzollern kastély, Németország
A Stuttgarttól 50 kilométerre található kastély építését a IX. században kezdték el. A XV. században szinte teljesen megsemmisült, így mai formáját a XIX. században nyerte el. A mesebeli palota mindig a Honenzollern család tulajdonában volt, közülük  több német, porosz, sőt román uralkodó került ki. 

Lichtenstein Vára, Némerotrszág
Alapjai az 1200-as években épültek a sváb Alb hegy sziklás tetejére. Meseszerű tornyait 1840-42-ben emelték az Urah hercege számára, aki az épületet vadászkastélyként használta. Az építészeti látványosság mellett sokakat vonz ide az itt található különösen gazdag fegyvergyűjtemény is.

Potala Palace, Tibet
Végül ugorjunk egy nagyot és nézzük meg a dalai lámák téli rezidenciáját, ami  3700 méter magasan fekszik. A mondák szerint a palotát az istenek építették egy éjszaka alatt. Történelmi források szerint építését a VII. században kezdték el, majd a XVII. században, az 5. Dalai láma építtette újjá. Alapterülete 360 ezer négyzetméter, csillogó aranyozott teteje messziről látható. A palota falait gránitból faragták és az épületeket öntött vassal kötötték össze, hogy ellenálljanak a földrengésnek. A palotacsoport négy részből áll, ezekben körülbelül hétezer helyiség található, amelyek falait freskók borítják. Az épület-együttes nyolc önálló pagodát is tartalmaz, amelyek közül kiemelkedik a Dalai Láma sír-pagodája, melyet csaknem négy tonna arannyal vontak be és 15 ezer drágakővel díszítettek.

-NE-

Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X