szerző:
hvg.hu

További három halottat szedett az új típusú influenza a hét végén Németországban, és ezzel a H1N1-vírus áldozatainak száma hatra emelkedett.


Vasárnapi értesülések szerint a fertőzés egyre gyorsabb  ütemben terjed az országban, különösen a déli tartományokban, elsősorban Bajorországban. Az egészségügyi hatóságok ismét arra szólították fel a lakosságot, hogy oltassa be magát a vírus ellen, és oltást sürgetett egyre több orvos is.

Az  elmúlt két napban hárman haltak meg a fertőzés miatt. Az új áldozatok között egy 5 éves gyermek, egy 16 éves fiatal és egy 48 éves nő volt. A hatóságok közlése szerint az előbbi kettő már korábban krónikus megbetegedésben szenvedett, így a vírus egy legyengült szervezetet támadott meg. A harmadik áldozatnak, a 48 éves nőnek azonban  semmifajta betegsége nem volt, a fertőzés azonban néhány nap alatt végzett vele. A bonni egyetemi klinika orvosai tehetetlenek voltak. Attól azonban óvakodtak, hogy mindebből a vírus esetleges új mutációjára vonjanak le  bármilyen következtetést.  

A vasárnapi német újságok arról számoltak be, hogy szerte az országban több, a H1N1-vírus okozta fertőzés miatt megbetegedett személyt ápolnak kórházban, többnyire fiatalokat, és néhányuk állapota válságos. A lapok több olyan szakértőt idéztek, akik a fertőzés gyors ütemű terjedéséről számoltak be, és azt valószínűsítették, hogy a betegség az eddiginél súlyosabb lefolyású lesz. Arra figyelmeztettek, hogy a jelenlegi nedves, de hideg idő kedvez a vírus terjedésének.

A hatóságok ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a H1N1-vírussal egy időben terjed a hagyományos influenza is. Ennek kapcsán a lakosságot arra intették, hogy az úgynevezett szezonális influenza elleni oltásról se feledkezzen meg. Erre figyelmeztetett egy vasárnapi interjúban Philipp Rössler újdonsült egészségügyi miniszter is. A liberális politikus úgy vélte, hogy a hagyományos influenza - egyelőre - veszélyesebb, mint az új típusú, ennek ellenére a H1N1-vírus ellen is oltást ajánlott A járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet szerint egyébként az elmúlt években a téli hónapokban Németországban a szezonális influenza átlagosan 8-11 ezer halálos áldozatot követelt.  

Németországban eddig hivatalos információk szerint több mint 25 ezren betegedtek meg az új típusú influenzában. A betegség eddig könnyebb lefolyású volt. Az országos oltási akció az elmúlt hét elején kezdődött, az oltóanyagot az első körben rendőröknek, tűzoltóknak, az egészségügyben dolgozóknak, valamint a krónikus betegeknek ajánlották. Értesülések szerint eddig viszonylag kevesen éltek az oltással. A hatóságok arra számítanak, hogy a fertőzés terjedésével párhuzamosan a H1N1-vírus elleni oltással kapcsolatos hajlandóság is növekedni fog.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!