Terítéken a férfi. Spermabankban jártunk

2009. október 20., kedd, 16:45 • Utolsó frissítés: 2009. október 20., kedd, 19:19
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

Kik fordulnak ma Magyarországon spermabankhoz? Milyen tévhitek övezik a donorokat és a szolgáltatásokat, amelyeket bizonyos feltételek mellett ma már az egyedülálló nők is igénybe vehetnek? Spermaanalízis, donorválasztás és a végkifejlet. Utánanéztünk, mi kerül a hűvösre, és hogyan választanak apát leendő gyermeküknek a párok, akiknek nem lehet közös utódjuk.

Egy baráti sörözés alkalmával vetődött fel az ötlet, utána már csak befektetőket kellett keresni a megvalósításhoz - emlékszik vissza a kezdetekre Balogh István, a Krio Intézet vezérigazgatója.  Az ország első spermabankja 1998 decemberében tárta szélesre kapuit, ám külföldön - a világ legnagyobb ilyen jellegű intézményét 1987-ben alapították - nagyobb múltja van a spermabankok szolgáltatásainak, azaz az ondó mélyfagyasztásának, tárolásának illetve ezt megelőzően elemzésének, amely során az is kiderül, nemzőképes-e a férfi. „Elsősorban azok kopognak be hozzánk, akik a jövőjükre gondolva - egy esetleges munkahelyi sérülés, betegség lehetőségével számolva - biztosítani szeretnék a későbbi utódnemzést, vagy olyan betegségben szenvednek, melynek kezelése során nemzőképességük csökkenhet, esetleg sterillé válhatnak” - mesél a „bankolás” legfőbb okairól a szakember.

Károsíthatja a nemzőképességet a tumoros betegségek orvoslásánál alkalmazott kemoterápia, sugárterápia. Kockázatosak a műtéti úton gyógyítható nemzőszervi betegségek, illetve azok a kórok, amelyek csak tartós gyógyszerfogyasztással kezelhetők. Az alacsony spermiumszám is okozhat gyermektelenséget, ilyenkor azonban a levett minta segítségével lehet javítani az „anyag” koncentrációján, növelve a teherbeesés valószínűségét. Azok is fokozott veszélynek vannak kitéve, akik például sugárzó anyagokkal dolgoznak, illetve azok, akiknél nap mint nap fennáll a heresérülés veszélye, mint például a labdajátékosoknál. 2000-től Magyarországon is működik donorbank, ám a spermabank ügyfeleivel ellentétben a donorok nem saját célra fagyasztatják le mintájukat, hanem értékesítési céllal küldik azt a tartályokba: gyermektelen házaspároknak, egyedülálló nőknek szánják, akik megvásárolhatják a családi idillt.

© Stiller Ákos

A donoroknak itthon névtelenséget biztosítanak - ezt törvény írja elő -, ám külföldön léteznek úgynevezett „open donorok”. Ezesetben az ügyfelek nemcsak a spermát felajánló nevét tudhatják meg; gyerekkori fotók, videók alapján átfogó képet kaphatnak arról a személyről, aki adatlapja alapján csak egy férfi a sok közül. Ez természetes igény, ahogy Balogh fogalmaz: „ha valaki elmegy a piacra, szeretné látni az árut”; nézőpont kérdése tehát, hogy az anonimitás jó megoldás-e. De így sem kell a sötétben tapogatóznunk. A katalógusból, ahol az összes létező donor szerepel, a legfontosabb információkhoz hozzá lehet jutni: milyen az illető szem- és hajszíne, hajának minősége (egyenes, hullámos, göndör), arc- és orrformája, testsúlya, magassága. Nem marad titokban a végzettség, a hobbi, nyelvtudás, sőt, az IQ-szint - vannak Menza-klubtagok, 140 fölötti IQ-val -, ahogy az illető csillagjegye sem. Ez utóbbi információra is bőven van igény, az asztrológiai jellemzőkre fogékony ügyfelek ugyanis ebből szeretnének következtetni leendő gyermekük természetére (amennyiben az apjáét örökölné).

Donor csak az lehet - ahogy a törvény előírja -, aki 18-35 év közötti férfi; nem véletlen tehát, hogy 95 százalékuk egyetemista. „Többnyire a célcsoportnak szánt lapokban, felsőoktatási intézményekben, online fórumokon hirdetünk” - árulta el Tóth Zsuzsanna, a Krio Intézet marketingese, hogyan érik el, hogy bővüljön a donorbank adatbázisa. És hogy mi motiválja a mintaadókat? Az intézet felmérése szerint legtöbben a pénz miatt jelentkeznek, egy adag lefagyasztott spermáért ugyanis - ami megfelel a minőségi és mennyiségi követelményeknek - 15 ezer forintot adnak. „Ivarsejt adományozásért a törvény szerint nem lehet fizetni, de megtéríthető az adományozó munkából kieső ideje, az utazás költségei” - teszi hozzá Balogh István, hangsúlyozva, ez az összeg költségtérítés, nem olcsó kereseti lehetőség. Márcsak azért sem, mert a törvény szerint négy befejezett terhességig adhat egy személy mintát. Arról, hogy az adott donor ivarsejtjeivel hány sikeres beavatkozás történt, a meddőségi intézetek tájékoztatják a donorbankot, a baba születéséről azonban ritkán kapnak hírt.

Az adományozókat nem csak a pénz ösztönözheti, előfordulhat, hogy valaki segíteni szeretne másokon, mert családjában már előfordult meddőség és tudja, hogy ez mivel jár. Az sem ritka, hogy az ügyfél csak az ingyenes kivizsgálásra vágyik és az utolsó pillanatban visszalép. „Az első év veszteséges volt, két évvel később átbillent a mérleg nyelve és pusztán az ivarsejttárolásból nyereségre tettünk szert” - mesél a vállalkozás üzleti oldaláról Balogh. A spermabankban évente 250-300 ügyfél jelentkezik, a donorbankból pedig 600-700 mintát értékesítenek évente, ennyire van kereslet ma Magyarországon.

Hogyan zajlik a mintavétel és az analízis? »


Terítéken a férfi. Spermabankban jártunk
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Lehet itt élni:

Lehet itt élni: "Minden van, csak pénz és jó kaja nincs"

Magyarországon még létezik a szolidaritás, Budapest laza és sok benne a zöld, az emberek nyugisak és sokkal kevésbé hülyék, mint a franciák.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X