szerző:
hvg.hu

A számítógép okozta szembántalom (computer vision syndrome, CVS) fogalmát a sajtó vezette be, a tudományos szakirodalom nem használja. Ennek ellenére igen sokatmondó kifejezés az érintettek számára, akik naponta több órán át merednek a monitorra.

A számítógéphasználat okozta szembántalom tudományos értelemben elfogadottabb, de sokkal kevésbé kifejező megnevezése a foglalkozási látásgyengeség (asthenopia). Az orvosok még ma sem tudják meghatározni, hogy a számítógéphasználat egyes aspektusai a szemnek pontosan milyen problémájával állnak kapcsolatban. Ez egyénenként is változik, de sok más tényezőtől is függ, például attól, hogy valaki mennyi időt tölt el naponta a monitor bűvkörében.

A tünetek hátterében az áll, hogy a szem és az agy is különbözőképpen működik a képernyőn látható és a nyomtatott szöveg feldolgozása során. A monitoron megjelenő szavak és képek határvonalai elmosódottak; a megjelenő karakterek pixelekből állnak, ám a szem csak nehezen tud ezekre fókuszálni, ezért megerőltetőbb számára a megjelenő kép élesre állítása. A folyamatos erőlködéstől a szem kimerül, elfárad és égni kezd. A kellemetlen látási tünetek enyhítése érdekében sokan előre hajolnak, vagy fejüket hátrabillentve, szemüvegük alsó részén keresztül nézik a monitort. Ezek a testhelyzetek nyakgörcsöt, a vállak elmerevedését vagy hátfájást okozhatnak.

Elmosódott vonalak. Nehéz fókuszálni
© Végel Dániel
A tünetektől szenvedő betegek leginkább a szem kiszáradására, irritációjára, homáylos látásra, fényérzékenységre, a távoli tárgyak élesre állításának átmeneti zavarára (pseudomyopia), kettőslátásra, hunyorgásra, fejfájásra, illetve nyak- és vállfájásra panaszkodnak.

A probléma kezelése

A már említett tünetektől szenvedőkön sokat segíthet egy számítógépes szemüveg, amelyek orvosi javaslatra készülnek. Hagyományos olvasószemüveggel nem enyhíthetők a panaszok, mivel a monitorokat általában valamivel messzebb helyezik el a kényelmes olvasótávolságnál. A számítógépes munkához tervezett szemüvegek éppen az átlagos képernyőtávolságban segítik a fókuszálást. A kontaktlencseviselőknek is szüksége lehet a szemüvegre.

Mindemellett növeljük meg a képernyő betűméretét, ugyanis hajlamosak vagyunk hunyorogni olvasáskor, s ez lelassítja a pislogást. Mivel a pislogás célja a szemek nedvesítése, ám ha sokáig meredünk a monitorra pislogás nélkül, szemünk könnyen elfárad és kiszárad.