szerző:
hvg.hu

A náthás, meghűléses panaszok megelőzése és kezelése kapcsán egyre többször hallunk a probiotikumokról. Ám nem tudjuk, pontosan mikor és hogyan is érdemes a jótékony baktériumokhoz folyamodni. Rövid útbaigazítás.

A probiotikum több, különböző baktérium törzset takar, nem kórokozókról, hanem jótékony baktériumokról van szó. "Együtt élünk velük, a bélrendszerben a meg nem emésztett cukorra utaznak,  ám cserébe olyan vegyületeket kapunk tőlük, amire nekünk van nagy szükségünk: például K vitamint, amely a normális véralvadáshoz szükséges, de serkentik az immunrendszert is" - magyarázza Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A probiotikumok szinte születésünktől fogva bélflóránk természetes részei, amelyet szoptatással, vagy azt tartalmazó tápszerrel tarthatunk egyensúlyban. Ez az egyensúlyi állapot azonban különböző okokból bármely életkorban felborulhat. Az antibiotikumok szedése során például nem csak a kórokozók, de a jótékony baktériumok is elpusztulnak. Az egészséges bélflóra felborulását eredményezheti még a fokozott stressz, helytelen táplálkozás, hasmenéssel járó betegség, vagy gyulladásos bélbetegség. Ezek következtében jelentkezhetnek a főként haspuffadással, hasmenéssel járó kellemetlen tünetek; ilyenkor probiotikumok szedésével helyreállítható a "belső rend". Az egészséges bélflóra fenntartását táplálkozásunkkal is segíthetjük: probiotikumban gazdag források a savanyított tejtermékek, a joghurt és a kefír.

Fertőzéses megbetegedések esetén a beszedett probiotikum kiszorítja a bélben levő baktériumokat, gombákat, gátolja a vírusok káros hatását. Hasmenéses betegségek alatt vagy után adva segít a normál bélflóra helyreállításában. Tudományos vizsgálatok igazolják a jótékony baktériumok szerepét az allergia megelőzésében is, igaz, csak korai életkorban; csecsemőknél például csökkentik az ekcéma és a tejérzékenység kialakulásának kockázatát. A gasztroenterológus szerint antibiotikus kezelés során általában elegendő csak átmenetileg használni; a gyógyszer szedése alatt és után egy hétig. "Most, az influenzaszezonban érdemes azt is megemlíteni, hogy kimutatták a probiotikumoknak a légúti fertőzések számának csökkentésében játszott jótékony szerepét is" - mondta Hidvégi, hozzátéve: mivel erősíti az immunrendszert, így képes mindennemű fertőzés megelőzésére, és gyakorlatilag nincs mellékhatásuk.