szerző:
hvg.hu

Az influenza új típusa miatt halt meg egy 43 éves férfi Romániában, ő az első halálos áldozat a betegség május végi felbukkanása óta - jelentette be hétfőn a román egészségügyi minisztérium államtitkára.

Adrian Streinu Cercel szerint a kelet-romániai Suceava megyei férfi három nappal ezelőtt halt meg a mentőben szívbénulás miatt, miközben a járványkórházba szállították. Az államtitkár szerint a laboratóriumi eredmények megerősítették, hogy halálát a H1N1 vírus okozta. Romániában az új vírus által fertőzött, nyilvántartásba vett betegek száma már majdnem eléri a kétezret.

A beteg, halála előtt öt nappal került kórházba a kelet-romániai Radautiban. Kezdetben a tünetei nem voltak súlyosak, állapota azonban rohamosan romlani kezdett, amihez túlsúlyossága, cukorbetegsége és magas vérnyomása is hozzájárult. A jobb ellátási körülmények érdekében a kelet-romániai iasi-i kórházba szállították mentővel, de már holtan érkezett oda.

Az államtitkár közölte, hogy tíz olyan beteg szerepel nyilvántartásban, akik az új típusú influenza súlyos formájában szenvednek. Románia 1 millió 340 ezer adag vakcinát gyártott eddig, de az oltási kampány várhatóan csak decemberben kezdődik az oltóanyag sikeres tesztelése után. A vakcina elosztásának a módjáról azonban már döntött a szaktárca, így annak jelentős részét - egymillió adagot - az iskolások és az egyetemisták kaphatják meg.