szerző:
hvg.hu

A figyelemhiányos hiperaktivitás az egyik legköltségesebb viselkedési zavar, amely okozhat balesetet, az iskolában tanulási problémákat, antiszociális viselkedést. Eddig a számos kutatás ellenére is rejtély övezte a betegség okát.

Az eddigi kutatások a figyelemhiányos hiperaktivitás (Attention Deficit Hiperactivity Disorder, ADHD) örökletes voltára koncentráltak: bebizonyították hogy az esetek 70 százaléka genetikailag meghatározott. Azonban a maradék 30 százalékra nem volt megfelelő magyarázat. A legújabb kutatások szerint azonban a főbűnös egy régen ismert káros anyag, az ólom lehet.

Az ólom egy idegméreg, emiatt használatát régóta korlátozzák, jó példa erre az ólommentes benzin megjelenése. Ennek ellenére nem tűnt el teljesen, megtalálható például  a gyermekek ruházati kiegészítőiben, a termőföldben és az ivóvízben. Így évek alatt a szervezetben felhalmozódik az ólom, amely Joel Nigg, az Oregoni Egészségtudományi Egyetem munkatársa szerint felelősé tehető a magatartászavar kialakulásáért.

Az elméletet, miszerint az említett méreg okozhatja a figyelemhiányos zavart, két tanulmány is igyekszik alátámasztani bizonyítékokkal. Az egyik munka szerint az említett zavarral kezelt gyermekek vérében magasabb ólomkoncentrációt találtak a kutatók a kontrollcsoporttal szemben. Ez a magasabb szint csak a hiperaktivitással hozható összefüggésbe, a figyelési képességgel viszont nem. A másik tanulmány szerint azonban igenis van összefüggés a magasabb ólomszint, a hiperaktivitás és a figyelemhiány között is.

Az ólom ugyanis az agyban befolyásolja a homloklebeny, illetve a törzsducok idegsejtjeinek működését, amely egyrészt hiperaktivitásban, másrészt az éberség hiányában nyilvánul meg.