Meztelen mellek és vad tánc a karneválon (képek és videók)

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: karnevál; tánc; koncert; erotika; Brazil; rio de janeiro; utcabál; farsang; riói karnevál; szamba;

Hatalmas felvonulások, utcai parádék és rendezvények, szállodákban tartott egész éjszakás bálok, koncertek, zenés...

Hatalmas felvonulások, utcai parádék és rendezvények, szállodákban tartott egész éjszakás bálok, koncertek, zenés mulatságok, szambaverseny - ez a híres riói karnevál hangulata, amely idén február 12 és 16. között kerül megrendezésre. Óriás az érdeklődés, három nappal a fesztivál kezdete előtt - a hivatalos oldal szerint - már csak alig 50 jegy vásárolható a karnevál lelátóira.

A város persze már gőzerővel készül a jeles eseményre, a csak erre a célra kialakított Sambadrome stadionban, és az utcákon is folynak az előkészületek, és a rendőri erők is komoly létszámban képviseltetik magukat, hogy az ilyenkor megnövekvő bűnözést sikerüljön visszaszorítani (az ugyanis nem tenne jót a turizmusból élő brazil városnak, ha felkerülne a világ legveszélyesebb helyei közé, de így is köztudott, hogy bűnszövetkezetek pénzelnek több szambaiskolát, és a fesztivál alatt elképesztő méreteket ölt a prostitúció és a drogterjesztés).

Fotó:

Nem csoda persze, hogy Rio de Janeiro minden erővel igyekszik megóvni leghíresebb és leglátványosabb rendezvényét, a farsangi karnevált, hiszen nem csak turistacsalogató rendezvényről, hanem fontos történelmi hagyományról van szó, amelynek eszmei értéke is sokat jelent a város számára.

Fotó:

1723 óta ugyanis minden évben megrendezik ezt a színes, több százezres tömegeket mozgató fesztivált, amelyet először a portugál bevándorlók ünnepeltek ezen a környéken. Gyakorlatilag a riói karnevál portugál őse az Entrudo, ahol a résztvevők hangos mulatság közepette egymást dobálták záptojással, szagosított vízzel, citrommal, és meglehetősen görbe éjszakát csaptak. 100 évvel később már társaság is alakult a hagyomány megőrzésére, akik színes kosztümökbe öltözve felvonulásokat is tartottak. Ennek a társaságnak köszönhetjük a karneválokat a farsangi időszakban a világ több pontján, köztük Rióban is, amely talán a leghíresebb mind közül.

Rio első jelmezbálját 1840-ben szervezték, és csak 1928 óta jegyzik a szambaiskolák versenyét a városban, amely a karnevál egyik leghíresebb és a leglátványosabb eleme a mai napig is. Idén a szambaiskolák február 14-i híres felvonulásán a popsztár Madonna lesz a díszvendég, legalábbis a város kormányzójának szóvivője ezt erősítette meg, de már Paris Hilton is gyorsan bejelentette a Twitter közösségi portálon, hogy Rio de Janeiróba utazik a következő napokban.

Fotó:

Az utcai és a Sambadrome stadionban tartott felvonulások és zenés mulatságok mellett természetesen a helyi szállodák is saját bálokkal fogadják azokat a turistákat, akik többet is hajlandóak kifizetni azért, hogy ne kelljen a tömegben nyomorogniuk. A város déli részén, az úgynevezett Zona Sul körzetben számtalan hotel már hónapokkal a rendezvény előtt megtelik, annak ellenére is, hogy gyakran 2-300 ezer forintos belépőkkel kínálják az éjszakákat ezen a környéken.

Az idei karnevál hangulatát egyébként jogi viták is beárnyékolják, ugyanis a tervek szerint egy kiválóan táncoló kislány lenne a Viradouro szambaiskola karneváli királynője a február 12-én kezdődő riói karneválon. Mivel ez hagyományosan erotikus szerep, brazil gyermekjogvédők tiltakoznak egy hétéves gyermek királynői felléptetése ellen, és egy bíróság dönti majd el, végigszambázhatja-e Júlia Lira a Viradouro mintegy 80 perces felvonulását. A többi fellépőtől eltérően a szambakirálynők soha nem fedetlen mellűek, és nem csak csillogó díszek fedik testüket. A hétéves Júlia is fehér miniszoknyát, topot, fejdíszt és ezüst magas sarkú szandált visel a próbákon.

Fotó:

Abban egyébként teljesen igazuk van a jogvédőknek, hogy maga a karnevál (nem is leplezetten) a szex ünneplése, igen kevés a szemérmes ember ezen a farsangi karneválon.

Fotó:

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a napokban megjelent hír, amely szerint ötvenötmillió gumióvszert osztanak szét a karnevál ideje alatt Rióban, emellett pedig felvilágosító hadjáratba kezdett a brazil egészségügyi minisztérium, egyebek közt a tévékben leadott, fiatal lányoknak és meleg férfiaknak szóló reklám segítségével.

Fotó:

A latin zene, a látványos, fülledt hangulatú karnevál tehát idén is magára vonzza a nagyvilág figyelmét, és öt napig mindenki a szamba ritmusára éli az életét. Akik már voltak ott, mind azt állítják, ezt bizony egyszer személyesen is látni kell.

Fotó:

-NB-

Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X