szerző:
MTI

Legalább egy évtizedig keringett észrevétlenül sertésekben az új típusú H1N1 influenzavírus, mielőtt átlépett az emberre - közölték a téma szakértői.

Molekuláris elemző módszerekkel sikerült kimutatni, hogy az influenzavírus mutálódott, amikor nemrégiben átlépett a sertésről az emberre - mondta Michael Worobey, az Arizonai Egyetem munkatársa az Egyesült Államok Orvosi Intézete szervezésében, influenzaszakértők részvételével megtartott keddi találkozón.
   
Worobey szerint ahogy a sertésekben, úgy az emberekben is egy ideig úgy keringett a vírus, hogy nem vették észre. Fontosnak tartja ezért, hogy az állategészségügyi ellenőrzéseket is szigorítsák amellett, hogy az emberekben felbukkanó vírusokat nyomon követik.
   
Az új típusú H1N1 vírus áprilisban tűnt fel, terjedését júniusban nyilvánították világjárványnak. Bár gyorsan szétszóródott világszerte, a közegészségügyi szakértők megkönnyebbülésére eddig csak enyhe megbetegedést okoz.
   
Az Orvosi Intézet független, az amerikai kormányt egészségügyi kérdésekben tanácsokkal ellátó szervezet, amely a találkozót azért hívta össze, hogy megvitassák a mostani világjárványt, és felkészüljenek a következőre.
   
Worobey elmondta, hogy számos ország kutatójával áll kapcsolatban, akiktől helyi vírusmintákat kapott. A szakember összehasonlította a mostani és a régebbi vírusminták genetikai állományát, így követte nyomon a kórokozó változását.
   
Az orvosok általában ritkán tesztelték az influenzás tünetekkel jelentkező pácienseket a kórokozó megállapítása érdekében, még ritkább esetben készül el a vírus genetikai elemzése, ezért nehéz megállapítani, hogy hol és ki fertőződött meg elsőként az újinfluenza vírusával. Az emberről emberre terjedést azonban hatékonyan nyomon lehet követni - hangsúlyozta Worobey.
   
A szakember hozzátette, hogy az új törzsben madárinfluenza vírusból származó génszakasz is található, amely már igen régen lépett át madárról sertésre.
   
Az emberre átkerült vírus a korábbinál gyorsabb változásba kezdett: mintegy másfélszer gyorsabb az evolúciója, mint a sertésekben volt. A most terjedő pandémiás H1N1 - az orvosok és vakcinagyártók megkönnyebbülésére - még nem mutálódik, ám ez bármikor megtörténhet a virológusok szerint.
  
 

hvg.hu/MTI Napi merítés

H1N1: bezárnak egy szegedi iskolát

Csütörtökre és péntekre rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a szegedi Vedres István Szakközépiskolában, ahol a A/H1N1 influenzavírus okoz a szokásosnál nagyobb létszámú hiányzást - közölte Tombácz Zsuzsanna, a regionális tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályvezetője.

hvg.hu Plázs

H1N1: kiderült, melyik iskolában fertőzött

Kiderült, hogy a legújabb fertőzéseket egy óbudai általános iskolában azonosították. A szúrópróbaszerűen vett minták pedig azt is igazolták, hogy az ELTE gólyatáborában mégis az (A) H1N1 okozta a diákok megbetegedéseit. Járványról még nem beszélhetünk, de több kisebb gócról tudnak a szakemberek, akik szerint bárhonnan el lehet kapni a vírust. Nem árt tehát óvatosnak lenni, amíg megérkezik a védőoltás.

hvg.hu Plázs

H1N1: tanítási szünettel lehet védekezni

Túl vagyunk az első tömeges megbetegedésen, egy csepeli iskolában 112 gyermeket fertőzőtt meg az A/H1N1. Az országos tiszti főorvos szerint várható volt, hogy iskolákban, zárt közösségekben könnyebb dolga lesz az új vírusnak. Nem kizárt, hogy további megbetegedések lesznek, az ÁNTSZ szerint minden ilyen esetben indokolt a tanítási szünet mielőbbi elrendelése. Leghamarabb tavasszal lélegezhetünk fel, a járvány első hulláma után.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

H1N1: negyven év után újra bosszút forral

Rettegésben tartja az egész világot, s addig tombol majd az új vírus, míg meg nem fertőzte a Föld lakosságát. Egyeseknél nem több egyszerű megfázásnál, míg másoknál halálos lehet. De miért is? Még nem ismerjük teljes valójában, de tanuljunk meg együtt élni vele, két-három évig szinte biztos, hogy marad.